Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Καραντίνα λόγω θανάτου ναυτεργάτη

Ψηνόταν στον πυρετό για τέσσερις μέρες. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων υποστηρίζει ότι δεν παρουσίασε κανένα απ' τα συμπτώματα του ΣΟΑΣ

Ο 36χρονος Φιλιππινέζος ναυτεργάτης Ιμπάρ Ρενάτο, μέλος του πληρώματος του επισκευαζόμενου ελληνικού πλοίου «ΕΥΓΕΝΙΑ Κ», πέθανε προχτές από υψηλό πυρετό, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία ανάμεσα στους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και στη ναυτεργατική οικογένεια, για το ενδεχόμενο να είναι θύμα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ)

Το πλοίο ήρθε από το Μαρόκο και το περασμένο Σάββατο κατέπλευσε στη Ζώνη και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο Κόρου στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Την ίδια μέρα μεταλλεργάτες των συνεργείων, όταν ανέβασαν τα εργαλεία στο πλοίο, πληροφορήθηκαν από το πλήρωμα ότι ένα μέλος του ήταν άρρωστο. Την Κυριακή, όταν οι εργάτες ανέβηκαν και πάλι στο πλοίο, βρήκαν το πλήρωμα και τους συγγενείς τους πανικοβλημένους, καθώς ο άρρωστος ναυτεργάτης είχε πεθάνει.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, ενώ η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας χτες από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, που έστειλε επιστολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Παπαγεωργίου. Το Συνδικάτο ζήτησε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του ναυτεργάτη και να δοθεί εντολή να μη γίνει καμία εργασία στο πλοίο. Ακολούθησε επείγουσα κοινή επιστολή των ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς τα υπουργεία Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτώντας «να γίνει προληπτική εξέταση των μελών του πληρώματος, αλλά και όποιων προσώπων ήρθαν σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, με παρέμβασή του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Εισαγγελία Πειραιά έδωσε εντολή για διακοπή εργασιών στο πλοίο και να γίνει ιατροδικαστική εξέταση. Αποκαλύφθηκε, δε, ότι ο άτυχος ναυτεργάτης, ψηνόταν στον πυρετό από την 1.5.2003 χωρίς μέχρι και την τελευταία στιγμή να του παρασχεθεί καμία βοήθεια. Μάλιστα, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, ενημερώθηκε σχετικά χτες το απόγευμα, αναφέρθηκε ότι σήμερα αναμενόταν ο ασφαλιστής του πλοίου να μεταφέρει τον άρρωστο ναυτεργάτη σε νοσοκομείο του Πειραιά, όμως δεν πρόλαβε.

Αργά το απόγευμα, έγκυρη πηγή του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι μετά από τον απαραίτητο έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) δε διαπιστώθηκε κανένα απ' τα συμπτώματα του ΣΟΑΣ. Ετσι, το ΚΕΕΛ έστειλε έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ακύρωση της καραντίνας, στην οποία είχε τεθεί το πλοίο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ