Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αντιπαραγωγικό - Αντεργατικό Σάρωμα

Κλείνουν άλλες δυο επιχειρήσεις - Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις

Εκρηκτική διαμορφώνεται η κατάσταση στο νομό Λάρισας, καθώς νέο «κύμα» απολύσεων «χτυπάει» πολλές από τις επιχειρήσεις, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους και δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας κι αγωνίας σε όσους εξακολουθούν να έχουν δουλιά. Οι νέες απολύσεις αυξάνουν το ποσοστό ανεργίας στο νομό, το οποίο, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), ξεπερνάει το 20%!, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες επιχειρήσεις οδηγούνται σε «φούντο», ή ετοιμάζονται να «μεταναστεύσουν» σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, προς αναζήτηση αυξημένων κερδών.

Οπως επισημαίνει στον «Ρ» ο Πάρις Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, «για ν' αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη και τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, χρειάζεται να οργανωθεί σωστά και να συντονιστεί αποτελεσματικά η πάλη της εργατικής τάξης - σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα - για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Κλείνουν «ΣΚΙΦΤ»
και «Τσιτόπουλος»

Σε κλείσιμο οδηγείται η βιοτεχνία έτοιμου ενδύματος «ΣΚΙΦΤ», η οποία, πριν λίγες μέρες είχε προχωρήσει σε απολύσεις 14 εργατριών της, χωρίς, μάλιστα, να τις αποζημιώσει. Ο ιδιοκτήτης της, Μπουλασίκης, εξαφανίστηκε πριν από δέκα μέρες κι έκτοτε «δεν έδωσε σημεία ζωής». Οι 35 εργάτριες που έχουν απομείνει στην επιχείρηση - όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, πριν λίγα χρόνια, απασχολούσε πάνω από 60 εργαζόμενους - και θα δουλεύουν για λίγες ακόμα μέρες, ώστε να «βγάλουν» μια παραγγελία από τη Γερμανία, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΣΚΙΦΤ δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τριών μηνών, καθώς και την άδεια και το επίδομα άδειας.

Στην ανεργία πετιούνται και περί τους 50 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας μεταλλικών επίπλων «Τσιτόπουλος», η οποία χρεοκόπησε και βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Συνεχίζονται οι απολύσεις

Αλλους 2 εργαζόμενους απέλυσε η επιχείρηση «ΕΛΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚ» - πριν λίγο καιρό είχε απολύσει 4, ανάμεσά τους και δυο συνδικαλιστές - που εκτελεί έργα της ΔΕΗ στο νομό της Λάρισας. Με τις απολύσεις η εταιρία επιχειρεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να εκδικηθεί όσους πρωταγωνίστησαν, τον περασμένο Μάρτη, στη δημιουργία Εργοστασιακής Επιτροπής, που θα συντονίζει την πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΕΚΛ ζητάει να σταματήσει η τρομοκρατία, ν' ανακληθούν οι απολύσεις και να παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

  • Σε απολύσεις εργαζομένων από το μόνιμο προσωπικό τους προχωρούν και τα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», προσλαμβάνοντας στη θέση τους λεγόμενους «4ωρίτες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ