Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημείο αναφοράς ο άνθρωπος

Εκατόν πενήντα φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων αρκετές ανέκδοτες, από το έργο του διακεκριμένου σύγχρονου Ελληνα φωτογράφου και μέλους του πρακτορείου «Μάγκνουμ», Νίκου Οικονομόπουλου, περιλαμβάνει το φωτογραφικό λεύκωμα «Οικονομόπουλος, φωτογράφος», που αποτελεί συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων «Μεταίχμιο». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τα προλογικά σημειώματα του ίδιου του καλλιτέχνη και του διευθυντή του Μουσείου, Αγγελου Δεληβορριά, και κείμενο του καθηγητή φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, με τίτλο «Νίκος Οικονομόπουλος, Ασήμαντα γεγονότα στην υπηρεσία της οπτικής ποίησης».

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «μέσα από τις 150 φωτογραφικές μαρτυρίες του λευκώματος επιχειρείται μια αναδρομική προσέγγιση της εικοσαετούς διαδρομής του καλλιτέχνη και καλύπτονται επιλεκτικά όλες οι ενότητες του έργου του. Οι λήψεις του Ν. Οικονομόπουλου άλλοτε με τη σκληρότητα της μαρτυρίας και της διαμαρτυρίας και άλλοτε με την τρυφερότητα της συντροφικότητας, εστιάζονται στον άνθρωπο σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεται, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπότητα είναι μία και αδιαίρετη, παρά τον κατακερματισμό της σε μικρότερα γεωγραφικής φύσεως, εθνολογικής συστάσεως και θρησκευτικού προσανατολισμού».

Σημειώνουμε ότι τα έργα του λευκώματος, δωρεά του φωτογράφου προς το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, θα αποτελέσουν το σώμα της ομώνυμης περιοδεύουσας έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί στις Βρυξέλλες το πρώτο εξάμηνο του 2003, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ελληνική ύπαιθρος του '60(24/5/2013)
ΑΤΙΤΛΟ(6/6/2009)
Λεύκωμα - ντοκουμέντο της Μ. Ασίας(28/12/2002)
Εικαστική «ποίηση» του Γ. Ρίτσου(22/11/2002)
Σελίδες τέχνης(27/10/2001)
Η Αθήνα στο τέλος του αιώνα(14/2/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org