Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η θερινή εκστρατεία

Σε κυβέρνηση... του βουνού και του κάμπου μετατρέπεται, τούτο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το σύνολο των υπουργών και των υφυπουργών της εγκαταλείπουν, ασμένως, το κλεινόν άστυ κι εξορμούν στην ελληνική επαρχία. Αμέσως μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο νέος υπουργός Επικρατείας, Αλ. Ακριβάκης, εκτελώντας σχετική εντολή του πρωθυπουργού, καθόρισε πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια, το οποίο και τέθηκε σε άμεση εφαρμογή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις κι ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών, όχι μόνο σε πόλεις, αλλά και σε χωριά. Στην εκστρατεία συμμετέχουν και τα μέλη του νεοεκλεγέντος Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την άμεση επίβλεψη και καθοδήγηση του νέου Γραμματέα, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οπως λένε στου Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του λαού της επαρχίας για το έργο της κυβέρνησης κατά την τετραετία που πέρασε και το έργο που θα γίνει στη νέα τετραετία, αν το ΠΑΣΟΚ ξανακερδίσει τις εκλογές. Κι επειδή μπορεί να υπήρχαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που θα δυσανασχετούσαν για το «θεριό καψώνι» - δεν είναι δα κι εύκολο για έναν υπουργό να περιφέρεται, μ' αυτή τη ζέστη, από χωρίου εις χωρίον - η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να διευκρινίσει ότι μπορεί, κάλλιστα, να συνδυαστεί η «πολιτική δουλιά» με τις διακοπές. «Το τερπνόν, μετά του ωφελίμου», λοιπόν, και δε θα είναι δύσκολο για τους εκστρατεύοντες «να πετσώνουν κι ένα λόγο» την ώρα που θα πίνουν το ουζάκι σε μια παραλία, ή το τσιπουράκι στο καφενείο ενός ορεινού χωριού, ή την μπιρίτσα κάτω από τον πλάτανο στον κάμπο.

Βεβαίως, οι απρόσκλητοι «θερινοί επισκέπτες» δε θα βρουν και την καλύτερη φιλοξενία στην ύπαιθρο, καθώς οι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Ψεύτες τους ανεβάζουν, ψεύτες τους κατεβάζουν» τους κυβερνώντες οι επαρχιώτες και δε χάνουν την ευκαιρία να τους προειδοποιήσουν πως, σαν έρθει η ώρα της κάλπης, «έχουν ράμματα για τη γούνα τους». Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όπως, π.χ., στη Θεσσαλία - ακούγονται ακόμα πιο βαριές κουβέντες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «τα πνεύματα ανάβουν» εύκολα και δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.

Αυτό το «κακό κλίμα» που επικρατεί στην επαρχία, επιχειρεί, ενόψει και των προσεχών εκλογών, ν' αλλάξει ο Κ. Σημίτης, οργανώνοντας «επικίνδυνες αποστολές» σε «εχθρικό έδαφος». Είναι, όμως, δύσκολο το εγχείρημα. Οχι μόνο γιατί ο Βενιζέλος δεν είναι... Τομ Κρουζ - τόσα χρόνια στην εξουσία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναναστρέφονται μόνο με την «υψηλή κοινωνία» και ξέμαθαν πώς να μιλούν με τους ανθρώπους του λαού - αλλά κι επειδή οι καιροί άλλαξαν, καθώς «ξύπνησαν οι χωριάτες και κοροϊδεύουν τους Μαυρογιαλούρους»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ