Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για δύο ισότιμα κράτη κάνει λόγο ο Ερντογάν

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες», δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή του χτες το πρωί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα υποστήριξε ότι «στη βάση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, για μια ακόμη φορά, και μάλιστα στο έδαφος του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, επανέλαβε τη σκληρή γραμμή της Αγκυρας και σταθερή πολιτική της θέση για το Κυπριακό για την «ύπαρξη δυο κρατών», διαψεύδοντας παράλληλα όλους, όσοι αυτές τις μέρες έκαναν λόγο, για «νέες ανακοινώσεις» του Τούρκου αξιωματούχου.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, πρόσφερε αμέριστη συμπαράσταση στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς, από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφηνε ασχολίαστες τις δηλώσεις για δύο κράτη και προτιμούσε να προσδιορίσει την... αναγκαιότητα. «Στην Κύπρο υπάρχει αναγκαιότητα για ενιαίο κράτος, μια ενιαία Κύπρο. Αυτό είναι το συμφέρον των ίδιων των Κοινοτήτων, αυτό απαιτεί ολόκληρη η Διεθνής Κοινότητα μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και από τη θέση αυτή δεν πρόκειται να αποστούμε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλήρη συνεννόηση να παλεύουμε για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Ας καταλάβει η Τουρκία ότι ο δικός της δρόμος προς τη Διεθνή Κοινότητα και ειδικά προς την ΕΕ περνά μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».

Συνολική λύση
...αλλά με δύο κράτη

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην κατεχόμενη Κύπρο, συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς και πολλούς αξιωματούχος του ψευδοκράτους, ενώ επισκέφτηκε και τουρκικές κατοχικές στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του, ο Τούρκος πρωθυπουργός παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον Ραούφ Ντενκτάς και στο ψευδοκράτος και χαιρέτισε τη μερική άρση των μέτρων διακίνησης, υποστηρίζοντας ότι «όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ελεύθερης διακίνησης από τα οδοφράγματα». Μάλιστα, εντελώς προκλητικά δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται μέτρα από τη μια μόνο πλευρά, αλλά ανάλογα βήματα πρέπει να γίνουν και από την άλλη»... «Αναμένουμε εκ μέρους της Ελλάδας να γίνουν ανάλογα βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τ. Ερντογάν, είπε επίσης ότι «η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς υποστηρίζουν μια συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί»... Για ευνόητους λόγους, βέβαια, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών». Μια δήλωση, που έγινε για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον προηγούμενο Μάρτη.

Παράλληλα, ο Τ. Ερντογάν, στηρίζοντας πάγιες θέσεις της Τουρκίας και εκμεταλλευόμενος τις τελευταίες εξελίξεις κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην άρση του λεγόμενου εμπάργκο», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «το θέμα αυτό είναι το σημαντικότερο στο νησί». Ο Τ. Ερντογάν, τέλος, ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων».

Είμαστε έτοιμοι για άμεσες συνομιλίες στη βάση
του «σχεδίου Ανάν»

Στην επίσκεψη του Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα, είναι μια παράνομη πράξη, προερχόμενη από τον πολιτικό ηγέτη της χώρας που εισέβαλε και κατέχει μέχρι σήμερα παράνομα και με τη βία μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, έκανε την εκτίμηση ότι «θα ήταν παράξενο αν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωνε μέτρα, τα οποία οφείλει να ανακοινώσει ο Ραούφ Ντενκτάς». Ο Τ. Παπαδόπουλος, επίσης, ανέφερε ότι «αυτό που επιχειρείται από την Τουρκία και τον Ρ. Ντενκτάς είναι να αποκαταστήσουν απλώς μέτρα καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωριστών νομικών οντοτήτων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο».

Ο Τ. Παπαδόπουλος υπέδειξε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν «να αποδεχτεί η τουρκική πλευρά το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, αν πραγματικά υποστηρίζει δίκαιη λύση, πείθοντας τον Ρ. Ντενκτάς να επανέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες, αποδεχόμενος το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις». Συγχρόνως, ο ίδιος, επανέλαβε: «Την προθυμία και ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεσες και ουσιαστικές συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του Σχεδίου Ανάν, για εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι «οι δύο κοινότητες μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά μέσα σε μια επανενωμένη πατρίδα και ένα κράτος, στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ο Τ. Παπαδόπουλος, κλείνοντας τις δηλώσεις του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «λόγω της κατοχής και της διαίρεσης, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, με δηλώσεις του ανέφερε ότι «αν ο Τ. Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του σύγχρονο πολιτικό, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Κύπρος πρέπει να επανακτήσει την ανεξαρτησία της μέσα από μια λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας» και πρόσθεσε: «Ο Τ. Ερντογάν πρέπει να πιέσει τον Ρ. Ντενκτάς να προσέλθει σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να συζητήσει στη βάση του σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε να επανενωθεί ο λαός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ