Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΕ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε επί διήμερον στις Βρυξέλλες, επέλεξε να σωπάσει στην κατάλυση της διεθνούς «νομιμότητας» από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία, την ουσιαστική κατάργηση του ΟΗΕ και την παράνομη αυτοκρατορική εκστρατεία κατά του Ιράκ, για τη βίαιη αλλαγή συνόρων και καθεστώτων στη Μ. Ανατολή.

Πρόκειται για αυτοκατάργηση της «ενωμένης Ευρώπης» λίγες ώρες πριν τη λήξη του αμερικανικού τελεσίγραφου. Κι αυτό γιατί, μόλις ένα μήνα πριν, η ΕΕ είχε δημιουργήσει «υποχρεώσεις» με την «κοινή» απόφαση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (17/2/2003), όπου οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν δεσμευτεί περί της «πρωταρχικής αρμοδιότητας» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ιρακινή κρίση, στην «επιθυμία» για επίτευξη του αφοπλισμού του Ιράκ «με ειρηνικά μέσα», στην «ενότητα της διεθνούς κοινότητας», και «τη συνεργασία με όλους τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ». Ενα μήνα μετά, όλα αυτά έχουν γίνει σκόνη της ερήμου (...) Θα μπορούσαν, βέβαια, να ισχυριστούν ότι υπέκυψαν στους πολεμοκάπηλους, ότι «υπερασπίστηκαν την ειρήνη», ότι «η Ευρώπη δε θέλει τον πόλεμο» κλπ. Τίποτα απ' όλα αυτά (...) ούτε, καν, για λόγους προπαγανδιστικής επιβίωσης. Για την «Ενωμένη Ευρώπη», ο απαίσιος «πρώτος πόλεμος του 21ου αιώνα» δεν υπάρχει (!!!).

Σε αντιπερισπασμό, το Συμβούλιο των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ, «σοκαρισμένο», εξέφρασε «αποτροπιασμό» για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζ. Τζίντζιτς, και αποφάσισε την αποστολή της πρώτης ευρωπαϊκής «Δύναμης Ταχείας Επέμβασης», που από την 31/3/2003 θα αντικαταστήσει τη ΝΑΤΟική δύναμη στα Σκόπια, υπό την αναχρονιστική και ψευδεπίγραφη ονομασία επιχείρησης «Συμμαχική Αρμονία» (!!!). Ενώ εξέδωσε δύο περισπούδαστες ανακοινώσεις για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Κίνα και το Ιράν, στα πλαίσια, λέει, ξεδιάντροπα, των αποφάσεων της σχετικής «επιτροπής» του ανύπαρκτου, πλέον, ΟΗΕ. Και για να μην κατηγορηθεί ότι ξέχασε κάτι σημαντικό, το χτεσινό Συμβούλιο υπενθύμισε ότι «παρακολουθεί ανήσυχα» και την κατάσταση στη Β. Κορέα.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας των «αποφάσεων», προέβη, εκτάκτως, σε δύο διεθνείς συνεντεύξεις Τύπου, μια τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μια, χτες το μεσημέρι, με τη λήξη της συνεδρίασης. Εξέφρασε «λύπη» για την κατάργηση του ΟΗΕ, δηλώνοντας σε άψογα (...) αμερικάνικα ότι «η ιστορία θα κρίνει τις χαμένες ευκαιρίες». Ενημέρωσε το διεθνή Τύπο ότι έγινε «μια πολύ σημαντική κουβέντα» στο μυστικό δείπνο της Τρίτης, αλλά, αναλαμβάνοντας με επιστημονική εγκυρότητα όλη τη βαριά ευθύνη στους ώμους του, δήλωσε ότι δε θέλει να «στοιχηματίσει επί των πιθανοτήτων» σε ό,τι αφορά στην ιρακινή κρίση. Λίγες ώρες πριν την εκπνοή του αμερικανικού τελεσίγραφου (...) έκανε μια υπαινικτική αναφορά στις «περιφερειακές συγκρούσεις και τη σύνδεση με την τρομοκρατία» και δήλωσε, με νόημα, ότι «επιθυμούμε οι επιτυχίες της Βαλκανικής να επαναληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο». Στη χτεσινή συνέντευξη, παρουσιάστηκε «ανήσυχος για τη διεθνή κατάσταση», αλλά, σε μια έξαρση φιλεργατισμού, δήλωσε ότι «προτεραιότητα για την Ευρώπη έχει η Λισαβόνα», δηλαδή το τυπικό αντικείμενο της αυριανής Συνόδου Κορυφής, που συνέρχεται, για τρίτη συνεχή χρονιά, με θέμα «ανταγωνιστικότητα και απασχόληση», δηλαδή «ευελιξία» της αγοράς εργασίας και ριζική ανατροπή του «ευρωπαϊκού κοινοτικού μοντέλου».

Ο ευρωπαϊκός Τύπος επέμενε να γίνει κάποια δήλωση επί του πολέμου, έστω και της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά φευ (...) ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «έγινε μια πολύ σημαντική κουβέντα (...) κανείς δεν κρύβει τις διαφορές (...) δεν μπορούμε να καλύψουμε τις διαφορές» και μετά έκοψε την επικοινωνία με τη βαρύνουσα δήλωση ότι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι πολεμικές επιχειρήσεις. Γίνονται προσπάθειες στον ΟΗΕ για να αποφευχθούν. Αν γίνει πόλεμος, θα συζητηθούν οι συνέπειες». Παγωμάρα στο ακροατήριο. Η ΕΕ δε συζητά τον παράνομο πόλεμο, δε συζητά τη διάλυση της διεθνούς «νομιμότητας», δε συζητά τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στην αμερικανική αυτοκρατορική εκστρατεία, αλλά προτίθεται να συζητήσει την «ανασυγκρότηση» του Ιράκ μετά τον πόλεμο (!!!). Αυτό τουλάχιστον υπονοεί ο Γ. Παπανδρέου. Και αφορά μια προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, από ελαφρώς φιλοαμερικανικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, σύμφωνα με την οποία το «διατλαντικό» ρήγμα θα μπορούσε να καλυφθεί, αν, μετά τον πόλεμο, όλοι μαζί πάλι, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ομονοούσαν στην «ανασυγκρότηση» του Ιράκ (!!!).

Προς αυτήν την κατεύθυνση προπαγανδίζει και ο Βρετανός επίτροπος Κρ. Πάτεν, πρώην διοικητής του βρετανικού Χογκ - Κογκ, ο οποίος έκανε λόγο για «συμμετοχή του ΟΗΕ στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση του Ιράκ» (Γ. Παπανδρέου). Είναι και αυτή μια μορφή φιλευσπλαχνίας, στα πλαίσια της «αμερικανικής ηθικής». Μ' αυτά και με τούτα, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ απέφυγε την ιρακινή κρίση. Απομένει, τώρα, το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (20/21 Μάρτη), που συνέρχεται υποχρεωτικά, εδώ και τρία χρόνια, με θέμα την «απασχόληση», αλλά, εκ των πραγμάτων, θα βρεθεί μέσα στη δίνη του πολέμου.

Εντυπωσιακή απόδειξη της χτεσινής αφασίας στις Βρυξέλλες, είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, ακύρωσε την καθιερωμένη, πριν τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, συνέντευξη Τύπου, με την πρωτοφανή δικαιολογία ότι όλα όσα έχει να πει εμπεριέχονται σε επιστολή προς την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι παρά μία έκκληση για «γρήγορη επαναδημιουργία της ευρωπαϊκής ενότητας», αφού,, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ δεν αντιπροσωπεύουν το τέλος του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί από την Τρίτη το απόγευμα και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος συνοδευόμενος, όπως πάντα, από πολυπληθή αντιπροσωπεία, περιδιαβαίνει στους άδειους διαδρόμους των κοινοτικών κτιρίων, διαδίδοντας αριστερά και δεξιά ότι «προετοιμάζει», λέει, τη Σύνοδο Κορυφής (!!!). Ο Ελληνας πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, διαμηνύει τα αντίθετα ακριβώς από τον υπουργό Εξωτερικών «του», και σε επιστολή προς τους ομολόγους του τονίζει ότι «η ιρανική κρίση κυριαρχεί στην παγκόσμια σκηνή και μεις πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σ' αυτήν». Τα ...δικά του δηλώνει ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, αφού «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για μια κοινή θέση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις», αλλά κυρίως «όσον αφορά τη μορφή διακυβέρνησης του Ιράκ και την ανασυγκρότηση». Δηλαδή, λίγο από θέση Σημίτη, και λίγο από θέση Παπανδρέου, λες και οι Βρυξέλλες είναι μικρομάγαζο της (...) Ζαλοκώστα.

Κοριοί...

Οι Ελληνες κυβερνώντες απέχουν πολύ ακόμα από την «αποτελεσματική» προπαγάνδα και την «εύστοχη» προβοκάτσια. Γιατί οι Βρυξέλλες χτες μπορεί να μην ασχολήθηκαν με τον πόλεμο, αλλά ξεχείλισαν από «κατασκοπευτική» προπαγάνδα. Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ενόψει της έντεχνης αφασίας που έπρεπε να υπάρχει στην ΕΕ για τον πόλεμο, «ξεκάρφωσε» μια «αποκάλυψη» για (...) «αμερικανικούς κοριούς» και συστήματα υποκλοπών στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, που αφορούσε στην «ασφάλεια» του κτιρίου και ιδιαίτερα «ορισμένες» αντιπροσωπείες, έξι συγκεκριμένα, της Γαλλίας, βεβαίως - βεβαίως, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας. «Πηγές» έκαναν λόγο για τυχαία ανακάλυψη «από την 28η Φλεβάρη 2003» των υπηρεσιών ασφαλείας του κτιρίου του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ολοι άρχισαν να διοχετεύουν «πληροφορίες», χωρίς κανένας να κάνει «επίσημες» δηλώσεις. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «ενημερώθηκε» μόλις χτες το πρωί από τη Γραμματεία του Συμβουλίου. Κάτι τέτοιες μέρες, τέτοιου είδους «διαρροές» είναι ό,τι πρέπει, για να γεμίσουν τα βραδινά δελτία. Αρκεί να μη γίνεται λόγος για την «ταμπακέρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς στους επόμενους στόχους(2003-04-15 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για την αμερικανο-βρετανική κατοχή(2003-04-04 00:00:00.0)
Ούτε και χτες επιτεύχτηκε «ενιαία στάση»(2003-02-25 00:00:00.0)
Η Σύνοδος των προσχημάτων και της υποκρισίας των «15»(2003-02-23 00:00:00.0)
Σκληρή γλώσσα προς Ιράκ(2003-01-28 00:00:00.0)
Κουβέντα να γίνεται...(2002-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ