Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγκλήματα σε βάρος της υγείας

Ο χαιρετισμός του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας» τόνισε ο Τ. Τσιόγκας στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας» τόνισε ο Τ. Τσιόγκας στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είναι το ελάχιστο για τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος της Υγείας, των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, στο χαιρετισμό του προς το 10ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Απ' την αρχή της ομιλίας του ο Τ. Τσιόγκας είχε να αντιμετωπίσει την προκλητική συμπεριφορά κάποιων συνέδρων που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική. Ετσι, αμέσως μετά τα παραπάνω πρώτα λόγια του κάποιος του πέταξε «σώπα ρε, πού τα ξέρεις;».

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ: «Θέλω να πληροφορήσω αυτόν που έθεσε το ερώτημα ότι είμαι εργάτης και ασφαλισμένος του ΙΚΑ και όταν πάω στο νοσοκομείο πληρώνω από την τσέπη μου».

Η επιδοκιμασία στα λεγόμενα του Τ. Τσιόγκα ήρθε με τα συνθήματα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι» και «δωρεάν Υγεία για όλο το λαό ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους συνέδρους να συζητήσουν και να τοποθετηθούν στο ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές. Ακόμα και σε αυτή τη λαγαρή θέση υπήρξαν εντάσεις ότι είναι εκτός θέματος από κάποιους καρεκλοκένταυρους. «Πληρώνουμε, απάντησε αποστομωτικά, κάθε μέρα από την τσέπη σας για τη φρεγάτα που είναι στον Περσικό Κόλπο. Πληρώνουμε όλοι μας για το στρατό στο Αφγανιστάν. Και πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: Θα ανακαλέσει την υπογραφή που έβαλε στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα για την επίθεση, για την έναρξη πολέμων; Θα αποσύρει τη φρεγάτα από τον Περσικό; Θα σταματήσει τις διευκολύνσεις στη Σούδα, στην Πάτρα, στον Πειραιά, στο Ηράκλειο;».

Στη συνέχεια ο Τ. Τσιόγκας υπογράμμισε ότι η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε μια περίοδο που υπάρχει επιτάχυνση της μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων, με αύξηση κατά πέντε χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. «Ξέρετε πώς το λένε; αναρωτήθηκε: Ενεργός γήρανση. Δηλαδή "σκάσε και δούλευε μέχρι να πεθάνεις". Με την Ελληνική Προεδρία θα έχουμε - και το αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση - μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, περικοπές στην Πρόνοια και στις κοινωνικές παροχές».

Και ο Τ. Τσιόγκας κατέληξε: «Απέναντι σε αυτές τις επιλογές το ΚΚΕ προτείνει η Υγεία να είναι δημόσια, δωρεάν, καθολική για όλο το λαό και όχι μόνο για τα χοντρά πορτοφόλια, ενώ οι άλλοι θα είναι στα ράντζα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας».

Οι άλλες παρεμβάσεις

Με το σύνθημα «άλλο η κυβέρνηση άλλο το ΠΑΣΟΚ, όμως και δυο στηρίζετε τον πόλεμο αυτό» υποδέχτηκαν οι σύνεδροι τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ν. Κουτσούκο στο συνέδριο.

Επίσης, με το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Συνασπισμός ψηφίσατε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός», απάντησαν σε όσα είπε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης. Πάντως, ο Ν. Κακλαμάνης αναφερόμενος στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ είπε: «Θέση της ΝΔ είναι ένα πελώριο και κατηγορηματικό "Οχι"».

Οταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος το σύνθημα που ακούστηκε ήταν: «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά».

Τέλος, η σύνεδρος Χρ. Ντζουμανίκα κατήγγειλε ότι δεν προσκλήθηκε στο συνέδριο το ΔΗΚΚΙ και τελικά κλήθηκε ως εκπρόσωπός του να απευθύνει χαιρετισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ