Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ενιαία, συντονισμένη απάντηση στον ιμπεριαλισμό

Το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Συνάντηση για το συντονισμό της δράσης ενόψει 2003

Εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων και προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο (16,17 Νοέμβρη) στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το 2003. Να συζητήσουν το συντονισμό της δράσης τους ενόψει των εκδηλώσεων που προετοιμάζει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Αλλά και γενικότερα τις προϋποθέσεις συντονισμένης αντιπαράθεσης στις αντιδραστικές πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Διεθνής Συνάντηση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν δηλώσει πως θα συμμετέχουν, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων κλπ., από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία. Η πλατιά συμμετοχή που φαίνεται πως θα υπάρχει, μαρτυρά την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα που απευθύνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για την αναγκαιότητα αντιπαράθεσης στις αντιδραστικές πολιτικές του δήθεν μονόδρομου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την ανάδειξη της ταξικής λογικής, μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των λαών και των εργαζομένων.

Είναι δεδομένο (προκύπτει και από την ατζέντα των θεμάτων) ότι οι ηγέτες της ΕΕ, τον επόμενο Ιούνη θα συνέλθουν στη Θεσσαλονίκη για να επιβάλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, να συνεχίσουν και να εξειδικεύσουν προγενέστερες αντιδραστικές αποφάσεις. Θα επιδιώξουν να περιορίσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εμπορευματοποιήσουν περισσότερο την Υγεία και την Πρόνοια, να μειώσουν το αγροτικό εισόδημα, στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση κερδών του πολυεθνικού κεφαλαίου και να καταργήσουν τα τελευταία απομεινάρια της εθνικής κυριαρχίας, ενισχύοντας περισσότερο το σκληρό πυρήνα της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων.


Με σαφή στόχο την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, την παραπέρα αύξηση των κερδών των κεφαλαιοκρατών με την παράλληλη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα εντείνουν - ήδη επιχειρούν - την παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών για τον εκφοβισμό και την καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος που καθημερινά δυναμώνει. Τον περιορισμό πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη δημιουργία νέων ταξικών κατασταλτικών μηχανισμών όπως ο ευρωστρατός.

Απέναντι λοιπόν σ' αυτή την ενιαία επίθεση, οι λαοί πρέπει να απαντήσουν επίσης ενιαία. Οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ολόκληρου, πρέπει να συστρατευτούν ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κάτω από αυτή την ανάγκη, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με σαφή προσανατολισμό και στόχο την αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και αλληλεγγύη των λαών, καλεί σε διαρκή αγώνα ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής. Και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συντονισμού.

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης θα παρουσιαστεί η ταυτότητα και οι επιδιώξεις της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», η φιλοσοφία της Κίνησης και τα βασικά μέτωπα πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην ΕΕ και η γραμμή αντιπαράθεσης που πρέπει να ορθωθεί ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Επίσης, θα υπάρξουν εισηγήσεις που θα παρουσιάσουν το ταξικό ρεύμα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας που εκφράζεται μέσα από το ΠΑΜΕ το οποίο αποτελεί συνιστώσα της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003». Αλλά και τις θέσεις καθώς και τη στάση που οφείλει να κρατήσει το αντιπολεμικό κίνημα ενόψει του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Ομως επειδή η πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, υλοποιείται καθημερινά σε βάρος των λαών και των συμφερόντων τους, είναι αναγκαιότητα να εκδηλώνεται καθημερινά η αντίσταση μέσα από πολύμορφη δράση. Και αυτή την πρόταση θα καταθέσει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Ειδικότερα, σε σχέση με την ατζέντα της Συνόδου αλλά και γενικότερα: Θα θέσει υπόψη των αντιπροσωπειών το επεξεργασμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων - εκδηλώσεων που έχει καταρτίσει σχετικά με Ευρωστρατό, Πολιτική Αμυνας, εργασιακά, αγροτικά κλπ. Με βάση αυτές τις θεματικές επιδιώκεται να προχωρήσει η από κοινού επεξεργασία θέσεων. Θέσεων από τις οποίες θα προκύψει και η οριοθέτηση της γραμμής, αλλά και των μορφών αντιπαράθεσης απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μέσα και από αυτή τη διαδικασία επιδιώκεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να αναδειχτούν οι δυνατότητες ανάπτυξης κοινής δράσης.

Στην πορεία άλλωστε προς τη Σύνοδο Κορυφής, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σχεδιάζει παρεμβάσεις σε κάθε πόλη της χώρας μας που θα πραγματοποιηθούν Συμβούλια των ομόλογων υπουργών της ΕΕ.

Ομως στόχος δεν είναι μόνο η δράση που θα συνδέεται χρονικά με τις δραστηριότητες προετοιμασίας της Συνόδου. Γι' αυτό στο μεσοδιάστημα προγραμματίζονται πολύμορφες δραστηριότητες που θα επιδιώκουν να αποκαλύπτουν συνολικά την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αναδεικνύουν τις επιπτώσεις και κυρίως να προβάλουν τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και του λαού. Και σ' αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να δουλέψουν τα κόμματα, οι οργανώσεις, τα κινήματα και οι φορείς που θα συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος στο εσωτερικό των χωρών τους. Και παράλληλα, στο συντονισμό της δράσης του από κοινού με τα κινήματα των άλλων χωρών.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα(2003-01-11 00:00:00.0)
Τελευταίες προετοιμασίες για τη Διεθνή Συνάντηση(2002-11-13 00:00:00.0)
Ανοίγει αύριο τις πύλες του(2002-07-18 00:00:00.0)
Να γίνουμε ο χώρος της πιο πλατιάς κοινωνικής συσπείρωσης(2002-06-06 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης(2002-06-04 00:00:00.0)
Εχει θέση όποιος αντιστέκεται στη νέα τάξη(2002-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ