Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απαγορεύουν σε συνεργεία της Ζώνης να δουλέψουν

Οι «μπράβοι» της γερμανικής εταιρίας HDV, ιδιοκτήτριας, χάρη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χτες «τσαμπουκαλίδικα» απαγόρευσαν την είσοδο στο ναυπηγείο στους 20 από τους 60 εργατοτεχνίτες, μέλη συνεργείου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που έχει αναλάβει τις επισκευαστικές εργασίες του δεξαμενόπλοιου «ΑΖΟΡ». Σ' αυτούς που κατάφεραν να εισέλθουν στο ναυπηγείο τούς επέβαλαν κεφαλικό φόρο 25 ευρώ! Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται στο ναυπηγείο εδώ και λίγες μέρες προκειμένου να εκτελέσει την εργασία του δεξαμενισμού, η οποία δεν μπορεί να γίνει στη Ζώνη, καθώς της έχει απαγορευτεί η εγκατάσταση δεξαμενών. Η διοίκηση του ναυπηγείου, δηλαδή η γερμανική εταιρία, για να επιτρέψει την εκτέλεση της εργασίας, αξίωσε εκβιαστικά μέρος των επισκευαστικών εργασιών στο δεξαμενόπλοιο να εκτελεστούν από το ναυπηγείο. Και για να επιβάλει την αξίωσή της απαγόρευσε την είσοδο στους 20 εργατοτεχνίτες.

Το χτεσινό περιστατικό, της απαγόρευσης εισόδου και του κεφαλικού φόρου σε βάρος εργατοτεχνιτών της Ζώνης, δεν είναι καινούριο. Πρόκειται για μια κατάπτυστη τακτική της διοίκησης του ναυπηγείου, για να κόψει από τη Ζώνη ακόμα και αυτές τις ελάχιστες εργασίες. Ισχύει, μάλιστα, από τότε που ιδιοκτήτες ήταν... οι εργαζόμενοι (σύμφωνα με εκείνο το ερμαφρόδιτο καθεστώς 49% των μετοχών στους εργαζόμενους και 51% στην ΕΤΒΑ), δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κοντάκης και Γιάννης Μίχας, σημερινός νομάρχης Πειραιά, την οποία φρόντισαν να «κληροδοτήσουν» και στο νέο ιδιοκτήτη. Και όλα αυτά με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η εγκατάσταση δεξαμενών στη Ζώνη, που αποτελούν τα κύρια «εργαλεία» για τις επισκευαστικές εργασίες, αποτελεί ένα από τα «πάγια» και κύρια αιτήματα τόσο των σωματείων όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών εδώ και δεκαετίες.

Από την πλευρά του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο γραμματέας του Κώστας Φάκαρος επισημαίνει: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η βρωμιά. Εμείς κάναμε σαφές ότι αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, οι εργολάβοι και τα συνεργεία που έχουν αναλάβει εργολαβίες στο ναυπηγείο θα σταματήσουν κάθε εργασία. Αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στη διαλυτική πολιτική που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σε βάρος της Ζώνης και θα απαντηθεί κατάλληλα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ