Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ψηφίζουν σήμερα και αύριο

Η ΔΑΣ καλεί σε υπερψήφισή της

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο, Πέμπτη, 28 του Νοέμβρη, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπορούν να ψηφίσουν σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές καλεί όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων». Στη διακήρυξή της υπογραμμίζει: «Με την ανάδειξη της ΔΑΣ σε πλειοψηφία, να οικοδομήσουμε την αγωνιστική μας ενότητα, να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην αντιλαϊκή πολιτική και εργοδοτική αυθαιρεσία».

Επίσης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εκμετάλλευσή μας έγινε μεγαλύτερη, οι αποδοχές μας μικρότερες, η απασχόλησή μας μικρότερη, τα ένσημά μας λιγότερα, η ένταση στη δουλιά μεγαλύτερη. Ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς, με την απειλή της απόλυσης, με κάθε άλλου είδους τρομοκρατία που ασκείται στους χώρους δουλιάς, πιέζεται να υποχωρήσει, να συμβιβαστεί, να δεχτεί την αφαίρεση των δικαιωμάτων του».

Τα παραπάνω, όπως σημειώνει, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και των νόμων που ψήφισε υπέρ των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων. Και η αφαίρεση δικαιωμάτων θα συνεχιστεί καθώς οι εργοδότες τα θέλουν όλα και η κυβέρνηση με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ προετοιμάζει το έδαφος να τους τα δώσει όλα. «Η συνέχιση - τονίζεται - και κλιμάκωση της λιτότητας, η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, η προσπάθεια κατάργησής τους, μέσα από τις ατομικές συμβάσεις, θα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη».

Μια γενική εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο χώρο των ξενοδοχείων μάς έδωσε ο Λευτέρης Νικολάου, στέλεχος της ΔΑΣ και υποψήφιος στις αρχαιρεσίες. Οπως ανέφερε, «σήμερα υπάρχει μια διαρκής φθίνουσα πορεία των απασχολούμενων στα ξενοδοχεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα μια αύξηση της ελαστικής μορφής απασχόλησης με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, "εξτρατζήδες" και με ωρομίσθιο». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι με έξτρα απασχόληση αυξάνονται συνεχώς και τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα στα ξενοδοχεία, όπως σημείωσε ο Λ. Νικολάου, αφού δε δικαιούνται αποζημιώσεις, επιδόματα γάμου, παιδιών, υπερωρίες, νυχτερινά, κλπ. και οι ξενοδόχοι έτσι γλιτώνουν πολλά λεφτά.

Επικαλούμενοι τις ανακαινίσεις και τις διάφορες κρίσεις οι ξενοδόχοι - συνέχισε - απολύουν μόνιμους για να προσλάβουν στη συνέχεια έκτακτους και μάλιστα πολλές φορές και επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ εργαζόμενους. «Οι ξενοδόχοι - κατέληξε - που έβαλαν λεφτά στις ανακαινίσεις θα θελήσουν να τα πάρουν γρήγορα πίσω και να βγάλουν και κέρδος. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη εντατικοποίηση σε βάρος των εργαζομένων. Και προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως: Με τι όρους θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων από τις ανακαινίσεις και τι μέτρα θα ληφθούν μπροστά στους Ολυμπιακούς για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ