Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Κι άλλος νεκρός δημοσιογράφος στη Ράφα

Στους Παλαιστινίους ρίχνει την ευθύνη της δολοφονίας του Βρετανού ανεξάρτητου δημοσιογράφου, Τζέιμς Μίλερ, ο ισραηλινός στρατός. Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, αργά το βράδυ, στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο, εκεί, Ισραηλινός διοικητής υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, τα οποία προκλήθηκαν, όταν ισραηλινά τανκς δέχτηκαν επίθεση, με αυτόματα και αντιαρματικές ρουκέτες από Παλαιστινίους.

Αντίθετα, η έκθεση που συνέταξε το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με βάση τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων από την ομάδα που συνόδευε τον Μίλερ, (στην οποία συμπεριλαμβάνονται άλλοι 2 Βρετανοί δημοσιογράφοι και οι Παλαιστίνιοι συνοδοί τους) υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Μετά από ώρες ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να μετακινηθούν από τη συνοικία που βρίσκονταν. Ηταν, όμως, περικυκλωμένοι από ισραηλινά τανκς και εξήλθαν, κρατώντας λευκή σημαία και φορώντας χαρακτηριστικά δημοσιογραφικά γιλέκα, όπου αναγράφεται «Press».

Παρά τις διαβεβαιώσεις τους δέχτηκαν τα ισραηλινά πυρά. Επίσης, παρά τις εκκλήσεις τους για βοήθεια μετά το σοβαρό τραυματισμό του Μίλερ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα ο Βρετανός δημοσιογράφος να εκπνεύσει καθ' οδόν προς το νοσοκομείο της κοντινής ισραηλινής βάσης. Είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που δολοφονείται από τις ισραηλινές δυνάμεις σε λιγότερο από μία βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ