Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Ακυρος ο ανατοκισμός ανά τρίμηνο

Σε «δικαστικό σίριαλ» κινδυνεύουν να εξελιχθούν τα πανωτόκια για μια κατηγορία δανειοληπτών, μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε καταχρηστικό τον τρίμηνο ανατοκισμό. Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για μπαράζ αγωγών από χιλιάδες δανειολήπτες, προκειμένου να πετύχουν την ακύρωση των σχετικών διαταγών πληρωμής και τη μείωση των χρεών τους.

Ειδικότερα, στον «αέρα» βρίσκονται τα τραπεζικά πανωτόκια που στηρίχτηκαν σε τρίμηνο ανατοκισμό, ακόμη και στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δώσει τη συγκατάθεσή του, καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομα τα πανωτόκια που υπολογίστηκαν ανά τρίμηνο με βάση το νόμο 2789/2000, εκτοξεύοντας στα ύψη τα χρέη των οφειλετών προς τις τράπεζες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα ζευγάρι είχε πάρει στεγαστικό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 29.347 ευρώ το 1990. Στη σύμβαση με την τράπεζα περιελήφθη όρος, σύμφωνα με τον οποίο επετράπη ο ανατοκισμός τόκων από την ημέρα καθυστέρησης ανά τρίμηνο. Στην πορεία δεν κατάφεραν να πληρώσουν κάποια δόση, με αποτέλεσμα να... τρέχει ο ανατοκισμός των τόκων σε βάρος τους, ενώ η τράπεζα αξίωσε να καταβάλει το ζευγάρι 51.000 ευρώ έντοκα με τον τραπεζικό τόκο υπερημερίας.

Στην ουσία με την απόφαση αυτή παγώνουν κάποιοι πλειστηριασμοί και το θέμα μεταφέρεται στα δικαστήρια με χιλιάδες αγωγές από δανειολήπτες, αφού η κυβέρνηση με τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις (2789/00 και 2912/01) δεν έδωσε λύση στα πανωτόκια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ