Eurokinissi |
Περιμένοντας στην ουρά, για να περάσουν την πράσινη γραμμή |
Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2003, ο κ. Μπους επισημαίνει πως «όπως στο παρελθόν, Αμερικανοί επίσημοι, περιλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, του υφυπουργού Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και του πρεσβευτή στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, συνέβαλαν μαζί μου στην παροχή έντονης διπλωματικής υποστήριξης στις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για επίτευξη μιας διευθέτησης στη μακρόχρονη διαίρεση του νησιού».
«Ελπίζαμε ότι οι συναντήσεις του γγ του ΟΗΕ με τους δυο Κύπριους ηγέτες στη Χάγη, στις 10 και 11 Μαρτίου 2003, θα οδηγούσαν σε σπάσιμο του αδιεξόδου στη βάση του δίκαιου και ισορροπημένου σχεδίου λύσης του Κόφι Ανάν», αναφέρει ο Πρόεδρος Μπους, για να προσθέσει:
«Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση δεν κατέληξε σε μια συμφωνία. Παρά την αποτυχία αυτή, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο».
Αρχισε από χτες η εφαρμογή των μέτρων «ελεύθερης διακίνησης» που εξήγγειλε το καθεστώς Ντενκτάς, αλλά η προσέλευση ατόμων που θέλουν να περάσουν από τη μια πλευρά της διαχωριστικής γραμμής στην άλλη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν 3 - 5 ημέρες για την εφαρμογή του μέτρου. Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι οι διελεύσεις από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα στο ελεύθερο νότιο τμήμα και αντίστροφα θα πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσης, με την παρουσίαση της ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Είπε, επίσης, ότι στο «βόρειο τμήμα» του νησιού υπάρχει ένα «πραγματικό κράτος» με το «λαό του», το «έδαφός του» και τους «θεσμούς του» παρ' όλο που οι Ελληνοκύπριοι δεν το αποδέχονται αυτό.
Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την εξαγγελία του Ραούφ Ντενκτάς, μελετήθηκε σε πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.
Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις.
Αστυνομικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, κυρίως στα τρία σημεία που ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς ότι δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε κίνηση εντυπωσιασμού τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πέσει στο κενό.
Ο κ. Ιακώβου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα, αλλά πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος, για να διαπιστώνεται κατά πόσο αυτοί που θα επιχειρήσουν είσοδο στις ελεύθερες περιοχές είναι έποικοι ή επισκέπτες που χρησιμοποίησαν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια.