Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δ. ΒΑΝΔΩΡΟΣ
Ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν για μια σειρά λόγους μεγάλη επιτυχία. Είναι τα πρώτα λόγια του Δ. Βανδώρου, προέδρου στην προηγούμενη διοίκηση του Συνδικάτου και στελέχους του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», στη συζήτηση που είχαμε μαζί του για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι πάνω από 17 χιλιάδες των εργαζομένων που συμμετείχαν σ' αυτές επικύρωσαν με την ψήφο τους την προηγούμενη δράση του Συνδικάτου, την ταξική του κατεύθυνση, σημειώνει ο Δ. Βανδώρος. Επιπλέον, συνεχίζει, μέσα από αυτήν τη μάχη, ήρθαμε σε επαφή με νέο κόσμο που έχει διάθεση να μπει στον αγώνα και ανοίξαμε κουβέντα με ακόμα περισσότερους. Συνυπολογίζοντας την επίθεση που δεχτήκαμε όλο αυτό το διάστημα από τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αντίθετα, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και αυτή που στήριζαν ο ΣΥΝ, η ΚΕΔΑ, και η ΔΕΑ, ουσιαστικά, καταποντίστηκαν, γεγονός που σημαίνει την απόρριψη της γραμμής της κοινωνικής συναίνεσης και της υποταγής.

Με όπλο τα αποτελέσματα αυτά, μπαίνουμε ακόμα πιο δυνατοί στη μάχη για την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου και για την ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ.

Αμεση επαφή με τους εργαζόμενους του κλάδου - Μεγάλη η συμμετοχή των μεταναστών

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις εκλογές μετά από την προσωπική επαφή που είχαν τα μέλη και τα στελέχη του Συνδικάτου μαζί τους, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης μας. Τα στελέχη του Συνδικάτου δε βρίσκονται σε γυάλα, έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους συναδέλφους τους, στα γιαπιά τούς ξέρουνε όλοι όλους με το μικρό τους όνομα.

Ενα ακόμα ποιοτικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η μεγάλη συμμετοχή των αλλοδαπών εργατών στον κλάδο, επισημαίνει ο Δ. Βανδώρος. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε λόγω της στάσης που κρατά το Συνδικάτο. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργάτες σε Ελληνες και ξένους, αλλά τους αντιμετωπίζουμε ενιαία, ως αυτό που είναι: Εργατική τάξη.

Μέσα από συνεχή και επίμονη δουλιά, καταφέραμε να σπάσουμε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη που είχε μεγάλο τμήμα των αλλοδαπών ότι το Συνδικάτο δεν τους αφορά και να κατανικήσουμε το φόβο τους να συμμετέχουν στη συνδικαλιστική διαδικασία. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατεβαίνανε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας γιατί φοβόνταν την αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν σε αυτές τις εκλογές, όχι μόνο να αυξηθεί ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών που ψήφισαν, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα τους να συμμετάσχει ενεργά στην προπαγάνδισή τους και αρκετοί από αυτούς να θέσουν και υποψηφιότητα.

Μας πείσμωσε η επίθεση από τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές λειτούργησε σαν μπούμερανγκ για τους ίδιους. Προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους του κλάδου και να μετατρέψουν την εκλογική διαδικασία σε δικαστική διαμάχη. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Αντίθετα, μας πείσμωσαν περισσότερο. Οι εργαζόμενοι καταλάβαιναν ότι αυτή τους η προσπάθεια δεν οφειλόταν στο ότι υπήρχε κάποιο παράπτωμα, αλλά στο ότι ήθελαν να βάλουν φραγμό στη μαζικοποίηση του Συνδικάτου, γιατί φοβούνται την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Ετσι, χιλιάδες ήταν τα μέλη του Συνδικάτου, που όλο αυτό το διάστημα δραστηριοποιήθηκαν στη μάχη των εκλογών, γι' αυτό είχαμε και αυτά τα αποτελέσματα.

Διαδικασία βαθιάς πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης

Τις εκλογές δεν τις αντιμετωπίσαμε σαν μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουμε μια βαθύτερη πολιτική και ιδεολογική συζήτηση με τους συναδέλφους μας για τα προβλήματα του κλάδου και τις αιτίες τους.

Κατ' αρχάς, η εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτήν τη συζήτηση είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν αρνείται την ανάγκη ύπαρξης του Συνδικάτου. Και ενώ σε άλλους χώρους δουλιάς υπάρχουν εργαζόμενοι που τους έχει περάσει η αντίληψη ότι τα σωματεία είναι αναποτελεσματικά, εμείς τα όποια παράπονα ακούμε είναι για να έχει το Συνδικάτο ακόμα πιο έντονη παρουσία. Και αυτό είναι μια ακόμα επιβράβευση του ταξικού μας προσανατολισμού.

Σε αυτά τα πλαίσια, σαν «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός», δύο πράγματα προσπαθήσαμε και καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να αναδείξουμε μέσα από αυτήν τη μάχη. Οτι η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή για όλους τους εργάτες και βρίσκεται στην ίδια τη φύση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και, επομένως, πρέπει να συγκρουστούμε και να έρθουμε σε ρήξη με αυτό. Και, δεύτερον, αναδείξαμε τις δύο γραμμές που συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, της ταξικής σύγκρουσης, από τη μια, και της υποταγής, από την άλλη.

Τέλος, να πούμε ότι αυτή η επιτυχία αποτελεί μεγάλο κέρδος για το σύνολο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί θα βοηθήσει στην παραπέρα ανάπτυξη της δυναμικής του, θα προωθήσει τους στόχους του ΠΑΜΕ, που είναι η μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω του, με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org