Παράνομες και καταχρηστικές κήρυξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών που είχε εξαγγείλει για σήμερα, αύριο και μεθαύριο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από προσφυγή της διοίκησης του ΟΣΕ. Η διοίκηση του ΟΣΕ, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, έσυρε τους σιδηροδρομικούς στα δικαστήρια προκειμένου να περάσει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, αρνούμενη να υπογράψει ΣΣΕ που θ' ανταποκρίνεται στις στοιχειώδης έστω απαιτήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ.
Μάλιστα χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Ι. Μουρμούρης, γνωστοποίησε στην ΠΟΣ, ότι η διοίκηση του Οργανισμού δεν προτίθεται να υπογράψει ΣΣΕ για τον κλάδο πριν την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη ΓΣΕΕ.
Σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην πραγματοποιηθεί το απεργιακό πρόγραμμα. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τη ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, Σωτήρης Ραυτόπουλος δήλωσε στο «Ρ»
«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και διοίκηση, εφαρμόζοντας την πάγια τακτική τους, ποινικοποιούν τους αγώνες προσφεύγοντας στα δικαστήρια. Στην ουσία καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. Με πρόσχημα την απόφαση τού δικαστηρίου η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και με την ανοχή της ΔΑΚΕ, δεν υλοποιούν το απεργιακό πρόγραμμα. Στην κρίσιμη στιγμή οι δύο παρατάξεις, επέλεξαν τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα των σιδηροδρομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, για να δικαιολογήσει τη στάση της επικαλέστηκε την προεκλογική περίοδο, λες και όταν πάρθηκε η απόφαση για τις στάσεις εργασίας, δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι από τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Πολύ περισσότερο που μετά τις εκλογές, θα δεχτούμε την κυβερνητική επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η ΔΕΣΚ καλεί τους σιδηροδρομικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και στη βάση των υπαρκτών και μεγάλων προβλημάτων, να συσπειρωθούν και ν' αγωνιστούν για τη λύση τους».
Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και προειδοποιεί τη διοίκηση του Οργανισμού, ότι όσο η οικονομική πολιτική συμπιέζει το εισόδημα και τα δικαιώματα των σιδηροδρομικών, τα δικαστήρια δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες τους.