Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τεράστιο το κόστος της κατοχής

Οι συλλήψεις και η τρομοκρατία δε σταματούν την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Οι συλλήψεις και η τρομοκρατία δε σταματούν την ιρακινή αντίσταση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΦΑΛΟΥΤΖΑ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΑΜΜΑΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΡΩΜΗ.--

Τα κατοχικά αμερικανικά στρατεύματα έχασαν τον 32ο στρατιώτη στον πόλεμο που μαίνεται μετά την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών την 1η του Μάη... Ενώ η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση παραλίγο να χάσει πολύ περισσότερα από την αξιοπιστία της εάν τελικά ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, παραιτούνταν υπό το βάρος του πολέμου με το Λευκό Οίκο αναφορικά με τα πλαστά στοιχεία για το δήθεν πυρηνικό οπλοστάσιο του Σαντάμ που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους... Μία ακόμη απώλεια από τις πολλές που έχουν οι Αμερικανοί κατακτητές, μετά τη «νικηφόρα» έκβαση του πολέμου κατά του Ιράκ.

Χτες, λοιπόν, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο αρχηγείο των αμερικανο-βρετανικών κατοχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω στο απανθρακωμένο αυτοκίνητο διακρίνεται μια διπλωματική πινακίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα, τα ξημερώματα, άλλες δύο επιθέσεις, στη συνοικία Αλ Μανσούρ και κοντά στο αεροδρόμιο, κατά των κατοχικών στρατευμάτων έλαβαν χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 7.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά ιρακινών θυλάκων αντίστασης, ενόψει συμβολικών για το Ιράκ επετείων. Ηδη στη διάρκεια των νέων αμερικανικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν στη Μοσούλη εννέα Ιρακινούς και κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα οπλισμού.


Associated Press

Πρόκειται για την τέταρτη του είδους εκκαθαριστική επιχείρηση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι διαθέτουν πληροφορίες για επιθέσεις Ιρακινών με αφορμή την επέτειο της 14ης του Ιούλη 1958, όταν πραξικόπημα ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τους Βρετανούς μοναρχία. Εξάλλου, στις 16 του Ιούλη του 1979 ο Σαντάμ Χουσεΐν ανέλαβε την προεδρία του Ιράκ και στις 17 του Ιούλη 1968 πραγματοποιήθηκε το κίνημα του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «Μπάαθ».

Τέλος, όσον αφορά στο σκέλος του ανταρτοπολέμου, μια άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Κίνημα του Ιρακινού Τζιχάντ, ανακοίνωσε χτες ότι θα διπλασιάσει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Είναι η δεύτερη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη των αντιαμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ, μέσα σε δύο μέρες. Το βράδυ της Κυριακής το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα μιας επίσης πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, που αποκαλείται «Ενοπλο Ισλαμικό Κίνημα της Αλ Κάιντα» και το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις επιχειρήσεις κατά των Αμερικανών στο ιρακινό έδαφος, ενώ υπόσχεται και νέες επιθέσεις εναντίον τους.

Αβάσταχτο το κόστος του πολέμου...

Κατά την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», που επικαλείται πηγές του Κογκρέσου και του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ, το κόστος του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ μπορεί να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι τον επόμενο χρόνο, ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις κατά το σχεδιασμό του πολέμου. Η εκτίμηση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες ότι δε θα εκπληρωθούν και άλλες αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες.

Μία ακόμη διάσταση είναι αυτή του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους. Σε περίπτωση που 100.000 ή και περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες παραμείνουν στο Ιράκ για ένα ακόμη έτος, θα υπάρξουν πολιτικές πιέσεις για αύξηση του συνολικού μεγέθους του στρατού των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά την εμφάνισή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, δέχτηκε έντονες πιέσεις τόσο από εκπροσώπους των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών για διεύρυνση του στρατού, με κύριο επιχείρημα ότι ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των υπαρχουσών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεσμευμένο σε διάφορα μέρη του κόσμου και ειδικά σε Ιράκ και Αφγανιστάν, με τις εφεδρείες να είναι ανεπαρκείς.


Associated Press

Ανησυχίες επίσης εκφράστηκαν και για ενδεχόμενη μείωση των δαπανών για αγορές νέων όπλων λόγω του πολέμου στο Ιράκ, ενώ πληθαίνουν οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες τα σχέδια του Ράμσφελντ για ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο αμερικανικό στρατό θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Σε ένα άλλο μέτωπο τώρα, αυτό μεταξύ της CIA και του Λευκού Οίκου, ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, ήταν αυτός που μάλλον διέσωσε την κυβέρνηση Μπους, αφού αφ' ενός δεν παραιτήθηκε και αφ' ετέρου με τη δήλωσή του ότι «ήταν λάθος η αναφορά στην ομιλία του Προέδρου». Χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα, προς το παρόν, που υπάρχει πριν από την έναρξη του πολέμου. Εξάλλου, με παρέμβασή της η CIA φέρεται να είχε ζητήσει να μη συμπεριληφθεί η αναφορά για την απόκτηση ουρανίου από το Νίγηρα εκ μέρους του Ιράκ σε ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, τον Οκτώβρη, τρεις μήνες πριν το επίμαχο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος.

Βρετανία και ΗΠΑ από κοινού στη δίνη των σκανδάλων, αφού μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να αθωώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, ωστόσο ο πόλεμος μαίνεται, ενώ χτες, κατά τη συνάντηση της Κεντροαριστεράς στο Λονδίνο, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έπνεε τα μένεα εναντίον του Μπλερ. Ακόμη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, ζήτησε την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, προκειμένου να εξακριβωθεί η πιθανή ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Ινδία αποφάσισε να μη στείλει στρατιώτες της για να συμμετάσχουν στην υπό «αμερικανική διοίκηση δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ», απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της Ουάσιγκτον, που ζητούσε από την Ινδία μια μεραρχία 15.000-20.000 ανδρών για να αναλάβει έναν τομέα στο Βόρειο Ιράκ γύρω από τη Μοσούλη. Πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων ορισμένων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσαν πως, αν σταλούν ινδικά στρατεύματα στο Ιράκ, θα αποτελέσουν τμήμα της «δύναμης κατοχής», εφόσον δεν καλύπτονται από εντολή του ΟΗΕ.

Και η μεταβατική κυβέρνηση...

Τώρα στο ίδιο το Ιράκ, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), οι ιρακινές αρχές αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου από το Σάββατο την αστυνόμευση της πόλης Φαλούτζα, η οποία έχει μετατραπεί πολλάκις σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ αντιστασιακών και κατοχικών δυνάμεων. Επίσης, αξιωματούχος της Δύναμης Αποκατάστασης του Ιρακινού Πετρελαίου δήλωσε πως θα χρειαστεί ένας χρόνος για να φτάσει η παραγωγή στα επίπεδα που ήταν πριν τον πόλεμο, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Τέλος, πρεμιέρα χτες για το μεταβατικό Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο στην πρώτη απόφαση όρισε την 9η του Απρίλη, μέρα ανατροπής του καθεστώτος Χουσεΐν από τις αμερικανο-βρετανικές κατοχικές δυνάμεις, ως μέρα εθνικής γιορτής για το Ιράκ! Το Συμβούλιο θα έχει λόγο στο διορισμό υπουργών και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004, ωστόσο τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις εξακολουθεί να έχει η αμερικανική πολιτική διοίκηση υπό τον Πολ Μπρέμερ, ο οποίος θα προΐσταται του Συμβουλίου και θα έχει δικαίωμα βέτο.

«Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διακυβέρνησης σημαίνει ότι οι Ιρακινοί θα έχουν αυξημένο κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας τους», δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση το Σάββατο ο Πολ Μπρέμερ.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν 13 εκπρόσωποι των σιιτών, πέντε των σουνιτών, πέντε των Κούρδων και από ένας των χριστιανών και των Τουρκομάνων. Στην πλειονότητά τους τα μέλη του Συμβουλίου είναι «Ιρακινοί από το εσωτερικό», μεταξύ τους και τρεις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ