Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ( ΠΙΣΙΝΑ 25μ.) ΣΤΟ ΟΑΚΑ
Παρέλαση αστεριών

Την πρώτη παγκοσμίου επιπέδου διοργάνωση της χρονιάς θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει η χώρα μας το τριήμερο 16 - 19 Μάρτη, μια και στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης σε πισίνα 25 μ.

Ο Δημήτρης Μαγγανάς από τις ελπίδες της Ελλάδας γιά διάκριση
Ο Δημήτρης Μαγγανάς από τις ελπίδες της Ελλάδας γιά διάκριση
Μια διοργάνωση, που τα τελευταία χρόνια συνεχώς ανεβαίνει σε δημοτικότητα στους φίλους της κολύμβησης, είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης σε πισίνα 25μ. Η φετινή διοργάνωση είναι η 5η κατά σειρά αφού μόλις το 1993 η ΦΙΝΑ αποφάσισε να καθιερώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μικρής πισίνας. Το εντυπωσιακό μέχρι σήμερα είναι ότι στα τέσσερα προηγούμενα Πρωταθλήματα συνολικά έχουν καταρριφθεί 35 παγκόσμια ρεκόρ. Τα περισσότερα μάλιστα είχαν καταρριφθεί στην πρώτη διοργάνωση, στην Ισπανία. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει φέτος, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα ρεκόρ άρχισαν να πέφτουν πολύ πριν την έναρξη των αγώνων. Αυτό έχει να κάνει με τον αριθμό των χωρών που θα συμμετάσχουν, οι οποίες αισίως έφτασαν τις 74.

«Αστέρια» παγκόσμιου βεληνεκούς...

Σύμφωνα και με τις ονομαστικές λίστες συμμετοχής, αναμένεται να δώσουν το «παρών» τα περισσότερα αστέρια του χώρου της κολύμβησης του κόσμου. Πλάι τους τα «ελληνικά δελφίνια» θα προσπαθήσουν να πιστοποιήσουν την άνοδο του αθλήματος για τη χώρα μας.

Βάσει των ονομαστικών καταλόγων συμμετοχής, που έχουν φτάσει στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής, φαίνεται ότι σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα του Παγκοσμίου θα υπάρχει τουλάχιστον ένας αθλητής και αθλήτρια που κατέλαβε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στα 12 γκραν πρι που διοργάνωσε η ΦΙΝΑ. Και όλα αυτά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καν η αποστολή των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων των 73 χωρών που μετέχουν ήδη στους αγώνες. Θεωρείται δηλαδή πολύ πιθανό να συμμετάσχουν κολυμβητές όπως οι Γκουστάβο Μπόργκες (Βραζιλία), Λορέντζο Βισμάρα, Μασιμιλιάνο Ερόλι (Ιταλία), Τόμισλαβ Κάρλο (Κροατία), Μαρκ Βάρνεκε (Γερμανία) και οι κολυμβήτριες Κέλι Στεφανίσιν, Τζένιφερ Μπάτον (Καναδάς), Πένι Χέινς (Ν. Αφρική) και πολλοί άλλοι, που είναι στη 10άδα ανά αγώνισμα των κατατάξεων των γκραν πρι.

ΗΠΑ

Τις καλές τις εμφανίσεις θέλεινα συνεχίσει η Κάτια Σαρακατσάνη
Τις καλές τις εμφανίσεις θέλεινα συνεχίσει η Κάτια Σαρακατσάνη
Με μια πλειάδα σπουδαίων αθλητών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, κάτοχοι παγκόσμιου ρεκόρ, οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται στην αμερικανική 25μελή αποστολή. Η Τζένι Τόμπσον και ο Λένι Κράιζελμπεργκ είναι το κορυφαίο δίδυμο των Αμερικανών, που έχουν στόχο τις περισσότερες διακρίσεις. Η Τόμπσον ανακηρύχτηκε καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τώρα η 27χρονη αθλήτρια έχει κερδίσει τα πάντα στην καριέρα της. Τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα (400 ελεύθερο, 800 ελεύθερο, 400 Μ.Α). Στο παλμαρέ της περιλαμβάνονται 19 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 50μ. ελεύθερο (σε κανονική πισίνα), καθώς και στα 100μ Μ.Α (σε 25άρα). Εξίσου σπουδαία είναι η παρουσία του Λένι Κράιζελμπεργκ, ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία χρόνια. Ο πολιτογραφημένος Αμερικανός είναι κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ σε πισίνα 50μ. στα 50, 100μ. 200μ. ύπτιο καθώς και στα 100 και 200 του ίδιου αγωνίσματος σε πισίνα 25μ. Το 1999 ανακηρύχτηκε καλύτερος αθλητής στη χώρα του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το αντίπαλον δέος για τις ΗΠΑ, που έχουν δηλώσει την πιο πλήρη ομάδα από όλες τις χώρες, έχουν σαν στόχο να αποτελέσουν οι Γερμανοί που έρχονται στην Αθήνα με 25μελή αποστολή. Μια αποστολή που θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα κράμα από παλιές δόξες, αλλά και νέο «αίμα» της γερμανικής κολύμβησης. Από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτών των Σάντρα Φέλκε, Αντγέ Μπουσούλτεμ Κίρστεν Κιέλγκας, Στέφεν Ντρίσεν, Γιοργκ Χόφμαν, Κριστιάν Κέλερ, Γενς Κρούπα, Στιβ Τελόκε. Κορυφαίο όνομα βέβαια είναι η Σάντρα Φέλκε που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή από την πρώτη της εμφάνιση στο πανευρωπαϊκό μικρής πισίνας το 1993 και μετέπειτα. Οι κορυφαίες στιγμές ήρθαν στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, όταν κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο, το χάλκινο στα 50μ.. ελεύθερο και το αργυρό στα 50μ Μ.Ο.

ΚΙΝΑ

Μερικοί από τους κολυμβητές και κολυμβήτριες που έχουν κυριαρχήσει απόλυτα στα αγωνίσματά τους στη φετινή σειρά αγώνων των Γκραν Πρι της ΦΙΝΑ, περιλαμβάνονται στο ρόστερ της Κίνας. Η «ανατολική δύναμη», που άρχισε να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στο χώρο της πισίνας στις αρχές του 1990 και πολύ γρήγορα κυριάρχησε, θα πάρει μέρος στους αγώνες με 20μελή αποστολή. Τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά του Ξουφέγκ Ξιέ και της Γιουάνγκ Γιανγκ. Ο Ξιέ κατέχει την πρώτη θέση στη βαθμολογία της ΦΙΝΑ στα 100μ. και 200μ. Μ.Α και την 2η στα 400μ Μ.Α.Εχει κατακτήσει συνολικά 6 πρώτες και 2 δεύτερες θέσεις. Η Γιουάνγκ Γιανγκ έχει πάρει μέρος σε 5 μίτινγκ της και κατέχει την 1η θέση στη βαθμολογία των 200μ. ελεύθερο και την 2η στα 100μ. ελεύθερο.

ΤΣΕΧΙΑ

Μ ε επικεφαλής την πρωταθλήτρια Ευρώπης Χάνα Τσέρνα θα έρθει στην Αθήνα, η ομάδα της Τσεχίας. Η Τσέρνα μαζί με τα υπόλοιπα εννέα μέλη της ομάδας αναμένεται να συνεχίσουν την καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η Τσεχία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, με πλασαρίσματα σε τελικούς αλλά και κατάκτηση μεταλλίων. Η 26χρονη Τσέρνα έχει σημειώσει τις περισσότερες διακρίσεις της σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε πισίνα 50 μέτρων. Πέρα από την Τσέρνα, η ομάδα γυναικών της Τσεχίας υπολογίζει σε καλή παρουσία και της νεαρότερης Γιάνα Πετσάνοβα. Η 19χρονη κολυμβήτρια είχε εντυπωσιάσει πριν τέσσερα χρόνια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ροστόκ καταλαμβάνοντας δυο τέταρτες θέσεις στα 400 και 800 μ. ελεύθερο (4.16.08 και 8.46.15, αντίστοιχα) σε ηλικία μόλις 15 ετών. Το μεγαλύτερο όνομα της ομάδας των ανδρών της Τσεχίας είναι ο Ντανιέλ Μάλεκ.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Τεράζα Αλσαμάρ αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της σουηδικής αποστολής. Οπως δήλωσε και η ίδια, στόχος της είναι η κατάρριψη των παγκόσμιων ρεκόρ που κατέχει στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο. Η νεαρή αθλήτρια είναι κάτοχος 4 παγκόσμιων ρεκόρ, αφού κατέχει επίσης και τα ρεκόρ στα 4Χ50μ ελεύθερο και στα 4Χ50 Μ.Ο.


Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα τελικά η Ντουντουνάκη(2016-05-20 00:00:00.0)
Χρυσό ο Κωστάκης(2013-08-15 00:00:00.0)
Ωρα για το χρυσό...(2011-07-29 00:00:00.0)
Ετοιμοι για το ευρωπαϊκό(2008-12-10 00:00:00.0)
Χαραμάδα αισιοδοξίας(1998-12-25 00:00:00.0)
Ξύπνησαν... αργά(1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ