Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενας «ειρηνοποιός» έμπορος όπλων

Αεροσκάφη αξίας 1 δισ. λιρών πούλησε ο Τόνι Μπλερ στην Ινδία, στη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Βάτζπαϊ, αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Ινδό ομόλογό του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, όταν δημοσίως κάλεσε για την «εξεύρεση ειρηνικής λύσης στα διμερή προβλήματα Ινδίας - Πακιστάν», για να συνάψει συμφωνία πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Χοκ στην Ινδία, αξίας ενός δισεκατομμυρίου βρετανικών λιρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γκάρντιαν, το οποίο «επιβεβαίωσε» και το BBC.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, όσο και το Φόρεϊν Οφις προσπαθούσαν να απαλύνουν τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε η είδηση τονίζοντας ότι τα Χοκ, κατασκευής της BAE Systems, της μεγαλύτερης βρετανικής πολεμικής βιομηχανίας, είναι «εκπαιδευτικά αεροσκάφη», ωστόσο αναλυτές στρατιωτικών θυμάτων συμφωνούν ότι όχι μόνον τα αεροπλάνα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε μαχητικά - όπως συνέβη στην περίπτωση εκείνων που αγόρασε η πολεμική αεροπορία της Ινδονησίας - αλλά, επιπλέον, ότι μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μεταφέρουν και πυρηνικά.

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, υιοθετώντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία υπεραμύνεται της συμφωνίας με τρόπο εξόφθαλμο: «Δε θα απολογηθούμε, επειδή υποστηρίζουμε μια νόμιμη αμυντική βιομηχανία». Το θέμα ενδέχεται να προκαλέσει αρκετές εσωτερικές τριβές στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα, ωστόσο αυτό είναι το ήσσονος σημασίας ζήτημα.

Διότι το σημαντικό είναι πως η ανακοίνωση της συμφωνίας αποτελεί άλλη μια αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης που παραμένει υψηλή σε διμερές επίπεδο, παρά το ένα βήμα που έκανε το Πακιστάν χθες, επιβεβαιώνοντας ότι «αποσύρει όλα τα στρατεύματά της στις ειρηνικές θέσεις τους» από το Κασμίρ. Το Κασμίρ, όπου, ενώ τα κόμματα αναζητούσαν ακόμα φόρμουλα σχηματισμού κυβέρνησης, και η διακυβέρνηση εξακολουθούσε να μένει στο ομοσπονδιακό επίπεδο, οι ένοπλες οργανώσεις απειλούσαν ότι «η εξέγερση θα συνεχιστεί».

Και η διένεξη για το κρατίδιο εξακολουθεί να προκαλεί φόβους ότι οι δύο κατέχουσες πυρηνικά οπλοστάσια χώρες μπορεί να οδηγηθούν σε πόλεμο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ(2004-01-25 00:00:00.0)
Διπλωματική «επίθεση»...(2002-01-10 00:00:00.0)
Τοπίο στην ομίχλη(2002-01-05 00:00:00.0)
Διέλυσε τις «παρεξηγήσεις» ο «φυσικός σύμμαχος» Πάουελ(2001-10-18 00:00:00.0)
Διευρύνεται η σύγκρουση...(1999-06-17 00:00:00.0)
Πρόσωπο(1999-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ