Αύριο στις 6 το απόγευμα, συγκέντρωση γυναικών έξω από το υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης πραγματοποιούν εργάτριες, άνεργες, συνταξιούχες και νέες γυναίκες, αύριο Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα,έξω από το υπουργείο Εργασίας, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι πέρασαν 143 χρόνια από την 8η Μάρτη του 1857 που αγωνιζόμενες εργάτριες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους και ματοκυλίστηκαν από τα όργανα της εργοδοσίας.
Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες να δημιουργήσουν τη δική τους αντεπίθεση, «που θα έχει προοπτική ένα ταξικό ρωμαλέο, λαϊκό κίνημα, ικανό να οργανώσει αγώνες και να διαμορφώσει τη δυνατότητα για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική φιλολαϊκής ανάπτυξης. Η συσπείρωση και η κοινή δράση όλων των εργαζομένων θα μπορέσει να απαντήσει στη νέα τάξη πραγμάτων και να αντιταχθεί στην εξουσία των μονοπωλίων, στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».
Τις καλεί, επίσης, να μην ενισχύσουν την πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της κατάργησης του 8ωρουκαι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μεταβολής των συντάξεων σε βοηθήματα.
Το ΠΑΜΕ τονίζει επίσης ότι στις εκλογές του Απρίλη, πρέπει οι γυναίκες να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία και να γίνουν μέλη στα συνδικάτα για να παλέψουν μέσα από αυτά.
Τέλος, προτάσσει τους εξής άξονες αιτημάτων: Σταθερή απασχόληση, ίση αμοιβή και εργασία. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με διασφάλιση κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επανασύνδεση της σύνταξης του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και με το 80% του μισθού για τους υπόλοιπους. Σύνταξη στα 50-55, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, απαγόρευση απόλυσης γυναικών 5 χρόνια πριν βγουν σε σύνταξη. Ιδρυση δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Τέλος, εφαρμογή ίσων δικαιωμάτων, οικονομικών - ασφαλιστικών για τις αλλοδαπές εργάτριες.
Στην ανακοίνωση της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επισημαίνεται ότι από τις 8 Μάρτη 1857, όταν οι ράφτρες και οι υφάντριες της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ίσα μεροκάματα με τους άντρες, το γυναικείο εργατικό κίνημα με την πάλη του επέβαλε την καθιέρωση της συνταγματικής ισότητας των γυναικών.
«Σήμερα - τονίζεται στην ανακοίνωση - στην εποχή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων οι γυναίκες βιώνουν την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την υποαπασχόληση, την τρομοκρατία, την επιβολή του μοντέλου του "απασχολήσιμου", την εντατικοποίηση, τη μακροχρόνια ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα».
Είναι ανάγκη, σημειώνεται, «οι γυναίκες να συνεχίζουν τον αγώνα τους πιο δυναμικά και αποφασιστικά όχι μόνο για περαιτέρω δικαιώματα, αλλά και για την εξασφάλιση των μέχρι σήμερα κατακτήσεων».