Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το μαύρο Σαββατοκύριακο της ενημέρωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πλήθος οργισμένων αντιδράσεων προκάλεσε η συμπεριφορά των τηλεοπτικών καναλιών το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τα οποία με «περισσή φροντίδα» θάψανε τις μεγάλες λαϊκές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τη στιγμή που αφιέρωναν τεράστιο όγκο τηλεοπτικού χρόνο για το πούλμαν του τέως που δεν έστριβε στο Κολωνάκι!

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στα ΜΜΕ, με ανακοίνωση - η οποία φέρει τον τίτλο «Για το μαύρο Σαββατοκύριακο της ενημέρωσης» - επισημαίνει: «Αν η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας, τι δημοκρατία είναι αυτή, που τηλεοπτικά εξαφανίζει συλλαλητήρια εκατομμυρίων ανθρώπων ενάντια στον πόλεμο και ανάγει κάποιον έκπτωτο σε πρώτο θέμα συζήτησης; Δεν πάει άλλο!

Το τηλεοπτικό Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν μαύρο για ό,τι αντιπροσωπεύει ο χώρος της Ενημέρωσης στα μάτια και τις συνειδήσεις των τελικών αποδεκτών. Αρνούμαστε να είμαστε συνένοχοι σ' αυτό. Με τα ίδια μέσα, μέσα από τα ίδια "μαγαζιά", μπορούμε να εκφράσουμε την αντίστασή μας. Γνωρίζουμε πως το μεγάλο κεφάλαιο - ιδιοκτήτης και των ΜΜΕ θέλει τον κλάδο υπηρέτη του μηχανισμού χειραγώγησης της εργατικής τάξης, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, πως γινόμαστε οι ίδιοι θύματα του προϊόντος που παράγουμε.

Η λύση απαιτεί πριν απ' όλα συνείδηση αυτής της πραγματικότητας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να εργαστούμε. Μαζί με όλες εκείνες τις δυνάμεις της εργατικής τάξης - στην οποία ανήκουμε - που, ήδη, βρίσκονται σε μια τέτοια διαδικασία. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στα ΜΜΕ (όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως ειδικότητας) και προτείνουμε να λειτουργεί στα πλαίσια και με βάση τις διακηρύξεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Τμήμα της εργατικής τάξης χωρίς αυταπάτες, χωρίς να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους με ελιτίστικες αντιλήψεις για τον «πνευματικό» ρόλο της εργασίας μας. Με γνώση ότι αυτό που πουλάμε και εμείς είναι η εργατική μας δύναμη. Μαζί με αυτούς, που ήδη βρίσκονται στο δρόμο για την ανατροπή. Ενα δύσκολο και μακρύ δρόμο, που αξίζει να τον περπατήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Οι καιροί απαιτούν επιλογή».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» τονίζει, μεταξύ άλλων: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους θα δώσουν την απάντηση σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βάλουν τους εργαζόμενους στη γωνία. Καλούμε τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που μοχθούν και εκβιάζονται καθημερινά να αντισταθούν, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, και των αγώνων τους. Το συνδικάτο μας καλεί τους μεταλλεργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ειρήνη και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ».

Η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, επισημαίνει ότι «το κλίμα τρομο-λαγνείας είχε και πάλι δώσει το "παρών" στα ψευδεπίγραφα δελτία ειδήσεων». Σε ανάλογη ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ σημειώνει ότι ακόμα και όταν τα κανάλια έδειχναν κάτι από τις συγκεντρώσεις, ήταν «μια χούφτα ανεγκέφαλων και προβοκατόρων, που δημιουργούσαν κάποια μεμονωμένα επεισόδια. Μοναδικός σκοπός, η δυσφήμιση, της κατά τα άλλα μεγαλειώδους κινητοποίησης». Ο Σπ. Παπασπύρου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα της ποιότητας της ενημέρωσης, όπως προκύπτει και μέσα από την ιεράρχηση - παρουσίαση των γεγονότων στα δελτία ειδήσεων...». Τέλος, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «η απαράδεκτη και προκλητική στάση μερίδας τηλεοπτικών σταθμών έρχεται σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινή γνώμη, που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι παρακολουθούν και ακολουθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ