Κυριακή 9 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Πτυχές της γαλλο-πολωνικής σύγκρουσης

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές έχουν καταγράψει την κόντρα του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που υποστηρίζουν ότι όταν ο Σιράκ κατακρίνει αυτές τις χώρες, στην ουσία αναφέρεται στην Πολωνία, αφού αφ' ενός η χώρα αυτή των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος ανάμεσα στις υπό ένταξη χώρες, ενώ, παράλληλα, είναι καιρός τώρα που εξελίσσεται μια κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, όταν οι χώρες συγκρούστηκαν για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.

Στην Πολωνία οι άνθρωποι που ζουν από την αγροτική παραγωγή είναι περίπου 2 εκατομμύρια (το 20% του πληθυσμού). Μετά την παρέμβαση της Γαλλίας (που πέτυχε να διατηρήσει τις επιδοτήσεις για τους δικούς της αγρότες στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2013) η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει για τους Πολωνούς αγρότες επιδοτήσεις της τάξης του 25%, 30% και 35% των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν οι Γάλλοι αγρότες, για τα έτη 2004, 2005, 2006, αντίστοιχα. Τελικά, μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις, αυτό που κατάφερε η πολωνική κυβέρνηση ήταν να έχει το «δικαίωμα» να αυξήσει τις επιδοτήσεις με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να φτάσει το ποσοστό στο 55%, 60%, 65%. Παράλληλα, η ΕΕ θέλει να συναρτήσει μεγάλο κομμάτι των επιδοτήσεων με την παραγωγικότητα των αγροτών. Ομως, η πολωνική κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι είχε την εντύπωση (!) πως οι επιδοτήσεις θα δίνονταν ανάλογα με το μέγεθος του κάθε αγροτικού νοικοκυριού. Λεπτομέρεια αυτής της «άγνοιας» είναι ότι το σχέδιο της ΕΕ θα σημάνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τους Πολωνούς αγρότες, για 2 χρόνια...

Η κόντρα φούντωσε όταν στα τέλη του 2002 η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει 48 F-16 από την αμερικανική «Lockheed Martin», σε ένα συμβόλαιο-μαμούθ για τα δεδομένα της περιοχής, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιλέγοντας την αμερικανική εταιρία η πολωνική κυβέρνηση απέρριψε προσφορά της γαλλικής εταιρίας «Dassault» και τα γαλλικά Mirage-2000. Μετά από λίγες βδομάδες η «Peugeot-Citroen» αποφάσισε να μη φτιάξει το εργοστάσιό της στη Σιλεσία της Πολωνίας αλλά στη Σλοβακία. Ο λόγος; Κόντρα μεταξύ των Γάλλων κεφαλαιούχων και των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Αλλά μάλλον η απόρριψη των Mirage έπαιξε και αυτή το ρόλο της.

Η γαλλο-πολωνική κόντρα λοιπόν δεν έχει να κάνει μόνο με την απόφαση για το Ιράκ αλλά είναι ενδεικτική της ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ των αστικών δυνάμεων των δύο χωρών. Βέβαια, την ίδια στιγμή η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Πολωνία. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Warsaw Business Journal», υπάρχουν περίπου 100 μεγάλες γαλλικές εταιρίες στην Πολωνία και αντιπρόσωποι άλλων 700, ενώ το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο έχει ξοδέψει περίπου 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα. Οπότε το μήνυμα του Σιράκ αποκτά ιδιαίτερο νόημα για την αστική τάξη της Πολωνίας.

Γεγονός είναι ότι οι αστικές δυνάμεις της Πολωνίας επιθυμούν διακαώς να εντάξουν τη χώρα στην ΕΕ. Θα προτιμούσαν βέβαια να γίνει αυτό με λιγότερα προβλήματα (συνεχείς αγροτικές κινητοποιήσεις), ωστόσο δεν είναι διατεθειμένες να βγουν από αυτή την πορεία. Οπότε η κόντρα με τους Γάλλους θα συνεχιστεί, αλλά, όπως υπονόησε και ο Γάλλος Πρόεδρος, είναι οι Γάλλοι που έχουν τους άσους στο μανίκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ