Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Δις εις θάνατον»!

Φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, οι παραγωγοί υπόκεινται δραστική μείωση εισοδήματος και πολλοί οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Περίπου 50.000 τόνοι μένουν απούλητοι στην περιοχή και χάνονται άλλα 15 δισ. δρχ.

Κοντά στους 50.000 τόνοι βαμβακιού έμειναν απούλητοι, φέτος, στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να υποστεί νέο πλήγμα το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής. Οι ποσότητες αυτές δεν πουλήθηκαν επειδή η κυβέρνηση επέβαλε όριο στην παραγωγή που μπορούσε ο κάθε βαμβακοπαραγωγός να παραδώσει στα εκκοκκιστήρια και, ταυτόχρονα, αποφάσισε την πρόωρη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου - έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2002 - ώστε πολλοί παραγωγοί να μην μπορέσουν να παραδώσουν το σύνολο της παραγωγής τους!

Το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σ' αυτές τις αποφάσεις για να «φέρει» τη φετινή συνολική παραγωγή στα όρια που το ίδιο εκτίμησε και δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έναρξη της συλλογής βαμβακιού στη χώρα μας. Κι επειδή φέτος ήταν δύσκολο να κρύψει ότι η πραγματική παραγωγή υπερβαίνει κατά πολύ τη δική της εκτίμηση - το επιχείρησε ανεπιτυχώς πέρσι, ρεζιλεύτηκε και φαίνεται πως «το πάθημα έγινε μάθημα» - αποφάσισε, αυθαιρέτως και «τσαμπουκαλίδικα», να μην παραληφθούν από τα εκκοκκιστήρια και, πάντως, να μην επιδοτηθούν οι ποσότητες πάνω από το όριο των 1.100.000 τόνων που έχει δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος κόβονται από την επιδότηση ποσότητες που παρήχθησαν εντός ΟΣΔΕ - δηλαδή από χωράφια που είναι δηλωμένα - παρά το γεγονός ότι έγινε δραστική περικοπή 700.000 στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας!

Μεσίτες τα κονομάνε χοντρά


Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί υπόκεινται ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά, καθώς το δικαίωμα παράδοσης που τέθηκε για τους νομούς της περιοχής ήταν πολύ μικρότερο από το ύψος της πραγματικής παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Καρδίτσας το όριο παράδοσης είχε οριστεί μόνο 212 κιλά το στρέμμα, ενώ σε άλλες περιοχές (π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα) το όριο είτε συνέπιπτε με την πραγματική παραγωγή ή ήταν και υψηλότερο, με αποτέλεσμα οι αγρότες εκεί να μην καλύπτουν το δικαίωμά τους. Αυτό, εκτός των άλλων, έδωσε τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε κάποιους «αετονύχηδες» να κερδοσκοπήσουν ασυστόλως.

Αναφερόμαστε σε «μεσίτες» - κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα - που πήγαν στη Θεσσαλία κι αγόρασαν σε πολύ χαμηλές τιμές - από 100-200 δρχ. το κιλό - τις πάνω από το πλαφόν απαράδοτες ποσότητες βαμβακιού, τις οποίες παρέδιδαν μετά στο εκκοκκιστήριο, για λογαριασμό παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας και πληρώνονταν κοντά στις 280 δρχ. το κιλό, ενώ θα πάρουν και την επιστροφή ΦΠΑ και την επιστροφή συνυπευθυνότητας αν υπάρξει.

Χάνουν συνεχώς εισόδημα

Αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών αποφάσεων είναι να κινδυνεύουν να χάσουν, φέτος, οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας κοντά στα 15 δισ. δραχμές, καθώς για τις απούλητες ποτότητες ουδείς ξέρει αν, πότε και πόσο θα πουληθούν. Η τελευταία ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων - του «εν πολλαίς αμαρτίας περιπεπτόντος» ΟΠΕΚΕΠΕ - που έφτασε στις Ενώσεις Συνεταιρισμών και στα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια την τελευταία ημέρα του περασμένου χρόνου, αναφέρει ότι «ποσότητες συσπόρου βάμβακος που δεν κατέστη δυνατόν να παραδοθούν προς εκκόκκιση, θα καταγραφούν από συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στους χώρους αποθήκευσης και μόνον, και αφού ελεγχθούν ως προς την καταγωγή τους θα ενταχθούν στο κοινοτικό καθεστώς, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τους κοινοτικούς κανονισμούς και τις εθνικές διατάξεις».

Είναι φανερό ότι η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δε λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, καθώς, εκτός του ότι είναι ασαφής ως προς το τι τελικά θα γίνει με το αδιάθετο βαμβάκι, αναφέρεται μόνο στις ποσότητες που, λόγω της συντόμευσης της εκκοκκιστικής περιόδου, δεν πρόλαβαν να παραδώσουν οι αγρότες κι όχι σ' εκείνες που υπερβαίνουν το όριο παράδοσης που έχει επιβληθεί.

Ξεσηκώνονται οι αγρότες

Και, φυσικά, όλα αυτά γίνονται επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να παρεκκλίνει από το νέο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος, στα δυο χρόνια εφαρμογής του, έχει επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα στη βαμβακοκαλλιέργεια και στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας - πέρσι έμειναν εκτός επιδότησης περί τους 60.000 τόνοι στη Θεσσαλία, από τους 150.000 πανελλαδικά και υπολογίζεται ότι οι αγρότες της περιοχής έχασαν πάνω από 10 δισ. δρχ. - αναγκάζοντας πολλούς από τους μικρομεσαίους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ή ακόμα και την αγροτική απασχόληση.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει κλίμα αγανάκτησης στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, που ετοιμάζεται ν' αντιδράσει, όπως ξέρει, αγωνιστικά. Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στην Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, ενώ με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας ζητάει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών.

Επιστολή της ΕΟΑΣΚ

Στο μεταξύ επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ, έστειλε το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), στην οποία, ανάμεσα στ' άλλα, του επισημαίνει: «Από την ανάληψη των καθηκόντων σας στο υπουργείο Γεωργίας σας επισημάναμε και διεκδικήσαμε την αλλαγή ή τη μη εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό σας. Οχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά με παραπλανητικές υποσχέσεις συνεχίσατε να εφαρμόζετε τον κανονισμό, καλώντας τους αγρότες να συμμορφωθούν με την πολιτική σας, δήθεν για το καλό τους.

Τ' αποτελέσματα αυτών των επιλογών σας είναι το 2001 να μην επιδοτηθούν 150.000 τόνοι βαμβακιού, να εισπράξουν τιμές πολύ χαμηλές, παρά την ενίσχυση των 25 δρχ. το κιλό που δώσατε από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα στο νομό μας να χαθούν, για το 2000-2001, πάνω από 10 δισ. δρχ, αφού έμειναν χωρίς επιδότηση 10.000 τόνοι βαμβακιού. Για το 2002, όχι μόνο το 90% του βαμβακιού πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή, αλλά έμειναν εκτός επιδότησης περί τους 15.000 τόνοι βαμβακιού, που δε γνωρίζει κανένας πότε θα πουληθεί και σε ποια τιμή». Και συνεχίζει, παρακάτω: «Σας επισημαίνουμε ότι πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν για δεύτερη φορά ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης, σε σημείο που το 1/3 του συνόλου της παραγωγής των δυο περιόδων να μην επιδοτείται και να χρεοκοπούν κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες προέρχονται από το δικό σας ΟΣΔΕ».

Συνεχίζοντας η ΕΟΑΣΚ τονίζει: «Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι, να θεραπεύσετε ό,τι άφησε πίσω η εφαρμογή του κανονισμού τα δυο χρόνια για να ελπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους. Σε διαφορετική περίπτωση έχετε ακεραία την ευθύνη για τ' αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική σας και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών και οι ίδιοι οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση ταυτόχρονα να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα συμφέροντά τους, θέτοντας ως στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τους καταστρέφει».

Τέλος, σε υποσημείωσή της η ΕΟΑΣΚ ενημερώνει τον υπουργό Γεωργίας ότι η εν λόγω επιστολή της θα κοινοποιηθεί στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στους ευρωβουλευτές και στον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, Φ. Φίσλερ, γιατί - όπως αναφέρει - «από τον Τύρναβο δηλώσατε ότι απορροφήθηκαν όλες οι ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν το 2002, ενώ παραμένουν περίπου 15.000 τόνοι απούλητοι στο Νομό Καρδίτσας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ