Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκές και διαρκής αλλαγή σχεδίων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Σε διαρκή αναδιαμόρφωση σχεδίων όσον αφορά στο, υπό αμερικανική κατοχή, Ιράκ φαίνεται ότι προχωρά η Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να υπερσκελίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να ελέγξει το Ιράκ.

Σύντομη συνάντηση είχε, χτες, ο Τζέι Γκάρνερ με τον Δανό διπλωμάτη, Ολε Βόλερς Ολσεν, ο οποίος αναλαμβάνει το συντονισμό της νότιας περιφέρειας της Βασόρα, μιας από τις 4, τελικά, διοικητικές ζώνες στις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις θα χωρίσουν το Ιράκ. Ο Γκάρνερ δε διευκρίνισε γιατί άλλαξαν τα αρχικά σχέδια για 3 ζώνες (υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία) και αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι ο Ολσεν θα αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του, εγκαταλείποντας τη θέση του πρεσβευτή που κατέχει στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, στο βορρά, στη Μοσούλη, 200 εκπρόσωποι αντίπαλων εθνοτήτων εξέλεξαν, υπό το βλέμμα του Αμερικανού υποστράτηγου Ντέιβιντ Πέτριους, 24μελές δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τη διοίκηση της πόλης, που, σχεδόν, παραμένει σε χάος. Δήμαρχος εξελέγη ο Αραβας απόστρατος στρατηγός Γκάνεμ αλ Μπόσα, αντιδήμαρχος ένας Κούρδος, όπως και δύο βοηθοί, ενώ συμμετέχουν 1 Τουρκομάνος και 1 Ασσύριος.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική διοίκηση στη Μοσούλη είναι απλώς μικρογραφία της γενικής εικόνας. Ο Τζέι Γκάρνερ δήλωνε ότι ελπίζει στην εκλογή μιας πολυμελούς προσωρινής ηγεσίας, στα τέλη Μάη, στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες, τουλάχιστον, των βασικών αντιπολιτευτικών οργανώσεων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ: των δύο κουρδικών κομμάτων, του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, της Εθνικής Ιρακινής Συμμαχίας και του σιιτικού φιλοϊρανικού Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

Ο Γκάρνερ, επίσης, επιβεβαίωσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται στο Ιράκ, ο πρώην διπλωμάτης και νυν στέλεχος του ιδρύματος του Χένρι Κίσινγκερ, Πολ Μπρέμε, ο οποίος θα αναλάβει το «πολιτικό σκέλος» της ιρακινής ανασυγκρότησης, ενώ στον απόστρατο στρατηγό θα απομείνει το «διοικητικό σκέλος». Τέλος, μετά από αλλεπάλληλες εμπλοκές, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι υποχώρησε στην ιρακινή αντίδραση και διόρισε στη θέση του υπουργού Πετρελαίου τον Ιρακινό τεχνοκράτη Θαμίρ Αμπάς Γαντμπάν, αφήνοντας τη θέση του βασικού συμβούλου στον εκλεκτό της, πρώην διευθυντή της «Shell», Φίλιπ Κάρολ.

Το μέλλον του «μεταπολεμικού Ιράκ» θα συζητήσει, την Πέμπτη, στον ΟΗΕ, με τον ΓΓ Κόφι Ανάν και τον Χαβιέ Σολάνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Εντούτοις, ο υφιστάμενός του, υφυπουργός Τζον Μπόλτον, ξεκαθάριζε ότι «ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα ρόλο, βραχυπρόθεσμα, στην αναζήτηση των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής». Προς το παρόν, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας περιμένει την αμερικανική απάντηση στο αίτημά της να ερευνήσει τις καταγγελίες περί λεηλασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων στο Ιράκ, ενώ η Ουάσιγκτον ευελπιστεί να συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες μετά τη σύλληψη της «κυρίας Ανθρακα», της Χούντα Σάλιχ Μάχντι Αμας, που θεωρείται ειδήμων στο ιρακινό οπλικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ