Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΑΤΑ» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Εξόφθαλμη κοροϊδία!

Πλήθος προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας εξαγγέλλει, κατά καιρούς, η κυβέρνηση, πλην όμως, το «τέρας» εξακολουθεί να βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους- προπάντων νέους - και ν' αποτελεί το κατ' εξοχήν πρόβλημα της χώρας μας.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία, είναι αναποτελεσματική. Στο εύλογο ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα της ανεργίας», υπάρχει απάντηση: Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό τον οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση. Οι άνεργοι βεβαίως ως «εφεδρικός στρατός» χρησιμοποιούνται απο την άρχουσα τάξη σαν μοχλός πίεσης κατά της εργατικής τάξης συνολικά.

Οι κυβερνώντες, θέλοντας να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τους ανέργους - υπάρχει και το άμεσο πολιτικό κόστος, βλέπετε - εξαγγέλλουν, συνεχώς, προγράμματα, τα περισσότερα των οποίων υλοποιούνται χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να γεμίσουν με «ζεστό» χρήμα τις τσέπες κάποιων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται επιχορηγήσεις για βραχύβιες προσλήψεις ανέργων, για άχρηστα και χωρίς αντίκρισμα σεμινάρια κατάρτισης.

Μια από τα ίδια

Η τελευταία εξαγγελία προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας έγινε απο το υπουργείο Εργασίας στις αρχές της περασμένης βδομάδας.

Πρόκειται για δύο προγράμματα που ανακοινώθηκε ότι θα υλοποιηθούν μέσα στο 2003 από τον ΟΑΕΔ και θα κοστίσουν συνολικά περί τα 132,7 εκατομμύρια ευρώ, (45 δισ. δρχ. περίπου).

Με το ένα πρόγραμμα θα επιδοτηθούν επιχειρηματίες να προσλάβουν για 12 μήνες 25.000 ανέργους, από 18 - 60 ετών και με το άλλο θα χρηματοδοτηθούν 10.000 άνεργοι ν' ανοίξουν δικιά τους δουλιά.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σ' όλη τη χώρα, εκτός από τους Νομούς Λάρισας, Φθιώτιδας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, όπου αυτό το διάστημα, υλοποιούνται τα λεγόμενα «Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Και αυτά τα προγράμματα δεν πρόκειται να συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το γιατί φαίνεται και στο παράδειγμα εφαρμογής στη Λάρισα του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης», στο οποίο αναφερόμαστε στη συνέχεια...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους ταΐζουν στο στόμα...(31/8/2016)
Κοροϊδεύουν εν ψυχρώ τις άνεργες(23/3/2005)
Σαν τα σκυλιά στο τυρόγαλο(8/1/2005)
Επιδότηση εργοδοτών με λεφτά εργαζομένων!(6/10/2001)
Προπαγάνδα για προγράμματα απασχόλησης(3/2/2001)
Προεκλογική κοροϊδία(12/2/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org