Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ολη η Πελοπόννησος στο πόδι

Αντιλάλησε το περασμένο Σάββατο ολόκληρος ο Μοριάς από τα μεγαλειώδη αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις, από την Κόρινθο, την Πάτρα και τον Πύργο, μέχρι την Καλαμάτα, τη Σπάρτη και αλλού. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, με τη συμμετοχή της νεολαίας να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες για να πουν «ΟΧΙ στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο», τον οποίο ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τα αμερικάνικα, ΝΑΤΟικά και ευρωπαϊκά γεράκια, αλλά και για να απαιτήσουν «καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή της χώρας μας».

Πάτρα

Στην Πάτρα οι δρόμοι της πόλης βούλιαξαν!.. Οπου έφτανε το μάτι έφτανε και το ανθρώπινο ποτάμι με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα στους ιμπεριαλιστές να σταματήσει ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν.

Ενα μελίσσι οι γενιές που συγκεντρώθηκαν στο χώρο με το πιο ταιριαστό όνομα: Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ο κόσμος να συρρέει κατά χιλιάδες, η οργή να ξεχειλίζει και η απάντηση αποτυπωμένη στα χιλιάδες χείλη: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αχαΐας.

Πλήθος διαδηλωτών της ειρήνης πλημμύρισε τους δρόμους της Πάτρας
Πλήθος διαδηλωτών της ειρήνης πλημμύρισε τους δρόμους της Πάτρας
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης από την Αντιπολεμική Επιτροπή η Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Πάτρας και ο Χρήστος Λιακόπουλος, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας.

Το ποτάμι ξεκινά, γεμίζει τους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας με μπροστάρη το πανό της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αχαΐας «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ φέρνουν πόλεμο και δυστυχία στους λαούς. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ».

Εξω από το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, το βρετανικό προξενείο, καίγονται με τη σειρά τους τα σύμβολα του πολέμου, αφήνεται το αποτύπωμα των διαδηλωτών. Η ερώτηση αντηχεί «ΠΟΣΟΙ;» και η απάντηση ακούγεται σε ολόκληρη την Πάτρα, «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία».

Κόρινθος

Ο λαός της πόλης με μια μαζικότατη κινητοποίηση, έδωσε απάντηση στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Το δικό τους δυναμικό παλμό έδωσαν οι μαθητές της Κορίνθου, συμμετέχοντας με απόφαση του 1ου ΤΕΕ Λουτρακίου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ηλίας Μπράβος, μέλος της Β' τοπικής ΕΛΜΕ και εκ μέρους της Γραμματείας Κορίνθου «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Το «παρών» έδωσαν και οι Σύλλογοι Δασκάλων Σικυωνίας - Ξυλοκάστρου και οι Σύλλογοι εργαζόμενων του ΙΚΑ και της «ΒΕΚΚΑ».

Καλαμάτα

Περισσότεροι από χίλιοι φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού βροντοφωνάζοντας το δικό τους όχι στον επαπειλούμενο πόλεμο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, της «Δράση: Θεσσαλονίκης 2003» και άλλων φορέων. Δύο τεράστια πανό αέρος - αέρος υψώθηκαν στον ουρανό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που έγραφαν «Οχι στον πόλεμο του Ιράκ», «Στοπ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η αντιπολεμική συναυλία από νεολαιίστικο συγκρότημα έδωσε τη δική της ξεχωριστή πινελιά στο συλλαλητήριο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κυρίαρχο σύνθημα «Ούτε Γάλλοι - Γερμανοί, ούτε Αμερικανοί» και τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στις άλλες πόλεις

Στο Ναύπλιο, εκατοντάδες φιλειρηνιστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου και στη συνέχεια με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό την παλιά πόλη.

Στη Σπάρτη, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο έγινε στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση που έγινε μίλησαν ο Δημήτρης Χριστοδούλου, μέλος της Επιτροπής Λακωνίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Ελένη Φαρλέκα εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών των Κροκεών. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν πως η μαζική συμμετοχή του λαού στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια είναι ικανή να δώσει αποφασιστικό όχι στον πόλεμο. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από πολλά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Στην Τρίπολη, εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Στον Πύργο, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο έγινε στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ