Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχίες από τις εξελίξεις...

Στον απόηχο ζητωκραυγών και διθυράμβων για την επέκταση της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική κοινή γνώμη παγιδεύεται στο υπαρκτό πρόβλημα της Κύπρου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος τελεί υπό ένα αμφισβητούμενο ευρωενωσιακό καθεστώς, που θεωρητικά θεωρεί ενταγμένο ολόκληρο το νησί και πρακτικά μόνο το ελεύθερο τμήμα του, με την... κομψή διατύπωση της «αναστολής».

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το πρόβλημα της επανένωσης θα λυθεί με το ειδικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί του ευρωενωσιακού ρόλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του στην Κύπρο μετέφερε την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του λεγόμενου κοινοτικού κεκτημένου. Το ασαφές και διασταλτικό αυτό πλαίσιο είναι ένα πρώτο βήμα στο συνταίριασμά του με το ΝΑΤΟικό πλαίσιο, που αποτελεί τον έτερο πυλώνα της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει το δρόμο της επανένωσης με ευρωενωσιακό περίβλημα στη βάση του «σχεδίου Ανάν», δηλαδή των δυο ισόβαθμων κοινοτικών - πολιτειακών οντοτήτων που θα ενταχθούν ενιαία στο ΝΑΤΟ. Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει ή διαιωνιστεί σε χρόνο, τότε είναι πιθανή μια ΝΑΤΟική παρέμβαση ενσωμάτωσης με τη διαχωριστική μέθοδο των δυο διαφορετικών τμημάτων του νησιού και ίσως με τη μορφή των δυο «μητέρων πατρίδων», Ελλάδα - Τουρκία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Οπως και να 'χει, πέρα από τα επιφαινόμενα, η οριστική «βούλα» στο Κυπριακό θα είναι ΝΑΤΟική. Μάλιστα, υπό ορισμένη έννοια, ίσως αποδειχτεί ως ο μόνος τρόπος για να επιβληθεί η κατάργηση των ανταγωνιστικών εξάρσεων στο νησί, όσο μακάβριο κι αν είναι αυτό.

Αυτή τη στιγμή της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, στο προσκήνιο βρίσκεται ο ευρωενωσιακός της δρόμος. Αυτό μαζί με την έκδηλη διαφορά συμφερόντων του γαλλο-γερμανικού άξονα από τις ΗΠΑ συσκοτίζεται στο βάθος της σκηνής ο χώρος που συναντιούνται απρόσκοπτα τα ευρύτερα ευρωατλαντικά συμφέροντα δηλαδή το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι υπαρκτή, αποδεκτή κι υπογεγραμμένη απ' όλους τους εταίρους της συμμαχίας η συμφωνία ενίσχυσης της αγγλο-αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ από το ΝΑΤΟ. Στις τωρινές συνθήκες της αγγλο-αμερικανικής κατοχής του Ιράκ και στη διελκυστίνδα των ενδοσυμμαχικών συμφερόντων, δείχνει αναγκαία η προώθηση του ΝΑΤΟ στο προσκήνιο.

Το πιθανολογούμενο αυτό θα περιπλέξει περισσότερο το ήδη περιπλεγμένο κυπριακό πρόβλημα. Εάν η Σούδα της Κρήτης αποτέλεσε το κύριο στρατηγικό ορμητήριο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η Κύπρος θα είναι ο κορυφαίος στρατηγικός χώρος για τις μιλιταριστικές ενέργειες της Δυτικής Συμμαχίας στην περιοχή, είτε επιμεριστικά είτε στο σύνολό της. Εδώ οφείλεται η κραυγή του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι «ιστορική ευκαιρία». Εδώ οφείλεται κι η κραυγή του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή «περί εθνικού συμφέροντος».

Η ελληνική κυβέρνηση νιώθει δικαίωση που συνέπραξε στην καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Γνωρίζει τη λογική των ληστών και συντάχθηκε με αυτούς. Εναπέθεσε τη λύση του Κυπριακού και των ελληνικών προβλημάτων στον ευρωατλαντισμό από τον οποίο περιμένει ανταλλάγματα για τις καλές και πιστές υπηρεσίες. Υιοθέτησε έμπρακτα την άποψη ότι μπορεί «να μακελεύονται λαοί αρκεί να ωφελείται» και τη βάφτισε «εθνικό συμφέρον». Μετά τις παράτες της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση των ληστών, έπεται η προαποφασισμένη αποστολή νέου στρατού Ελλήνων μισθοφόρων στο Ιράκ. Ο χρόνος αποστολής εξαρτάται από τις ενδοσυμμαχικές συμφωνίες που αφορούν τον ΟΗΕ. Ετοιμάζεται και θα σταλεί στα μουλωχτά με τον τρόπο που γνωρίζει ο... «βελούδινος» Ελληνας ΥΠΕΞ.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ