Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σχέδιο «απελευθέρωσης» κατά το... πρότυπο του Ιράκ

«Η επίθεση κατά της Κούβας αποτελεί μέρος της "σταυροφορίας" των ΗΠΑ», αναφέρει η τελευταία απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία πολυσχιδή επίθεση, που οι προσπάθειες για την οργάνωσή της «εκ των έσω» έχουν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, τη στιγμή που η κουβανική κυβέρνηση ξεκινούσε την οικοδόμηση καταφυγίων σε όλες τις πόλεις, αφού μια στρατιωτική επίθεση αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή.

Χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια για να ανευρεθούν 78 «αντιφρονούντες» να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας ανατροπής εκ των έσω. Δέκα χρόνια δολοφονικού εναγκαλισμού της Κούβας, με τη σκλήρυνση του επί 4 δεκαετιών εμπάργκο, εκμεταλλευόμενοι την αλλαγή του χάρτη της οικουμένης. Εξάλλου, υπήρχε άφθονη καύσιμη ύλη από τη «μαφία του Μαϊάμι», αλλά και τους πράκτορες που δρούσαν για χρόνια, προκαλώντας αντεπαναστάσεις, πραξικοπήματα και εκβιασμούς σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ώστε να καταπνίξουν οποιαδήποτε φωνή και όλα τα κινήματα της υποηπείρου. Από το 1954 με την πρώτη επέμβαση στη Γουατεμάλα για την ανατροπή της κυβέρνησης του Τζάκομπο Αρμπενς, μέχρι το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Ομως η αποκάλυψη των σχεδίων και η σύλληψή τους ματαίωσε τα σχέδια των ΗΠΑ, προς το παρόν... Φυσικά, η σύλληψη και η τεχνηέντως ανάμειξη της υπόθεσης, από τα διεθνή ΜΜΕ, της θανατικής καταδίκης των τριών πειρατών του φέρι μπόουτ με το πολύ πλούσιο ποινικό μητρώο, αποτέλεσε το μοναδικό στοιχείο, πια, επίθεσης και για την ενίσχυση της απομόνωσης του Νησιού της Επανάστασης.

Οπως προανήγγειλαν οι «New York Times», η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται εκ νέου τη σκλήρυνση των μέτρων κατά της Κούβας...

«Παλιές ειδήσεις»...

Στις 24 Μάρτη και ενώ ο πόλεμος κατά του Ιράκ είχε μόλις αρχίσει, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Κεφαλαίων - γραφείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχει ως κύριο μέλημά της τον έλεγχο των επενδύσεων στην Κούβα από ξένες εταιρίες και την εφαρμογή του εμπάργκο - ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ αμερικανικών επιχειρήσεων και προσώπων όσων υπάγονταν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη «χαλάρωση» του εμπάργκο - προκειμένου να τονωθεί η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, που εδώ και χρόνια μειώνεται δραστικά, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος τομέας της αμερικανικής οικονομίας να συρρικνώνεται - ουσιαστικά καταργούνται και περιορίζονται. Οι βίζες σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς περιορίζονται στο ελάχιστο, οι μορφωτικές ανταλλαγές επίσης περιορίζονται δραστικά. Ουσιαστικά ταξιδιωτικές βίζες σε Κουβανούς επιστήμονες, διανοούμενους και αθλητές δε δίνονται, ακόμη και στις περιπτώσεις διεθνών συναντήσεων ή Συνόδων στις οποίες έχουν κληθεί και αντιστοίχως απαγορεύεται η έκδοση βίζας για Αμερικανούς που έχουν κληθεί από Κουβανικά Ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.ά., ενώ δίδονται μόνο σε άτομα, που, κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκες, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του, επιδίδονται σε ανατρεπτικές ενέργειες.

Στις 31 Μάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει στη δημοσιότητα την περιβόητη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιλαμβάνει παραβιάσεις για όλες τις χώρες εκ των ΗΠΑ φυσικά και έχει αποτελέσει στο παρελθόν κύριο όργανο επιβολής της πολιτικής, της «δημοκρατίας», που ο ίδιος ο Κόλιν Πάουελ τονίζει ότι όταν κάνουν λόγο για δημοκρατία, εννοούν το αμερικανικό μοντέλο, ακόμη και εξαπόλυσης πολέμων κατά άλλων κρατών. Εννοείται ότι περιλαμβάνει μία σειρά παραβιάσεων εκ μέρους της κουβανικής κυβέρνησης, «που έχει άθλιο ρεκόρ» κατά τις πρόσφατες δηλώσεις Πάουελ και το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή για Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Ο εκβιασμός δεν πέτυχε, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζαν πρόσφατα στο «Reuters» ότι σε όλα αυτά τα «σούρτα - φέρτα» στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αβάνα εφοδίασαν με πλήθος «πλαστών εμπιστευτικών πληροφοριών» περί υποτιθέμενων σχεδιαζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Αμερικανών πολιτών ή αμερικανικών συμφερόντων. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ήταν όχι μόνο πενιχρά και άχρηστα, αλλά και εξαιρετικά δαπανηρά σε χρόνο και χρήμα... Αλλη μια μάχη μεταξύ Πενταγώνου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή προσπάθειες κατασκευής μιας υπόθεσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη στρατιωτική επέμβαση; Εξάλλου, η Κούβα είναι τέταρτη στη σειρά στον «άξονα του κακού», που αρχικά συνιστούσαν τρεις χώρες το Ιράκ, το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, με τα γνωστά αποτελέσματα.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ