Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση...

Ενα «φάντασμα» πλανιέται πάνω από τον πλανήτη κι απειλεί την παγκόσμια «Νέα Τάξη» του ιμπεριαλισμού. Είναι η Παγκόσμια Λαϊκή Υπερδύναμη, που έρχεται να ισορροπήσει τη Γη, η οποία στροβιλίζεται επικίνδυνα στο στερέωμα. Εδειξε την ισχύ της το περασμένο Σάββατο, όταν εκατομμύρια ανθρώπων διαδήλωναν σ' όλο τον κόσμο κατά του Πολέμου και του Ιμπεριαλισμού. Μπροστά στην εκδηλωνόμενη ορμή της, λυγίζουν τα γόνατα του Μπους και του Μπλερ κι ας κάνουν τους νταήδες. Η οργή της, στρέφεται και κατά του Σρέντερ και του Σιράκ κι ας κάνουν πως συντάσσονται μαζί της. Την εκδίκησή της τρέμουν οι ηγετίσκοι, όπου Γης, που προσκυνούν τους ισχυρούς κι υπηρετούν τους άδικους. Γιατί αυτή στέλνει τις Ερινύες στους κιοτήδες, τη Νέμεση στους συνενόχους.

Η νέα Υπερδύναμη τώρα διαμορφώνεται. Ως γέννημα της παγκόσμιας αντίδρασης των λαών, στη βάρβαρη επέλαση των ιμπεριαλιστών. Ως διάψευση των αντιστόρητων προφητειών για το τέλος της Ιστορίας. Ως προειδοποίηση στους πανηγυρίζοντες, για την πρόσκαιρη νίκη του καπιταλισμού. Ως απάντηση στους προδότες και τους ριψάσπιδες του σοσιαλισμού. Ως ελπίδα για ένα διαφορετικό παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας. Δεν είναι ακόμα έτοιμη να συγκρουστεί «στα πεδία των μαχών» με τον ιμπεριαλισμό, η Παγκόσμια Λαϊκή Υπερδύναμη. Θέλει δουλιά σκληρή και χρόνο πολύ για να μπορέσει να τον ανατρέψει. Ομως, αυτή θα 'ναι που θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη μας.

Οσο οι ιμπεριαλιστές θ' αυξάνουν τις εστίες πολέμου στη Γη, για να διασφαλίσουν τα ταξικά συμφέροντα των καπιταλιστών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πυκνώνουν το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα. Οσο τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές θα εντείνουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα εντάσσονται στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Η λαϊκή πάλη θα γίνεται εντός και εκτός εθνικών συνόρων, με πολλές και διάφορες μορφές. Και θα 'ναι τόσο πιο αποτελεσματική, όσο πιο σαφές περιεχόμενο και καθαρή προοπτική έχει ο αγώνας. Οι εργαζόμενοι δε διαχωρίζουν τους εκμεταλλευτές τους κι οι λαοί τους φονιάδες τους.

Αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού μπορεί να γίνει το παγκόσμιο κίνημα των λαών. Κι αν δε θα μπορεί με όπλα να πολεμήσει τον πόλεμο, μπορεί με τη φωνή του να τον σταματήσει. Κι αν δεν μπορεί με την πυγμή ν' ανατρέψει τη «Νέα Τάξη», μπορεί κατ' αρχήν να την αφοπλίσει ηθικά, να τη στριμώξει πολιτικά, να τη συντρίψει ιδεολογικά, να την απομονώσει στρατηγικά. Μπορεί να 'ναι η απαντοχή των αδυνάτων και των αδικημένων. Προστάτης των αμάχων, αρωγός των ξεριζωμένων. Σύμμαχος των τολμηρών, συμμαχητής των θαρραλέων. Μπορεί να μετατρέψει κάθε γωνιά της Γης σε εστία αντίστασης στον ιμπεριαλισμό. Κάθε άνθρωπο του πλανήτη σε αγωνιστή της ειρήνης και του δίκιου των λαών. Μπορεί, σήμερα, ν' αλλάξει τη φορά κίνησης της ανθρωπότητας προς τα πίσω, για ν' αρχίσει, αύριο, η αντίστροφη μέτρηση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ