Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
«Εκτέλεση» περιβάλλοντος με συνοπτικές διαδικασίες

Επικυρώθηκε από τη Βουλή η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με τις συνοπτικές διαδικασίες που προβλέπονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (εκδίδεται μόνο για έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες) η κυβέρνηση, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, «εκτελεί» το περιβάλλον κατά μήκος της κλασικής μαραθώνιας διαδρομής.

Χτες, παρά τη διαφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και έγκριση περιβαλλοντικών όρων» για την εκτέλεση του έργου, στην οποία είχε προχωρήσει τον Ιούνη με σκοπό να παρακάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής. Μάλιστα, τα ογκώδη τεύχη των περιβαλλοντικών όρων δόθηκαν στα κόμματα αργά το βράδυ προχτές καθιστώντας αδύνατη τη μελέτη τους.

Κατά την εκτέλεση του έργου θα κοπούν χιλιάδες δέντρα κατά μήκος της διαδρομής και ενδεικτικό του κυνισμού της κυβέρνησης είναι ότι προτείνει τα δέντρα που θα κοπούν να δοθούν στους κατοίκους των γύρω δήμων για καυσόξυλα!

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, τόνισε ότι με τα έργα αυτά «θα ισοπεδωθεί εθνική περιουσία, ενδεχομένως ανεκτίμητη, όπως είναι το οξυγόνο». Μάλιστα, μετά τα έργα η διαδρομή εκ των πραγμάτων θα παραδοθεί σε επιχειρηματικές χρήσεις, αλλοιώνοντας έτσι περαιτέρω το φυσικό περιβάλλον. Η όλη διαδικασία κινείται στα όρια της συνταγματικότητας και όπως είπε η Λ. Κανέλλη όταν φτάνει κάποιος σε κατεπείγουσες διαδικασίες τότε καθίσταται ανεξέλεγκτο και το κόστος αλλά και το κέρδος ενός έργου.

Για ήπιες παρεμβάσεις έκανε λόγο στην ομιλία του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, ισχυριζόμενος ότι για την εκτέλεση του έργου τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Μάλιστα, είπε ότι καθιερώθηκαν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες της περιοχής - πλην ελαχίστων - είναι σύμφωνοι με το έργο. Οσο δε για τα δέντρα που θα κοπούν είπε ότι θα είναι 800 και στη θέση τους θα φυτευτούν αρκετά περισσότερα.

Στη διάρκεια της συζήτησης, από βουλευτές της ΝΔ τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης Πράξης, επειδή παρήλθαν οι προθεσμίες που ορίζονται για την κύρωσή της από τη Βουλή, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την ένσταση. Για το θέμα οι Κ. Μητσοτάκης και Γ. Βαρβιτσιώτης άφησαν αιχμές και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, που δέχτηκε να υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο βωμό της Ολυμπιάδας 10.000 δέντρα(2002-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ