Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μήνυμα από την Κέρκυρα!

Στην Κέρκυρα χτυπάει, αυτές τις μέρες, η καρδιά της μαχόμενης αγροτιάς, καθώς, μ' αφορμή την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιείται εκεί, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), διοργανώνει, μεθαύριο Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκου, παναγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, χιλιάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες θα ξεκινήσουν από κάθε γωνιά της αγροτικής Ελλάδας, για το νησί των Φαιάκων, με ένα σκοπό: Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να δηλώσουν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι την ανατροπή της.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στείλουν μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να «παραδοθούν», χωρίς αντίσταση, στην πολιτική που επιδιώκει ν' αρπάξει τα χωράφια τους για να τα παραδώσει, «αντί πινακίου φακής», σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες κι επιχειρεί να τους διώξει από τα χωριά τους, πετώντας τους στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αντιθέτως, είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τη γη τους και να παραμείνουν στον τόπο τους, συγκρουόμενοι σκληρά με όλους όσοι καθορίζουν, διαχειρίζονται και υπηρετούν αυτή την αντιαγροτική πολιτική, που τους καταστρέφει και τους αφανίζει.

Σήμερα, πλέον, ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται με την ΚΑΠ, την «Ατζέντα 2000» και τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και υλοποιείται με τις αναδιαρθρώσεις, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, έχει εξελιχθεί σε «μέγα εξολοθρευτή» των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας. Η διαδικασία ξεκληρίσματος συντελείται με γοργούς ρυθμούς και θα ενταθεί περισσότερο με την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη διεύρυνση της ΕΕ. Η συνειδητοποίηση από πού προέρχεται ο κίνδυνος της καταστροφής ωθεί αγρότες διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και κομματικών εντάξεων στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει κάνει σημαία του την ανάπτυξη της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την ίδια και το «ευρωπαϊκό ιδεώδες» η ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος σ' αυτή την κατεύθυνση, κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει τον ένοχο και να υπονομεύσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων του αγροτικού κινήματος. Βοηθούς σ' αυτή την προσπάθεια έχει τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και δε θέλουν, επ' ουδενί, το αγροτικό κίνημα να στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποπροσανατολιστικά και υπονομευτικά δρουν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ κι αυτόν το σκοπό έχει η «κινητοποίηση» που διοργανώνουν, την ερχόμενη Τρίτη, στην Κέρκυρα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ