Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίλογος με ... κροκοδείλια δάκρυα

Το τέλος. Διασώστες ανασύρουν ένα δεκατετράχρονο αγόρι από το οικοτροφείο του Τζελτίκσουγιου. Νεκρό...

Associated Press

Το τέλος. Διασώστες ανασύρουν ένα δεκατετράχρονο αγόρι από το οικοτροφείο του Τζελτίκσουγιου. Νεκρό...
ΜΠΙΝΓΚΙΟΛ, ΑΓΚΥΡΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ο τραγικός επίλογος των άκαρπων σωστικών προσπαθειών στο οικοτροφείο Τζελτίκσουγιου της Μπινγκιόλ γράφτηκε την Κυριακή, όταν --εν μέσω ενός απίστευτου πολιτικού θεάτρου κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης-- τα συνεργεία, μετά από εντολή του κυβερνήτη της επαρχίας, κήρυξαν το τέλος των ερευνών για τα παιδιά που βρίσκονταν παγιδευμένα στα ερείπια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά την ανάσυρση δύο ακόμη σορών παιδιών την Κυριακή τα συνεργεία εγκατέλειψαν τις προσπάθειες, παραχωρώντας τα συντρίμμια του σχολείου στη δικαιοδοσία των σκαπτικών μηχανημάτων. Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού των 6,4R που έπληξε την περιοχή τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι 167 νεκροί και 520 τραυματίες. Οπως είπε ο κυβερνήτης Αβνί Τσος, στο οικοτροφείο, όπου την ώρα του σεισμού βρίσκονταν 198 μαθητές, 84 παιδιά και ένας δάσκαλος έχασαν τη ζωή τους, ενώ 114 διασώθηκαν.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, έκανε «οργισμένος» το σχόλιο ότι «η φωτογραφία των συντριμμιών του σχολείου πρέπει να αναρτηθεί στο υπουργείο Δημοσίων Εργων». Από πλευράς κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς«μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του» μπροστά στη θέα της καταστροφής, δήλωσε ότι «δεν μπορεί δυστυχώς να αποτραπούν οι σεισμοί» στην Τουρκία. «Τα παιδιά μας πήγαν στον Παράδεισο, Ινσαλάχ», συμπλήρωσε ο ίδιος. Δεν έκανε, πάντως, κανένα σχόλιο για όσα συνέβησαν με την αστυνομική βία κατά των κατοίκων που διαδήλωσαν εναντίον της ανυπαρξίας κρατικής βοήθειας. Το μικρό μονόπρακτο που θα μπορούσε να τιτλοφορείται «η θλίψη των πολιτικών» συμπλήρωσε η δήλωση του Τζορτζ Μπους, ο οποίος απηύθυνε «συλλυπητήρια στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου σεισμού» στην Τουρκία.

Επεισόδια και βόμβες

... Ενώ το ερώτημα των διαδηλωτών παραμένει αναπάντητο: «Ποιος σκότωσε αυτά τα παιδιά;»

Associated Press

... Ενώ το ερώτημα των διαδηλωτών παραμένει αναπάντητο: «Ποιος σκότωσε αυτά τα παιδιά;»
Στην πόλη των Αδάνων αργά την Κυριακή καταγράφονταν τέσσερις εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πολλά καταστήματα και σπίτια, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, κανέναν τραυματισμό.

Η μία από τις βόμβες εξερράγη σε δρόμο πίσω από το τοπικό Προξενείο των ΗΠΑ -- ωστόσο οι τουρκικές αρχές υποστήριζαν πως δεν πιστεύουν ότι αυτό ήταν ο στόχος. Το γεγονός ότι τα Αδανα απέχουν ελάχιστα από την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ δε συσχετίζεται με τις εκρήξεις, πάντα σύμφωνα με την τουρκική Αστυνομία, που μοιάζει να πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές έγιναν από κάποιον που απλώς «προσπαθεί να προσελκύσει προσοχή». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της βάσης «δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια», σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.

Χτες, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες αιματηρών συμπλοκών μεταξύ φοιτητών στο πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να διευκρινίσουν τα αίτια της διένεξής τους. Από τις συμπλοκές υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, κανείς ωστόσο δε βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ