Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στην Β. Παπανδρέου. Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτ. Αττικής. Στις 20 Μάη η νομοθετική ρύθμιση, δήλωσε η υπουργός

Τα εντεινόμενα αδιέξοδα, που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνει, σε Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Η υπουργός, στο μεταξύ, με δηλώσεις της, επιβεβαίωσε ότι στις 20 Μάη θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με τους νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ενώ κάτοικοι της Δυτικής Αττικής εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και ζητούν την απομάκρυνση της χωματερής των Α. Λιοσίων από την περιοχή και τη χωροθέτηση νέων σε μη κατοικημένες περιοχές.

«Τα αδιέξοδα της πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, που εφαρμόζουν για δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις και στρώνουν το δρόμο για επικίνδυνες "λύσεις"», τονίζει ο Αντ. Σκυλλάκος στην Επίκαιρη Ερώτηση. Τέτοιες «λύσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής, είναι η καύση, η αποσπασματική «αντιμετώπιση» του προβλήματος με την απόσπαση της ενιαίας διαχείρισης από τον ΕΣΔΚΝΑ και την ανάθεσή της τοπικά κατά περίπτωση, η διαιώνιση της ασυδοσίας με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, η διατήρηση των υπέρογκων αντισταθμιστικών τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι όλης της Αττικής στο Δήμο Α. Λιοσίων, η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης με την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η παραμονή της Δυτικής Αττικής, ως βασικού αποδέκτη των απορριμμάτων της Αττικής.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Αντ. Σκυλλάκος ρωτά την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να χωροθετηθούν άμεσα οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων χωρίς επιβάρυνση κατοικημένων περιοχών και δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς.
  • Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του τομέα.
  • Να αποκλειστεί η καύση - με όποια μορφή της - σαν μέθοδος διαχείρισης.
  • Να προωθηθεί πρόγραμμα άμεσης αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών.
  • Να εκλογικευτούν τα υψηλά αντισταθμιστικά τέλη, που καταβάλλουν οι ΟΤΑ στο Δήμο Ανω Λιοσίων.
  • Να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η διαχείριση των μολυσματικών και των επικίνδυνων αποβλήτων.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω τα σκουπίδια από τη Δυτική Αττική», κάτοικοι των Ανω Λιοσίων συγκεντρώθηκαν προχθές Κυριακή, μετά από κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα της περιοχής, έξω από το δημαρχείο της πόλης και από εκεί κατευθύνθηκαν με πορεία στη λεωφ. Φυλής, την οποία και απέκλεισαν για μια ώρα. Ο Γ. Παπαπαναής, από τη Διαδημοτική, μιλώντας στη συγκέντρωση, κατήγγειλε την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Α. Λιοσίων, να αναστείλει τις κινητοποιήσεις μέχρι τα τέλη Μάη, διότι «μέχρι τότε το υπουργείο θα έχει εκδώσει νομοθετική ρύθμιση και πλέον δε θα υπάρχει δυνατότητα αγωνιστικής απάντησης».

Στο Κορωπί, ο δήμος με τη συνεργασία του Επιμορφωτικού Συλλόγου της πόλης, πραγματοποίησε την Κυριακή συζήτηση - ενημέρωση με θέμα «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή», όπου και σημειώθηκε η ακαταλληλότητα του χώρου των Λατομείων Κυριακού (σ.σ.: η προτεινόμενη θέση).

Τέλος, μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνεδρίαζε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, με θέμα τη στάση που θα κρατήσει η Νομαρχία αναφορικά με το ζήτημα των σκουπιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ