Κυριακή 9 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα

Τώρα, τι; Αυτή η εναγώνια ερώτηση βρίσκεται στα χείλη εκατομμυρίων, απλών ανθρώπων στον πλανήτη. Η καταπληκτική διεθνής κινητοποίηση των λαών στις χώρες της Γης κατά του πολέμου αποδεικνύει τη θέλησή τους να αντισταθούν σε έναν καινούριο πόλεμο με αρχή το Ιράκ. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει τα μεγάλα ερωτήματα που τους συγκλονίζουν. Η πολεμική επέμβαση στο Ιράκ είναι ένα ποιοτικό βήμα, ένας κρίκος ιδιαίτερης σημασίας στην αλυσίδα των επεμβάσεων.

Προετοιμάστηκε από την ολοκληρωμένη επέμβαση των ευρω-ατλαντισμών στη Γιουγκοσλαβία, για να σκοντάψει σε ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, Γαλλο-Γερμανών και ΗΠΑ, την τελευταία στιγμή. Τα εμπόδια θα ξεπεραστούν με κάθε τρόπο. Εκείνο που θα απομείνει είναι η ενιαία συμμαχική θέληση αυτής ή εκείνης της μορφής που θα επιβεβαιώνει τη συνέχιση της Νεο-ταξικής επιβολής. Οι λαοί της Γης αντιδρούν και αντιστέκονται.

Οι ανά κράτος κυβερνήσεις κι επίσημες πολιτικές ηγεσίες βραχυκυκλώνουν το λαϊκό κίνημα και τη λαϊκή συνείδηση στους δαιδάλους των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, σαν να πρόκειται περί φιλοπόλεμων κατά φιλειρηνιστών. Λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα. Αυτό θα μπορούσε να είναι παρήγορο μόνο από την άποψη ότι δε θα επαναληφθούν τα δραματικά έως κι εγκληματικά λάθη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού κινήματος που προηγήθηκαν των δυο παγκόσμιων (όπως λέγεται) ιμπεριαλιστικών πολέμων του εικοστού αιώνα. Σήμερα μετά την πλανητική κινητοποίηση των λαών, το πρόβλημα παρουσιάζεται πάλι. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων της Γης φωνάζουν στους δρόμους κατά του πολέμου. Ομως το πρόβλημα θα κριθεί, τελικά, από το βαθμό που γνωρίζουν τα αίτια του πολέμου. Κυρίως, όμως, να γνωρίζουν τις δυνάμεις που με ποικίλους τρόπους τον ενισχύουν.

Μόνο αυτή η γνώση που αποκτιέται, κυρίως, μέσα στην εμπειρία και στα ιστορικά διδάγματα θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς και στις επαναστατικές δυνάμεις του να ανατρέψουν αυτό που από το 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μοιάζει σαν αναπότρεπτη μοίρα. Η θέληση του διεθνούς ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού είναι σταθερά ευθυγραμμισμένη στην υποταγή του Ιράκ και στην υποδούλωση του λαού του με πόλεμο ή χωρίς πόλεμο. Αυτό είναι ένα σταθερό ποιοτικό βήμα στην πλανητική επιβολή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης. Είναι, δηλαδή, το σταθερό ποιοτικό βήμα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής του καπιταλισμού. Απέναντί του και σε πείσμα του δείχνει να ορθώνεται σταθερά ένα αναπτυσσόμενο διεθνές λαϊκό κίνημα.

Το χνάρι της περπατησιάς του δόθηκε στις 15 Φλεβάρη 2003 με καταπληκτικό τρόπο. Μπροστά στον ήδη αναπτυσσόμενο διεθνή διχασμό μεταξύ λαών και εξουσιών, κορυφαία προκύπτει μια παλιά καθοριστικής ιστορικής σημασίας ερώτηση: «Ποιος ποιον θα νικήσει»; Είναι η ερώτηση που επαναλαμβάνεται σε κρίσιμες στιγμές της ανθρωπότητας. Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός έχει ρότα προδιαγεγραμμένη, ξέρει τον εχθρό του και ξέρει τι θέλει. Μοναδική αδυναμία του, αλλά με τεράστια πολιτική σημασία, είναι οι εσωτερικές έντονες αντιθέσεις που τον οδήγησαν σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αντίθετα, το διεθνές λαϊκό κίνημα δείχνει ακόμη έρμαιο στις ιστορικά επαναλαμβανόμενες αυταπάτες. Ετσι, παγιδευμένο στο χτες, υποχρεώνεται να αποτινάξει από πάνω του τα χαλκεία της ανημπόριας και προδοσίας και να ανασυγκροτήσει τις νέες του δυνάμεις και ιδέες σε κάθε χώρα σύμφωνα με τις εθνικές παραδόσεις πολιτισμού. Αυτή είναι η αναγκαία απελευθερωτική προϋπόθεση μιας επαναστατικής νέας πορείας διεθνισμού, κόντρα στην υπερεθνική χαβούζα του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Στην Ελλάδα οι... Λακεδαιμόνιοι του ΚΚΕ την ονόμασαν Αντι-ιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο, κρίνοντας τις συγκεκριμένες εσωτερικές συνθήκες. Η τύχη του θα κριθεί από την αποδοχή του στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα κι αυτό την ικανότητά του να ενσωματώνει στις γραμμές του τη λαϊκή εμπειρία. Επίσης κι από την ικανότητά του να συμβάλλει στο νέο επαναστατικό διεθνισμό. Η αισιόδοξη διεθνής κινητοποίηση των λαών του πλανήτη συνοδεύεται από την εναγώνια ερώτηση εκατομμυρίων απλών ανθρώπων: «Τώρα, τι»; Η απάντηση μόνο μία μπορεί να είναι: Συνεχίζουμε...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ