Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συρρικνώνουν τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας

Εκτός από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θέτει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου κατά την εργασία εγκύων, λεχωνών και γαλουχουσών, προχωρά ακόμα πιο πέρα. Με την τροποποίηση του ΠΔ 176/97 που προωθεί «φροντίζει» ώστε - ακόμα και αν ξεπεραστούν τα εμπόδια - να μειώσει στο ελάχιστο τα δικαιώματα μιας εργαζόμενης όταν είναι έγκυος, λεχώνα ή γαλουχούσα.

Το ΠΔ ορίζει ότι για κάθε εργαζόμενη που είναι έγκυος, λεχώνα ή γαλουχούσα ο εργοδότης οφείλει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων. Εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία της εργαζόμενης και, ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατή η προσαρμογή των συνθηκών εργασίας για την αντιμετώπισή του, τότε η εργαζόμενη «απαλλάσσεται από την εργασία επί όλο το διάστημα που χρειάζεται για την προστασία της ασφάλειας ή της υγείας της». Το χρονικό διάστημα της απαλλαγής μπορεί να είναι μεγαλύτερο του χρόνου της άδειας μητρότητας.

Εδώ, βέβαια, το πρώτο ερώτημα που τίθεται και το οποίο καλείται να απαντήσει το υπουργείο Εργασίας είναι πόσες φορές εργοδότες έχουν κάνει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου γι' αυτό το λόγο. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο γίνει, η τροποποίηση που προωθεί το υπουργείο συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών.

Ετσι, ενώ στο ΠΔ οριζόταν ότι σε περίπτωση απαλλαγής από την εργασία η εργαζόμενη απολάμβανε τα ίδια δικαιώματα με αυτά της άδειας μητρότητας - δηλαδή, έπαιρνε κανονικά το μισθό της - τώρα καθιερώνεται το «ειδικό επίδομα μητρότητας», που θα «εξασφαλίζει αποδοχές τουλάχιστον ίσες με αυτές που θα ελάμβανε σε περίπτωση αποχής της από την εργασία λόγω αναρρωτικής άδειας». Επομένως, το «ειδικό επίδομα μητρότητας» γίνεται «επίδομα ασθενείας», το οποίο είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερο από το μισθό. Και, μάλιστα, το υπουργείο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λήψη αυτού του ειδικού επιδόματος αφού απαιτεί «η ασφαλισμένη να έχει συμπληρώσει στην ασφάλιση του φορέα 200 ημέρες εργασίας κατά τα δύο έτη που προηγούνται της ημερομηνίας έναρξης απαλλαγής από την εργασία». Δηλαδή, αυτό που ίσχυε σε ορισμένους κλάδους έρχεται τώρα το υπουργείο να το γενικεύσει.

Ακόμα, με την τροποποίηση το ΠΔ θα αφορά και το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το οικιακό υπηρετικό προσωπικό. Κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι είναι προς όφελός τους. Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο δελτίο Τύπου αναφέρεται: «Η συνολική άδεια εργασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαέξι (16) εβδομάδων». Εδώ απλώς επισημαίνουμε ότι ο νόμος 2874/2000, επικυρώνοντας την ΕΣΣΕ του 2000, προέβλεπε αύξηση της άδειας μητρότητας στις 17 βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ