Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους χτες όπως και αύριο

Πλημμύρισε ο τόπος άσπρα μαλλιά κι αγανάκτηση για την ανάλγητη πολιτική
Πλημμύρισε ο τόπος άσπρα μαλλιά κι αγανάκτηση για την ανάλγητη πολιτική
Την ιερή αγανάκτησή τους για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που με συντάξεις πείνας τους αφήνει στο περιθώριο της ζωής, εξέφρασαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι συνταξιούχοι που βγήκαν και πάλι στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου). Αγανάκτηση που ξεχείλισε ενόψει και του πολέμου που βρίσκεται προ των θυρών, με τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που προκαλεί σε είδη όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων.

Με αιτήματα αιχμής την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για απώλεια εισοδήματος και για θέρμανση, την αύξηση 10% στις συντάξεις, τη βελτίωση της ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το σχεδιαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, οι συνταξιούχοι ήταν συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και με την ειρήνη γιατί αυτά είναι δεμένα μεταξύ τους με αλυσίδες», τόνισε στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου. «Τα προβλήματά μας» συνέχισε, «είναι πολιτικά, όπως πολιτική πρέπει να είναι και η απάντησή μας, αλλά πάνω απ' όλα είναι το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό "παρών" που πρέπει να δώσουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται».

«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο λαός με τις κινητοποιήσεις του θα βάλει τη σφραγίδα του τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». Στη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισαν, ο Δ. Μπαμπαλιός από τους συνταξιούχους του δημοσίου και ο Γ. Δαμιανός από τους συνταξιούχους των ΟΤΑ, ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε το μέλος της Γραμματείας του Δ. Αγκαβανάκης.

«Θέλουμε αυξήσεις, όχι κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτό ζητάνε τα γηρατειά» και «Οι φαντάροι είναι δικά μας εγγόνια, δε θα γίνουν κρέας για τα κανόνια» βροντοφώναξαν οι συνταξιούχοι στην πορεία που έκαναν στη συνέχεια μέσω της οδού Αθηνάς, της Ομόνοιας και της Σταδίου με σκοπό να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Πριν φτάσουν όμως στην είσοδο της Βουλής ήρθαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με το κράτος του αστυνόμου, καθώς εκεί είχαν παραταχθεί διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ. Οι συνταξιούχοι αντέδρασαν έντονα στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής και κόβοντας την προστατευτική κορδέλα, προσέγγισαν κατά μέτωπο τους παραταγμένους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνεχώς «αίσχος» και «ντροπή».

Τελικά, πολυμελής αντιπροσωπεία των συνταξιούχων έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δήλωσε «απασχολημένος» αν και ήταν ενημερωμένος και τους έστειλε στον υπουργό Επικρατείας Σ. Μανίκα. Φυσικά, η αντιπροσωπεία αρνήθηκε να συζητήσει μαζί του, αξιώνοντας να κλειστεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό τουλάχιστον σε 10 ημέρες κάτι για το οποίο έλαβαν τελικά διαβεβαίωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό, καταγγέλλει ότι «για μια ακόμη φορά η αλαζονεία, η αναξιοπιστία και ο εμπαιγμός λειτουργούν αρνητικά, προσβάλλοντας τη συντονιστική επιτροπή που εκφράζει 1.300.000 συνταξιούχους σε όλη τη χώρα». Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστικό «παρών» όλων των συνταξιούχων στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ