Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει απέξω... »

«Κατ' αρχήν, από την πλευρά των εκπροσώπων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Βρετανίας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη θέση τους, βεβαίως έχοντας πλήρη την αντίθεση όλων των ευρωβουλευτών που ήταν εκεί», δήλωσε προς το «Ρ» ο Κώστας Αλυσσανδράκης και πρόσθεσε ότι οι πρέσβεις Γαλλίας και Γερμανίας προσπάθησαν να καταδείξουν ότι τάσσονται σταθερά κατά του πολέμου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, τι θα πράξουν οι χώρες τους σε περίπτωση που γίνει έτσι κι αλλιώς ένας πόλεμος, θυμίζοντας ότι υπάρχει ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή, αλλά και ότι η Γερμανία έχει δώσει πλήρη χρήση του εδάφους και του εναέριου χώρου της ...δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Στη συνάντηση με τον Χανς Μπλιξ, η εικόνα που μεταφέρθηκε ήταν αντίστοιχη με αυτήν, που ο ίδιος είχε εκθέσει μια μέρα πριν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι, «δηλαδή, υπάρχει πρόοδος αναφορικά στον αφοπλισμό του Ιράκ, αλλά υπάρχουν δυσκολίες στην επιβεβαίωση της καταστροφής των όπλων που έχουν δηλώσει ότι έχει καταστρέψει το ιρακινό καθεστώς. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι με τον Χανς Μπλιξ, που φαίνεται ότι κάνει αντικειμενικά τη δουλιά του, αλλά στις ερμηνείες που δίνονται στα λεγόμενά του».

«Αγκάθι» η νομιμοποίηση του πολέμου

Από την πλευρά των αξιωματούχων του ΟΗΕ, το ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση είναι η νομιμοποίηση εντός της διεθνούς κοινότητας μιας απόφασης, που έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, «δηλαδή απασχολούσε το ζήτημα ότι ενδέχεται το ΣΑ να λάβει απόφαση που θα έδινε το "πράσινο φως" για μία επίθεση, αλλά το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η απόφαση νομιμοποιείται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, που θέτει ένα σημαντικό πρόβλημα για την ίδια την υπόσταση και το κύρος του ΟΗΕ», όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και τις υπόλοιπες επαφές που είχατε στον ΟΗΕ, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει απόφαση. Ποιο είναι το μέλλον;

- Στην περίπτωση της Γαλλίας, πριν καν τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο πρέσβης μάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε μας αρέσει να μιλάμε για βέτο, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μία δεύτερη απόφαση».

Οσο για το μέλλον, όπως προείπα, Γαλλία και Γερμανία δεν απάντησαν. Επισήμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά ή δήλωση. Μόνο μία νύξη και αυτή κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Ουάσιγκτον, όπου, στην ερώτησή μου τι θα κάνει η ΕΕ σε περίπτωση πολέμου, θα εμπλακεί ή όχι, δεν είχα απάντηση ...απλά ότι «μετά την επίθεση, στην κατάσταση που θα διαμορφώνεται, η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει έξω», που καταδεικνύει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει εμπλοκή. Τώρα πώς θα υπάρξει αυτή η εμπλοκή, δε διευκρινίζεται.

Βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, μόνον η Γαλλία θα είχε τη δυνατότητα άμεσης εμπλοκής, εκτός εάν ο πόλεμος διαρκέσει, δίνοντας, χρονικά, τη δυνατότητα και στους υπολοίπους. Εάν τους το επιτρέψουν φυσικά οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μόνο τους τη βρωμοδουλιά.

- Δηλαδή, η Γαλλία έχει προετοιμαστεί διά παν ενδεχόμενο;

- Νομίζω ότι αυτό δείχνει η στάθμευση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην περιοχή. Αν και επισήμως το αρνούνται και κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει κάτι, νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα.

Λεκτική αντίθεση των βουλευτών

Από την πλευρά των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπήρξαν συναντήσεις με βουλευτές που αντιτάσσονται στον πόλεμο. Ο αριθμός των βουλευτών που αντιτίθενται στον πόλεμο έχει μια σημαντική αύξηση, σε σχέση με αυτούς που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, τονίζει ο Κώστας Αλυσσανδράκης και προσθέτει: «Να σημειώσουμε ότι τότε είχαν αντιταχθεί περίπου 20 βουλευτές, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτών είναι 130. Οι περισσότεροι είναι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και μας τόνισαν χαρακτηριστικά ότι τα δύο τρίτα των μελών του κόμματος τάσσονται κατά του πολέμου και, ασχέτως εάν είναι στη μειοψηφία σήμερα, έχει τη σημασία του. Υπάρχουν συγκεκριμένες φιλειρηνικές δραστηριότητες που ξεκινούν και από βουλευτές, όπως στην περίπτωση της Κίνησης Γυναικών, που βρίσκεται κοντά στην βουλευτή Μπέρνις Τζόνσον, που συμμετείχε στην εκδήλωση περικύκλωσης του Λευκού Οίκου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας... Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες αφοπλισμού του Ιράκ και κάποιοι που τάσσονται ενάντια στην επέμβαση, με τρόπο που δε διαφέρει σημαντικά από αυτόν του φιλειρηνικού κινήματος. Εντούτοις, εντός του Κογκρέσου ελάχιστα γίνονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ο πόλεμος(2003-03-16 00:00:00.0)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ(2003-02-14 00:00:00.0)
Ανάδειξη των αντιθέσεων μετά την ενημέρωση(2003-01-28 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους για την επέμβαση(2003-01-17 00:00:00.0)
«Παραβίαση» χαρακτηρίζει η Ουάσιγκτον την ιρακινή έκθεση(2002-12-20 00:00:00.0)
Προς συμβιβασμό με όλους ικανοποιημένους(2002-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ