Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΟΙ 96 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Οταν το όνειρο γίνεται εφιάλτης...

Στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, μεταφέρθηκαν Ασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταλείφθηκαν από τους δουλέμπορους στη βραχονησίδα «Μεγάλος Αδερφός»

Οι πρόσφυγες, κατά τη μεταφορά τους στο Βόλο

ICON

Οι πρόσφυγες, κατά τη μεταφορά τους στο Βόλο
Ξημερώματα Τετάρτης. Ενα αλιευτικό σκάφος με 96 πρόσφυγες, ασιατικής καταγωγής, καταφτάνει στο λιμάνι του Βόλου. Εμφανώς ταλαιπωρημένοι και πολλοί από αυτούς με προβλήματα υγείας μεταφέρονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου.

Η «Οδύσσεια» των 96 προσφύγων, από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Κασμίρ και το Αφγανιστάν - 71 άνδρες, 15 παιδιά και 10 γυναίκες - ξεκίνησε, όταν «απέδρασαν» από τις χώρες τους, που «χτυπιούνται» είτε από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είτε από τη φτώχεια και την πείνα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το «όνειρό» τους, όμως, έγινε «εφιάλτης», όταν το βράδυ της Τρίτης οι αδίστακτοι δουλέμποροι, οι οποίοι εξαφανίστηκαν, που τους μετέφεραν στην Ελλάδα, τους πέταξαν και τους εγκατέλειψαν στη βραχονησίδα «Μεγάλος Αδερφός», στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, από όπου και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Βόλο.

Τώρα, οι πρόσφυγες ζουν με τον κίνδυνο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους, καθώς είναι γνωστή η «αφιλόξενη» πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δεν τηρεί, ούτε καν, τα όσα η Ελλάδα υπέγραψε, το 1951, στη Συνθήκη της Λοζάνης για την προστασία των προσφύγων. Βεβαίως, ξέρουν πολύ καλά ότι ο λαός της χώρας μας συμπάσχει με τον πόνο τους, στέκεται αλληλέγγυος μαζί τους και προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του για να τους ανακουφίσει. Οπως έκαναν χτες πολλοί Βολιώτες και φορείς της πόλης που επισκέφτηκαν το Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, για να τους εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους, για να τους δώσουν, όσο γίνεται, θάρρος και κουράγιο, για να τους υποσχεθούν ότι θα είναι συνεχώς δίπλα τους.

Αλλωστε, ο λαός του Βόλου είχε εκφράσει έμπρακτα τις ιδιαίτερα φιλόξενες διαθέσεις και την αλληλεγγύη του στους 192 Ασιάτες πρόσφυγες, που, πριν από ένα χρόνο περίπου, διέμεναν κι αυτοί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όταν είχαν πεταχτεί από τους λαθρεμπόρους στη βραχονησίδα Γιούρα.

Χτες, μεταξύ των άλλων, κοντά στους πρόσφυγες, βρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και πολλοί άλλοι Βολιώτες. Εκεί ήταν και ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, που στις χώρες τους κυριαρχούν ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς διώκονται για διάφορους πολιτικούς λόγους και είναι φυσικό να ζητούν μια "θέση στον ήλιο"». Αναφέρθηκε δε, στις υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους πρόσφυγες, όπως απορρέουν και από τις διεθνείς συνθήκες, και τόνισε ότι «η χώρα μας, που είναι συνυπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση, που συμμετέχει στους πολέμους ενάντια στους λαούς, έχει, τουλάχιστον, την ηθική υποχρέωση της υποδοχής, της περίθαλψης και της στήριξης των προσφύγων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίαση του βιβλίου «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει!...»(2020-10-07 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στο Βόλο(2007-05-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο Βόλο(2002-01-10 00:00:00.0)
Εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες(2002-01-09 00:00:00.0)
Ομόφωνο ΟΧΙ(1999-05-06 00:00:00.0)
Εικαστικές παρεμβάσεις(1996-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ