Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Νέος κύκλος εκβιασμών

Νέα ρύθμιση χαρατσώματος των ΕΒΕ της χώρας έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ετοιμάζεται να προωθήσει νέα ρύθμιση για το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων της 6ετίας 1993-1998. Πρόκειται για τη συνέχεια της κατάπτυστης φορολογικής πολιτικής χαρατσώματος που ακολουθήθηκε το 2002 και που θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και το 2003. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να επεκτείνει την εφαρμογή των διαβόητων μέτρων και απροκάλυπτων εκβιασμών μέχρι και το Μάρτη του 2003 (η σχετική προθεσμία έληγε στις 31 Δεκέμβρη του 2002).

Επί της ουσίας πρόκειται για νέες και ακόμη πιο επαχθείς ρυθμίσεις, που προβλέπουν νέα αυξημένα ποσά για το «κλείσιμο» των υποθέσεων αυτών ή τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους από τους ΕΒΕ δεν προσήλθαν στις «κανονικές προθεσμίες». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις απώλειες φορολογικών εσόδων που νομοθέτησε σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ετοιμάζεται να εντείνει τη φορολογική εξουθένωση των ΕΒΕ, με κύριο στόχο τους πάνω από 450.000 μικρούς επαγγελματίες που δε ζήτησαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς δεν ήταν υποχρεωμένοι, αφού με βάση το νόμο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του υπουργείου η υποβολή των σημειωμάτων αυτών ήταν «προαιρετική».

Ετσι η κυβέρνηση κάθε τρεις και λίγο καταφεύγει σε ανοιχτούς εκβιασμούς και απειλές για φορολογικούς ελέγχους, από τους οποίους υποτίθεται ότι θα προκύψουν μεγαλύτερα χαράτσια. Είναι επίσης απόλυτα φανερό πως η κυβέρνηση θέλει τη «συνάφεια» σαν μόνιμη «δαμόκλειο σπάθη» για το φορολογικό ξεζούμισμα και είναι σχεδόν βέβαιο πως με βάση τους νόμους τους, το μέτρο θα επανέρχεται ανά τριετία και από το 2004 θα ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν πάνω στα εισοδήματα της 3ετίας 2002-2004. Δηλαδή οι ΕΒΕ θα ξαναπληρώσουν διπλά και τριπλά τους δυσβάστακτους φόρους, προκειμένου να διευκολύνονται τα μονοπώλια, οι μονίμως φοροδιαφεύγουσες «οφσόρ» εταιρίες και οι άλλοι αετονύχηδες. Οι νόμοι όμως καταργούνται στο πεζοδρόμιο. Και οι ΕΒΕ της χώρας αυτή τη φορά έχουν στο πλάι τους τη νέα αγωνιστική διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ