Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγκρουση ηθικής και επιστήμης

Πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» με το εξαιρετικά επίκαιρο έργο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Φρέιν «Κοπεγχάγη», με το οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους τα θέατρα «Τζένη Καρέζη» και «Εξαρχείων».

Ο Κώστας Καζάκος και ο Τάκης Βουτέρης συναντώνται, υποδυόμενοι τους δύο μεγάλους ατομικούς φυσικούς του 20ού αιώνα, Νιλς Μπορ και Βέρνερ Χάιζεμπεργκ. Το Σεπτέμβρη του 1941, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα ζει τη φρίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χάιζεμπεργκ, ως επικεφαλής του Ατομικού Προγράμματος της ναζιστικής Γερμανίας, φτάνει ξαφνικά στην κατεχόμενη Δανία και επισκέπτεται τον δάσκαλο και φίλο του Νιλς Μπορ, ο οποίος ζει στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη, υπό περιορισμό. Τι ρόλο έπαιξε η μυστηριώδης αυτή συνάντηση, στο κυνήγι των εξοπλισμών και την κατασκευή της τρομερής Ατομικής Βόμβας;

Ο συγγραφέας εκφράζει το ανθρώπινο στοιχείο, σ' αυτή την παράξενη σύγκρουση επιστήμης, ηθικής και ιστορίας, όπου τα πάθη και το συναίσθημα, η προδοσία και η αγάπη κυριαρχούν πάνω στα ηλεκτρόνια και τα νετρόνια, πάνω στη διάσπαση του ατόμου και στη βόμβα που σκορπά το θάνατο. Καταλύτης στη σχέση των δύο αντρών, αλλά και του έργου, ένα τρίτο πρόσωπο, η γυναίκα του Μπορ, η περίφημη «βασίλισσα Μαργκρέτε» όπως την αποκαλούσαν (που ερμηνεύει η Αφροδίτη Γρηγοριάδου).

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία κειμένου Τάκη Βουτέρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Τσέλο επί σκηνής παίζει η Γεωργία Σαγρή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ