Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ» ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ - ΑΦΟΡΜΗ... «Πρόβλεψη-βόμβα για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα έκανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ 18%-20% από το 9,7%. Την ίδια στιγμή, όμως, και με αφορμή τα όσα αναφέρονται σε έκθεση του Econimist Intelligence Unit, ζήτησε ουσιαστικά παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως "ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον στον καθορισμό μισθών και ημερομισθίων, σύνδεση αμοιβών και παραγωγικότητας και εφαρμογή προγραμμάτων μερικής απασχόλησης"». (ΝΕΑ)

ΤΟ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΟ...3%...«Ακριβός είναι ο Ελληνας εργαζόμενος, λένε οι βιομήχανοι, και θα χάσει τη δουλιά του. Το εργασιακό κόστος έχει ανεβεί κατά 3% από το 1995, οπότε αναμένεται διαπλασιασμός της ανεργίας μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και το κλείσιμο της στρόφιγγας του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο ΣΕΒ ζητεί άμεσα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας, επισείοντας τον κίνδυνο των νέων κοινοτικών χωρών με τα φθηνά εργατικά χέρια...». (ΒΗΜΑ)

ΟΙ «ΑΜΕΣΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: «Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, για να στηρίξουν τις παραπάνω εκτιμήσεις, επικαλέστηκαν πανευρωπαϊκή έρευνα για το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στις "25" χώρες της EE, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και λίγο πάνω από τη Λιθουανία, τη Σλοβενία, την Εσθονία και τη Λετονία. Θέση, η οποία δε βελτιώνεται στην προοπτική των επόμενων χρόνων μέχρι το 2007, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας στο μέλλον και την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέβασε χθες δραματικά τους τόνους της εμπορικής της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι δίνουν στην Ουάσιγκτον διορία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να αναθεωρήσει τις διατάξεις του νόμου που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Διαφορετικά η ΕΕ θα επιβάλει στις ΗΠΑ, δίκην αντιποίνων, εμπορικές κυρώσεις 4,04 δισ. δολαρίων ετησίως υπό τη μορφή δασμών σε εισαγόμενα στην Ευρώπη αμερικανικά προϊόντα». (Αλ. Καψύλης - ΒΗΜΑ)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ