Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΕΤ - ΟΤΕ
Παιχνίδια στις πλάτες των εκτάκτων

Το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν στα συνδικάτα τους και να παίρνουν μέρος στις αρχαιρεσίες τους είναι δικαίωμα κατακτημένο με πολύχρονους και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες. Ομως οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ-ΟΤΕ) νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με αυτό για να αποκομίσουν παραταξιακά οφέλη ενόψει των εκλογών της Ενωσης, οι οποίες αρχίζουν στις 17 Μάρτη 2003.

Πάγια θέση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΟΤΕ (ΕΣΚ-ΟΤΕ) είναι ότι οι έκτακτοι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να εγγράφονται στο σωματείο. Τη θέση αυτή αρνούνταν και οι τρεις προαναφερθείσες παρατάξεις. Ενόψει των εκλογών, η ΠΑΣΚΕ άλλαξε θέση για ψηφοθηρικούς λόγους, ζητώντας την εγγραφή των εκτάκτων. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΚ, η διοίκηση του ΟΤΕ - σε μια προφανή προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησης των εργαζομένων και για την εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών στόχων της ΠΑΣΚΕ - προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης των εκτάκτων για άλλους οκτώ μήνες, κινητοποίησε τον υπηρεσιακό μηχανισμό για να προωθήσει την άμεση και μαζική εγγραφή των εκτάκτων στην ΠΕΤ - ΟΤΕ, παρακράτησε παρανόμως τη συνδρομή των εκτάκτων από το μήνα Φλεβάρη. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ως αντίδραση επέλεξαν να μετατρέψουν τη συνδικαλιστική διαμάχη σε δικαστικό αγώνα. Η ΔΑΚΕ δε συμφωνεί ακόμα και με την εγγραφή των εκτάκτων, η «Αγωνιστική Συνεργασία» δε θέλει να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ομως, κανείς δεν μπορεί να παίζει με το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται και να ψηφίζουν. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την υπόθεση αυτή για τον τρόπο που οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές αντιλαμβάνονται αυτά τα δικαιώματα. Η διαμάχη γίνεται για τα κουκιά (με κίνδυνο μάλιστα να αναβληθούν ή να ακυρωθούν οι εκλογές) και όχι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, και ειδικά η ΠΑΣΚΕ, πατούν πάνω στην ανάγκη των εκτάκτων για σταθερή και μόνιμη δουλιά, προκειμένου να χειραγωγήσουν τη συνείδησή τους.

Τελικά, η εγγραφή των εκτάκτων και η δυνατότητά τους να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα έγιναν δεκτά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΤ-ΟΤΕ στις 4 Μάρτη, ύστερα από τη σταθερή και αμετακίνητη θέση της ΕΣΚ-ΟΤΕ για την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. Επιπλέον, η ΕΣΚ-ΟΤΕ απαιτεί τη μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καταγγέλλει τον εμπαιγμό και την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων από την ΠΑΣΚΕ και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Αρνείται να συμμετέχει σε δικαστικές διαμάχες που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και καλεί τους εργαζόμενους να πουν «όχι» στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και να ψηφίσουν μαζικά τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της ΕΣΚ και του Αγωνιστικού Μετώπου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org