Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Χαίρε, Σοφία!

Χαίρε, Σοφία. Συ, μια νεαρή εργάτρια της Θεσσαλονίκης, έδειξες τι σημαίνει ανθρωπιά. Συ, μια απλή γυναίκα της Ελλάδας, έδειξες τι σημαίνει υπερηφάνεια. Συ, μια άγνωστη κάτοικος του πλανήτη, έδειξες τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Η προτροπή σου, «όλοι στη Βαγδάτη», οδηγός στο δρόμο του θάρρους. Η κραυγή σου, «ντροπή σας», ράπισμα στο πρόσωπο της αδιαφορίας, της υποταγής, της συναίνεσης και συνενοχής.

Χαίρε, Σοφία. Ο λόγος σου, κάλεσμα στη Νέμεση, πρόσκληση στις Ερινύες. Ο λυγμός σου, άγγιγμα ψυχής στους απόκληρους κι αδικημένους. Ο θυμός σου, η κατάρα της ανθρωπότητας στους ισχυρούς κι απάνθρωπους ηγεμόνες. «Σκοτώνονται παιδιά, δεν το βλέπετε;», φώναξες στις κυρίες με τις γούνες, ξέροντας πως υπάρχουν πολλοί που κλείνουν τα μάτια να μη δουν κι άλλοι που κοιτούν, αδιάφορα, το θάνατο.

Χαίρε, Σοφία. «Στο βιβλίο για την ψυχολογία των παιδιών που έγραψες υπάρχουν πανέμορφες ζωγραφιές, αλλά δε φαίνονται σκοτωμένα παιδιά», είπες στην Μπόνι Μίλερ, σύζυγο του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας. Κι αυτή, σαστισμένη, απάντησε πως δεν είναι αρμόδια να μιλήσει για τον πόλεμο. Λες κι ο πόλεμος είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας κάποιων και δεν αφορά τους πάντες. Πόσο υποκρίτρια, αλλά και πόσο ασήμαντη φαντάζει μπροστά σου!

Χαίρε Σοφία. Γεια στο στόμα σου, εύγε στην καρδιά σου. Είναι σίγουρο ότι η κραυγή σου, θ' ανεβεί στα σύννεφα, για ν΄ ακουστεί πάνω από τον κρότο των βομβαρδισμών εναντίον αμάχων στο Ιράκ. Και όταν ο πόλεμος σταματήσει κι η ειρήνη, όμορφη και λαμπερή, φανεί στον ορίζοντα, θα θυμόμαστε όλοι τη δική σου προσφορά. Κι ότι η αξιοπρέπεια, η αξιοσύνη, η λεβεντιά, είναι γένους θηλυκού...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ