Την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ απέτρεπαν την κατάληψη του εργοστασίου, η πολυεθνική έβαζε λουκέτα
Από τη χτεσινή πορεία των εργατριών της «ΣΙΣΣΕΡ» |
Η επιθετικότητα αυτή της εργοδοσίας ήταν αναμενόμενη. Ουσιαστικά ένιωθε όλο αυτό τον καιρό πως δεν της ασκείται καμία πίεση, καθώς εκτός από την κυβέρνηση που έχει θεοποιήσει το «διευθυντικό δικαίωμα» στις απολύσεις, από την πλευρά της και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου κράτησε τις εργάτριες χαλαρές και αναλώθηκε σε διαβουλεύσεις για το κλείσιμο του εργοστασίου και στα διάφορα προγράμματα απασχολησιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και χτες αντιμετώπιζε την εργοδοτική πρόκληση, αναζητώντας νομικίστικες λύσεις, επιμένοντας να αρνείται κάθε άλλη μορφή περιφρούρησης του αγώνα τους.
Ετσι ένα μήνα και τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της πολυεθνικής ότι κλείνει το εργοστάσιο, χτες τα ξημερώματα οι εργάτριες της πρωινής βάρδιας αντίκρισαν κλειδωμένες τις πόρτες του εργοστασίου. Εκπληκτες διάβασαν την ανακοίνωση που είχε κολλήσει η διεύθυνση της εταιρίας η οποία αναφέρει ότι «στους εργασιακούς χώρους συχνάζουν διάφορα άτομα άσχετα προς την επιχείρηση», για να συνεχίσει ακόμα πιο προκλητικά σημειώνοντας κατά λέξη: «Εξάλλου, ορισμένοι συνάδελφοί σας έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε χώρο "καφενείου", καταναλώνοντας μεταξύ άλλων και οινοπνευματώδη ποτά».
Την πρωινή κρυάδα και έκπληξη ήρθε να αντικαταστήσει οργή, θυμός και αγανάκτηση. «Μας πετάξανε έξω», «Είμαι μάνα 50 χρονών και έρχομαι εδώ για μεροκάματο κι όχι για να πιω», «Ηταν ό,τι πιο βρώμικο μπορούσαν να κάνουν», «Εχουμε δώσει τη ζωή μας εδώ μέσα δεν έχουν δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν έτσι». Αυτές ήταν οι φράσεις που ξεστόμιζαν εκνευρισμένες όταν τις ρώταγες και λίγη ώρα αργότερα, στην πορεία και συγκέντρωση που έκαναν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαίτησαν κρατώντας το πανό της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας: «Να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση. Να ανοίξει τώρα το εργοστάσιο». Την ίδια στιγμή φώναζαν ξανά και ξανά: «Στις πολυεθνικές κάνετε τις πλάτες γι' αυτό και απολύουνε μαζικά εργάτες». Η διοίκηση του σωματείου μαζί με μια επιτροπή εργατριών - κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ βλέποντας πλέον να αμφισβητούνται ανοιχτά - συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα. Στο πλευρό των εργατριών στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.
Ο υφυπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι η πολυεθνική παρανομεί και ότι θα επικοινωνήσει με τη διεύθυνση της εταιρίας και όρισε την Πέμπτη συνάντηση για να του καταθέσουν προτάσεις για μέτρα που πρέπει να παρθούν για τους άνεργους. Σήμερα, θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 10 το πρωί έξω από το εργοστάσιο.