Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Παλλαϊκά αντιπολεμικά

Από τη δυναμική κινητοποίηση χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη δυναμική κινητοποίηση χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη
Χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ και την Παιδεία της αγοράς πήρε και η χτεσινοβραδινή μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και τη συνεργασία φορέων της εκπαίδευσης. Μαθητές, παρά τις απειλές και την τρομοκράτηση, πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση. Φοιτητές, σπουδαστές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλιάς έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Στη συγκέντρωση, στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου, συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γονέων, Ενώσεις Γονέων, Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι γυναικών, εκπαιδευτικοί. Μαζί τους και ο Ιρακινός ποιητής Ταχάκ Ταρίκ, εκπρόσωπος της ιρακινής παροικίας, που ευχήθηκε «ο σφυγμός αυτής της αντιπολεμικής διαδήλωσης να καλπάζει στους ουρανούς του μέλλοντος όλης της Γης».

Χαιρέτισαν η Φ. Γεωργιάδου από το Συντονιστικό Μαθητών, η Χ. Μάνταρα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, η Δ. Στάθη δημοτική σύμβουλος Αγίου Παύλου, ο Α. Κωστόπουλος εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο Γ. Παλάτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης. Μίλησε ο Θ. Κρουστάλης, εκπρόσωπος της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η μαχητική πορεία, που συντάραξε το κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο προξενείο. Οι μαθητές μέσα από τα δρώμενα που παρουσίαζαν σε όλη τη διαδρομή στιγμάτιζαν την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης στα πολεμικά κελεύσματα των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 12 το βράδυ, εκατοντάδες νεολαίοι αναχώρησαν με λεωφορεία για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Αλλες πόλεις

Αντίστοιχα μαζικές και γεμάτες από τη ζωντάνια των νέων ήταν και οι κινητοποιήσεις που έγιναν χτες και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Ξάνθη, με πρωτοπόρους τους μαθητές, χτες το απόγευμα έγινε μαζική λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης. Στο Κιλκίς έγινε πανεξόρμηση ενημέρωσης με ενημερωτικό υλικό και συνθήματα. Αντίστοιχα και στις Σέρρες, την Κατερίνη. Στην Αλεξανδρούπολη λαός και νεολαία βγήκε στους δρόμους πρωί και απόγευμα. Το πρωί οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματα και συγκροτημένα προχώρησαν σε πορεία στο κέντρο της πόλης και απαιτούσαν «Εξω το ΝΑΤΟ, μας κάνει άνω κάτω». Το απόγευμα ξανά στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ν. Δινδίνης.

Πρωτόγνωρα μαζική ήταν η κινητοποίηση στην Ορεστιάδα. Μαθητές από τα σχολεία του Διδυμοτείχου, του Τριγώνου μετακινήθηκαν συγκροτημένα με λεωφορεία και αντάμωσαν στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας. Αλλά και στην Καβάλα, μαθητές και σπουδαστές ύψωσαν φωνή αντίστασης στην πολιτική που χτυπά το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στην πολιτική που θέλει να μετατρέψει τον τόπο τους σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου με την εγκατάσταση ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Ν. Πέραμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ