Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ολοι ετούτοι βρωμάνε

Φέρτε μου τη γάτα να τη σκίσω! Αυτή φταίει που δε σκέπασε καλά τα σκατά της. Από δική της απροσεξία - ή το 'κανε σκόπιμα; - βγήκε στην επιφάνεια αυτή η βρώμα που μας πνίγει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Αν η γάτα έκανε καλά τη δουλιά της θα μάθαινε κανένας πως οι «χρηστές» οικογένειες εκβιάζονται; Θα μάθαινε κανένας πως οι δαφνοστεφανωμένες - από το κράτος και τη θρησκεία - φαμίλιες, πέφτουνε θύματα λωποδυτών, εκβιαστών, «τρομοκρατών»; Θα μάθαινε κανένας πως αυτές οι οικογένειες υπογράφουν ανοιχτές επιταγές; Χρηματίζουν... Αλλοιώνουν συνειδήσεις; Δημιουργούνε, τελικά, όλες αυτές τις συμμορίες; Αν η γάτα έκανε καλά τη δουλιά της... ούτε γάτα ούτε ζημιά, τότε. Ο πατριάρχης, χωρίς κίνδυνο να χαρακτηριστεί εκβιαστής, θα μοίραζε τιάρες και η πολιτεία θα έχριζε, άφοβα, ιππότες!

Ομως, η γάτα, πονηρή και τρισάθλια, συνοδοιπόρα της αταξίας, την έκανε τη ζημιά της. Εδωσε ένα σάλτο και έσπασε το κρύσταλλο Βοημίας. Ανοιξε ο οχετός και, όμοιος Νιαγάρας, πήρε στο δρόμο του ονόματα και «ονόματα». Και ο κόσμος, η «πλέμπα», ο «χύδην λαός», παρακολουθεί - έκπληκτος; - τα μαλλιοτραβήγματα του Κατιναριού. Από τα μαλλιά της Μέδουσας, είναι γνωστό, ξεκινάνε όλα τα πλοκάμια της ασχήμιας. Κοπρολάγνοι, σαδιστές, γυρολόγοι, παιδεραστές, εκβιαστές, «δημοσιογράφοι», «δικηγόροι». Πινακοθήκη να τινάζεις το πέτο σου!

Για μας, όμως, τους «άτυχους», όλους εμάς που ξέρουμε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, καμία έκπληξη. Κανένα σασπένς, κανένα ενδιαφέρον για τον «καυγά». «Φυσικό επακόλουθο», λέμε και πατάμε το κουμπί για να δούμε άλλο κανάλι. Ο σάκος του καπιταλισμού, ξέρουμε, περιέχει όλα ετούτα τα «συστατικά», που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις. Ξέρουμε πως όταν κυλάει ο τέντζερης σκεπάζει το καπάκι. Ξέρουμε πως το κέρδος δεν είναι νόμιμος από τον άνθρωπο όρος. Είναι μια εφεύρεση που δημιουργεί παραπτώματα. Είναι η ρίζα που πάνω της στεριώνει όλη η παρανομία. Είναι το σπέρμα που γεννάει το έγκλημα και τους εγκληματίες.

Δηλαδή, τι άλλο από μελάνι θα γεννούσε η σουπιά; Περίμενε κανείς να βγούνε πανσέδες και γιούλια από λεπρούς και λέπρες; Εδώ σηκώνουν το σπαθί και παίρνουν κεφάλια, σφάζουν παιδιά, δημιουργούνε πείνα και ανέργους, βουλιάζουν τα καράβια, βομβαρδίζουν, δηλητηριάζουν το περιβάλλον, το «απλό» δούναι και λαβείν θα ενοχλήσει; Επιταγές δεν υπογράφουν όταν παίρνουν τις εργολαβίες; Μίζες δε δίνουν όταν παίρνουν τις αναθέσεις; Πώς, τάχα μου, κλείνονται οι δουλιές; Η επίσημη «17 Νοέμβρη» δεν είναι η απειλή; Πάρε και σκάσε δεν είναι η εντολή;

Οποιος τρέφει αυταπάτες πως όλη αυτή η αταξία θα μπει - κάποτε - σε τάξη θα μελαγχολήσει. Η τάξη - αυτής της τάξης, αυτού του συστήματος - είναι η αταξία. Οπως τα γουρούνια, που κυλιούνται στις λάσπες, έτσι κι ετούτοι. Μόνο μέσα στη βρώμα, στη συναλλαγή, στους εκβιασμούς, στις εξαγορές, στις απειλές μπορούν να επιβιώσουν. Ο θεός της εκμετάλλευσης δεν έχει φραγμούς και κανόνες. Το κυνήγι του κέρδους ελευθερώνει όλα τα άγρια συναισθήματα. Ακόμα και τη μάνα τους βγάζουν στο σφυρί.

Ολα ετούτα, λοιπόν, που παρακολουθούμε είναι πταίσματα. Σαλιαρίσματα μικροκαπιταλιστών και μικροαπατεώνων. Σκέφτεστε ν' ανοίξουν οι μεγάλοι οχετοί της οικουμένης; Να μάθουμε για τις πολυεθνικές και τους πολυεθνικούς; Να μάθουμε για τις Ευρωπαϊκές Ενώσεις, για το ΝΑΤΟ και τα οπλικά συστήματα; Να μάθουμε ολόκληρη την αλήθεια; Τότε, πιστέψτε με, θα δούμε με λύπηση - ακόμα και με «συμπάθεια» - όλα ετούτα τα μικρά πλάσματα που συνωστίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα της χώρας μας. Ολοι ετούτοι, που οπωσδήποτε βρωμάνε, είναι να τους πιεις στο ποτήρι σε σύγκριση με τον μεγάλο αδερφό. Αυτόν που η γάτα - για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους - δεν τον ξεσκέπασε ακόμα.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ