Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις

Στόχος η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου με την πάλη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών μπροστά στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο

ICON

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών μπροστά στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο
Να ξεκινήσουν νέους αγώνες ετοιμάζονται οι αγρότες. Και οι φετινές κινητοποιήσεις, όπως όλες των τελευταίων χρόνων, αρχίζουν από τη Θεσσαλία - την περασμένη Τετάρτη οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου πολιόρκησαν με τα τρακτέρ τους το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, αντιδρώντας στον κυβερνητικό εμπαιγμό κι απαιτώντας δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις, ενώ συσκέψεις και συγκεντρώσεις προετοιμασίας πραγματοποιούνται σε χωριά και επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών - κι αναμένεται να επεκταθούν και στις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Στο στόχαστρο των αγώνων της αγροτιάς βρίσκεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική, (ΚΑΠ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εφαρμογή της οποίας δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα κι οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα έχει σαφώς διακηρύξει πως στόχος του είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης που θα διασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και την αγροτική ανάπτυξη και θα εξασφαλίζει στον αγρότη ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορεί να ζει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως η πάλη τους δεν αφορά μόνο στην αναζήτηση λύσεων στα επιμέρους προβλήματα, στην εξασφάλιση μερικών λεπτών του ευρώ παραπάνω στην τιμή των προϊόντων τους, δεν αγωνίζονται μόνο για το «σήμερα», αλλά και για το «αύριο».

Εχοντας, λοιπόν, καθαρό το στόχο και την προοπτική μπροστά τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους. Γνωρίζουν, όμως, πως ο αγώνας τους θα γίνεται πιο αποτελεσματικός με την κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την αγωνιστική συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης, τα οποία, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, «βράζουν στο ίδιο καζάνι» με τη μικρομεσαία αγροτιά κι έχουν κοινά συμφέροντα και στόχους.

Νέα μείωση του εισοδήματος

Νέα μείωση του εισοδήματός τους θα υποστούν φέτος οι αγρότες, καθώς οι τιμές των προϊόντων παραμένουν πολύ χαμηλές, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται, όπως και τ' αγροτικά χρέη. Στους παραγωγούς δε δίνεται καμιά ευκαιρία και δυνατότητα να βελτιώσουν το εισόδημά τους, αφού οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέτουν περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή - η παραβίασή τους συνεπάγεται «τσουχτερό» πρόστιμο - ενώ η κυβέρνηση, αφήνοντας ασύδοτους τους βιομηχάνους και τους κερδοσκόπους να πωλούν όσο θέλουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια και μην προχωρώντας στην κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, δε λαμβάνει κανένα μέτρο για τη μείωση, ή έστω τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.

Χαρακτηριστικό είναι πάλι φέτος το παράδειγμα των βαμβακοπαραγωγών. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας «κατά γράμμα» τον καταστροφικό κανονισμό, επιχειρεί ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλο μέρος της παραγωγής βαμβακιού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υπόκεινται σε νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα προχώρησε σε περικοπή 750.000 στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας. Υπό τον πλήρη έλεγχο των περιοριστικών κανονισμών της ΕΕ βρίσκεται το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, με αποτέλεσμα κανένας μικρομεσαίος αγρότης να μην μπορεί να ξεφύγει από τον «κλοιό» της ΚΑΠ.

Κι άλλοι στον «Καιάδα»

Η νέα μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι εμφανές ότι θα αναγκάσει κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες ν' ακολουθήσουν το δρόμο του ξεκληρίσματος, τον οποίο έχει χαράξει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι θα συνεχιστεί η «αγροτική αιμορραγία», που ερημώνει την ελληνική ύπαιθρο και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας στις πόλεις. Αλλά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αυτό ακριβώς θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ποτέ δεν έκρυψε ότι στόχος της είναι να μειώσει το αγροτικό δυναμικό της Ελλάδας από το 18%, περίπου, που είναι σήμερα - πριν την ένταξη στην ΕΟΚ οι αγρότες ξεπερνούσαν το 30% του οικονομικά ενεργού δυναμικού της χώρας μας - στο 7%!

Την ίδια αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρεσβεύει και θα εφαρμόσει, αν έρθει στην κυβερνητική εξουσία, η ΝΔ, η οποία, τώρα εμφανίζεται δήθεν υπέρ των αγροτών, για να τους ξεγελάσει και να τους «κλέψει» την ψήφο τους. Η ΝΔ συμφωνεί με την ΚΑΠ, γι' αυτό η υποτιθέμενη κριτική της στην κυβέρνηση, δεν ακουμπά την ουσία του αγροτικού προβλήματος.

Πιο έμπειροι

Η εμπειρία που απέκτησε το αγροτικό κίνημα από τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη, θα το βοηθήσει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τους νέους αγώνες με καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές. Αυτή τη φορά οι αγωνιζόμενοι αγρότες θα είναι πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι κι ικανοί να «στριμώξουν» περισσότερο την αδιάλλακτη και αλαζονική κυβέρνηση, αναγκάζοντάς τη να υποχωρήσει. Ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να μην επιτρέψουν στους διάφορους «καλοθελητές» να «νοθεύσουν» την καθαρότητα των αιτημάτων τους και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των μορφών πάλης.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org