Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καταδικασμένες μέθοδοι

Το γεγονός πως αναβλήθηκε προχθές η εκδίκαση της αγωγής του «Δικτύου 21» κατά του δημοσιογράφου Μ. Βασιλάκη και της εφημερίδας «Εξουσία», δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία της υπόθεσης. Ο «Ρ» έχει ξανασημειώσει και άλλες φορές ότι, τόσο οι συγκεκριμένες αγωγές, όπως και άλλες του «Δικτύου 21» ενάντια σε άλλους δημοσιογράφους και εφημερίδες, εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση επιβολής ενός αντιδημοκρατικού, λογοκριτικού κλίματος και χειραγώγησης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Οι μηνύσεις και οι αγωγές αυτές βρίσκονται, ουσιαστικά, στην ίδια κατεύθυνση και λογική, με τις διώξεις κατά του «Ρ», του περιοδικού «Νέμεσις», του συγγραφέα Μανδίκου κ.ά. και προκαλεί - το λιγότερο - θυμηδία η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του, βγάζοντας ανακοίνωση καταδίκης των αγωγών και μηνύσεων του «Δικτύου 21».

Οι υπεύθυνοι του «Δικτύου 21», κύριοι της κυβέρνησης, βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, που βαδίζει και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται το αντιδημοκρατικό κλίμα, που εσείς δημιουργείτε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο ΣΕΒ αποσαφηνίζει...

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την «ημέρα της δικαίωσης και περηφάνιας όλων των Ελλήνων πολιτών» και την «ιστορική στιγμή» της ανακοίνωσης της αίτησης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και ο ΣΕΒ έκανε, προχτές, εντελώς σαφές, τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η νέα μετα - ΟΝΕ εποχή. Οι εκπρόσωποί του, κατά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για τη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πρότειναν... αυξήσεις στα κατώτατα εξευτελιστικά μεροκάματα των ανειδίκευτων εργατών 2,5%!!! Εξάλλου, σαφής είναι και η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους κοινοτικούς εταίρους, για πάγωμα μισθών - ημερομισθίων - συντάξεων...

Αλμυρή... ενημέρωση

Αγρότες της Καρδίτσας πήγαν στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο νομό και ζήτησαν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το πόσα χρήματα χρωστούν. Ανακάλυψαν, όμως, ότι η ενημέρωση αυτή κοστίζει 100.000 δραχμές, αφού τόσα τούς ζήτησαν οι αρμόδιοι της ΑΤΕ! Οργισμένοι κι αγανακτισμένοι έφυγαν οι άνθρωποι και δυο απ' αυτούς, ο Σπ. Καμινιώτης και ο Γρ. Κουκορίκος, από το χωριό Προάστειο, πήγαν και κατέθεσαν μήνυση εναντίον της τράπεζας.

Τώρα, πώς να χαρακτηρίσουμε εμείς, αυτή τη συμπεριφορά της Αγροτικής Τράπεζας έναντι, μάλιστα, των αγροτών, που είναι οι πιο πολλοί και μόνιμοι πελάτες της; Απλώς γραφειοκρατική; Οχι, βεβαίως. Πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά που δείχνει την υποτίμηση της Τράπεζας προς τους αγρότες - πελάτες της, η οποία αντανακλά και τη στάση της κυβέρνησης προς την αγροτιά, αφού αυτή εξακολουθεί να προΐσταται πολιτικά της ΑΤΕ, τουλάχιστον όσο παραμένει ακόμα, έστω και τυπικά, δημόσια.

«Κατόπιν ενεργειών μου... »

Δυο ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι 688 πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας «Μεταλλουργική Χάλυψ», του Βόλου, για να αρθεί η παράνομη παρακράτηση του φόρου 20%, πάνω στις αποζημιώσεις, που πήραν μετά την πτώχευση και το κλείσιμο του εργοστασίου. Κι έπρεπε να προκηρυχθούν οι εκλογές, για να κάνει προσωπική παρέμβαση η υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ροδούλα Ζήση, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής των παρακρατηθέντων.

Βλέπετε, η κυρία Ροδούλα Ζήση πολιτεύεται στη Μαγνησία...

Θα χαραμισθούν αριστερές ψήφοι;

«...Μετά τις εκλογές χρειάζεται να σχεδιαστεί το πέρασμα στη "νέα μεταπολίτευση", που καιρό τώρα αναγγέλλεται χωρίς να υλοποιείται. Τότε που οι μπάντες της αδράνειας και της αγνόησης των άλλων δυνάμεων της δημοκρατικής Αριστεράς θα παιανίζουν ότι "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει", η διορατική απάντηση θα είναι η συγκρότηση του πόλου της δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτή δε θα είναι μια τυπική άθροιση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά η διαμόρφωση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού πλειοψηφικού ρεύματος, το οποίο θα περιλαμβάνει, αλλά και θα υπερβαίνει τους δύο χώρους. Οσοι για δεύτερη φορά κωφεύσουν στις ανάγκες των καιρών, είτε λόγω της αλαζονείας και της μέθης της εξουσίας, είτε περιπλανώμενοι σε φαντασιώσεις για μια απροσδιόριστη και σε λαμπρή απομόνωση Αριστερά, θα αποδειχθούν ανεπίδεκτοι μαθήσεως, κατώτεροι των περιστάσεων και θα οδηγήσουν το προοδευτικό κίνημα σε ήττα. Ας κρατήσουμε την αισιόδοξη εκδοχή».

Αυτός ήταν ο επίλογος άρθρου του Ν. Μπίστη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», της περασμένης Πέμπτης. Και συνειδητά αναδημοσιεύουμε ένα μεγάλο μέρος, ώστε να μη μείνει καμιά αμφιβολία, περί του προσανατολισμού του. Οσοι, λοιπόν, αισθάνονται πραγματικά αριστεροί και δε θέλουν να χαραμίσουν την ψήφο τους σε λογικές συνδιαχείρισης των αντιλαϊκών πολιτικών, ας αφήσουν το Ν. Μπίστη και το ΣΥΝ στις ...αισιόδοξες εκδοχές τους κι ας ενισχύσουν το ΚΚΕ και την προοπτική του Λαϊκού Μετώπου. Ο τόπος και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα πραγματικό αντίπαλο δέος σήμερα, ικανού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία αύριο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ξανάρχονται οι κουλοχέρηδες;

Ανοιχτή παραμένει η «τρύπα» στα ταμεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ύψους 70 δισ. δρχ. Το συγκεκριμένο ποσό επρόκειτο να καλυφθεί από τα έσοδα που θα είχε το Ολυμπιακό Βιντεολόττο. Ως γνωστόν το παιχνίδι ματαιώθηκε με απόφαση του ίδιου του Κ. Σημίτη. Ομως, όσο περνά ο καιρός και δε δίνονται τα λεφτά από άλλες πηγές - όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση - υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν ότι το «βιντεολόττο» θα εμφανιστεί ξανά μετά τις 9 του Απρίλη... Και αναφέρουν πως οι ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες «περιμένουν σε κάποια τελωνεία»...

Ισως, έτσι, εξηγείται και το γεγονός, πως κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή δεν... αγχώνονται, για να καλύψουν την «τρύπα».

Ανέκδοτες ιστορικές σελίδες

Καθαροδευτέρα αύριο. Σήμερα χάσαμε την παράδοση των αποκριάτικων σατιρικών δρώμενων για τα κακώς κείμενα. Την Καθαροδευτέρα, όμως, του 1840 ένας ανώνυμος Κεφαλονίτης αντέγραψε τη λαϊκή σάτιρα που είχε γράψει ο συμπατριώτης του Βασίλειος Λινκούρης το 1833, για τις λαϊκές ταραχές στο Αργοστόλι, το Φλεβάρη του ίδιου χρόνου, με τίτλο «Των Αδειληνάδων» (παραφθορά του ονόματος των Δειλινάδων- υπαιτείων των ταραχών):

«Αρχοντες μεταλάβετε και ξεμολογηθήτε/ γιατί τη φετινή χρονιά όλοι θε να χαθήτε./ (...)Στες δύο ήταν του Φλεβαριού, πούταν της Παναγίας,/ το σύγκλητο αρχηνήθηκε εις την Κεφαλληνία./ Τζ' ένδεκα του δευτερώνει,/ χώρες και χωριά πεισμώνει./Και χωριάτες το μαθαίνουν/ και στη χώρα κατεβαίνουν,/άνδρες λένε και παιδιά/ θέλουμε τη λευτεριά./ Στα κριτήρια ανεβήκαν/ κι οι μινίστροι εσκοτωθήκαν/ και τα λίμπρα τους ξεσκλούνε/ και στο Φόρο τα πουλούνε./ Τρέχουν οι Εγγλέζοι τα σκυλιά/ και τους πιάνουν τα στενά./ (...)Θυμάστε τι εγίνηκε στο σύγκλητο το πρώτο,/π' ανακατώθη ο λαός και θύμωσε ο τόπος;/ Ολοι οι χωριάτες ήρτανε στη χώρα, στ' Αργοστόλι,/ και μοναχοί επλήρωσαν οι Δειλινάδες όλοι./ Και τους χωριάτες έχετε καμένους με την κρίση,/ γλήγορα ρεμπελεύουνε και κάνουνε γιουριούσι./(...)».

Με το απόσπασμα συνοψίζουμε κάπως τα γεγονότα των πρώτων -στα Επτάνησα- λαϊκών κινητοποιήσεων (2-25/2/1833)ενάντια στους κυβερνώντες («Ναι-ναίδες» της Αγγλοκρατίας τους αποκαλούσε ο λαός), που οργάνωσε η αντιπολίτευση για να ματαιώσει- και το κατάφερε- τις εκλογές της Δ' Ιονίου Βουλής, απ' αφορμή του αντισυνταγματικού τριπλού καταλόγου υποψηφίων - ημετέρων της, που συνέταξαν οι κυβερνώντες. Οι ταραχές αυτές, οι βαθύτερες αιτίες τους (ταξικές, ιδεολογικές), η επίδραση που άσκησαν στις μετέπειτα συνειδητότερες και ταξικότερες λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στην Αγγλοκρατία, στους αρχόντους, μεγαλοτσιφλικάδες, μεγαλοαστούς του νησιού κλπ., είναι το αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης του Πέτρου Πετράτου «Λαϊκές ταραχές του 1833 στο Αργοστόλι» (εκδόσεις «Σίσσυφος» Γρ. Λαμπράκη 144, Πειραιάς). Το βιβλίο (πλούσιο και βιβλιογραφικά) φέρνει στο φως την ανέκδοτη, μέχρι τώρα, Αναφορά της Ειδικής (Ανακριτικής) Επιτροπής, την οποία συγκρότησε ο Αγγλος Αρμοστής στα Επτάνησα λόρδος Νάγκεντ. Η επιτροπή ερεύνησε (10/22 Ιουλίου - 1/13 Σεπτεμβρίου) τα αίτια των ταραχών και συνέταξε σε 37 φύλλα, στα αγγλικά, την αναφορά της, συμπεραίνοντας ότι υπεύθυνοι για τις ταραχές ήταν οι κυβερνώντες και τα όργανά τους (λ.χ η Αστυνομία). Βαθύτερο, όμως, κίνητρο του ξεσηκωμού αυτού ήταν η αδικία, η καταπίεση του λαού, αλλά και ο «σπόρος» των σοσιαλιστικών ιδεών.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Καρναβάλι

Εδώ δεν έχουμ'

αποκριές

τρεις Κυριακάδες

μόνο,

εδώ το καρναβάλι μας

κρατάει

όλο το χρόνο,

με τον αγά

που κυβερνά,

το ψεύδος,

τη σαπίλα

και το λαό

το δύστυχο, που κάνει

την... καμήλα!

@@@@@@@@@@@@@@

Εδώ οι κλόουν,

δυστυχώς

και μασκαράδες

άλλοι,

όλο το χρόνο

αποκριές έχουν

και καραναβάλι

και είθε φέτος

ο λαός,

παραμονές του Πάσκα,

«μαύρο» να ρίξει

σε αυτούς

που 'χουν μονίμως

μάσκα!


Ο Οίστρος

Μαντλίν Ολμπράιτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορείς να σβήσεις μια φωτιά, ρίχνοντας ολοένα και περισσότερη βενζίνη; Εάν ναι, τότε και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έχει ως στόχο την επαναφορά της ομαλότητας, της δικαιοσύνης και της μετατροπής μιας ρημαγμένης γιουγκοσλαβικής επαρχίας σε «αυτόνομη και αυτοκυβερνούμενη περιοχή»... Παραλογισμοί; Οχι... εάν δει κανείς τα παραπάνω, υπό το πρίσμα της «λογικής» που διαθέτει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η υπουργός, που επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες έναν ιδιαίτερο «ζήλο» «διπλωματίας», μεταβαίνοντας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ισχυρίζεται πως η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ δεν κάνουν άλλο τι από το «να κατεβάζουν» τις υψηλές θερμοκρασίες στο ...«θερμοπίδακα των Βαλκανίων», το Κοσσυφοπέδιο! «Ξεχνώντας» πως σε λίγες μέρες πραγματοποιείται στην περιοχή η στρατιωτική άσκηση της «ΚΦΟΡ» «Δυναμική Απάντηση 2000», η Μαντλίν Ολμπράιτ «υπέδειξε», με το δικό της τρόπο, τις επικίνδυνες εστίες: Το Μαυροβούνιο, που απειλείται από το «πάντα» ...επιθετικό Βελιγράδι, αλλά σε περίπτωση «σερβικής εισβολής» θα προστατευτεί από τη φιλεύσπλαχνη Ουάσιγκτον, την Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, που με κανέναν τρόπο δε θα «διχοτομηθεί, αλλά θα μετατραπεί σε μία πόλη με τάχα εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των μειονοτήτων», τις περιοχές της νότιας Σερβίας στα όρια με το Κόσσοβο, όπου «δρουν Σέρβοι και Αλβανοί εξτρεμιστές» και την «εκεί συγκέντρωση δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού».

Αν κανείς μετά από όλα αυτά έχει αμφιβολίες για το ότι η «διπλωματία» της Μαντλίν Ολμπράιτ δεν είναι παρά ένα καλά ...χτυπημένο «κοκτέιλ μολότοφ», ας αρκεστεί σε μία μόνη της φράση: «Μια σειρά συγκρούσεων στη Σερβία, λίγο έξω από το Κόσσοβο, ωθεί ορισμένους διπλωμάτες στο να βλέπουν ομοιότητες με τη βία που ανάγκασε το ΝΑΤΟ να επέμβει τον περασμένο Μάρτη»!


Δ. ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ