Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Αρχίζει, μετ' εμποδίων, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ανοιγε, χτες, η αυλαία των επίσημων συζητήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, για τη λήψη μιας νέας απόφασης για το Ιράκ. Η Γαλλία εμφανιζόταν ακόμη δύσπιστη για το εύρος των παρουσιαζόμενων ως αμερικανικών υποχωρήσεων ιδιαίτερα μετά από τις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος, ουσιαστικά διέψευδε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος δεν έχει αλλάξει.

Για αργά, χτες, το βράδυ είχε προγραμματιστεί η έναρξη, κεκλεισμένων των θυρών, της συνεδρίασης των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα το Ιράκ. Μέχρι και το απόγευμα, η Ουάσιγκτον δεν είχε παρουσιάσει το τελικό κείμενο της νέας πρότασής της, αλλά ούτε το Παρίσι είχε αποσαφηνίσει αν αποδέχεται τις φερόμενες ως αμερικανικές υποχωρήσεις σχετικά με το κείμενο της απόφασης ή αν επιθυμεί περαιτέρω βήματα.

Το διπλωματικό παρασκήνιο συνεχιζόταν, φυσικά, με ιδιαίτερη ένταση και χθες. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, έφθανε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με το Ρώσο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ. Σαφέστατα το θέμα συζήτησης επρόκειτο να είναι το Ιράκ, θέμα που αναμένεται να συζητήσουν, κατ' ιδίαν, και οι Πρόεδροι Μπους και Πούτιν, στο περιθώριο της οικονομικής συνόδου Ασίας - Ειρηνικού, στα τέλη της βδομάδας στο Μεξικό.

Παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, η Μόσχα, με χθεσινή της ανακοίνωση, επαναλάμβανε ότι βασικός στόχος της, υπό διαμόρφωση, απόφασης του ΟΗΕ δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διευκόλυνση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων. Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ενισχυμένος και από τη σχεδόν ομόφωνη στήριξη που του παρείχαν οι 57 γαλλόφωνες χώρες που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στη Βηρυτό, δήλωνε ικανοποιημένος που «μια μεγάλη πλειοψηφία» χωρών συμφωνεί με την πιο συγκρατημένη θέση της Γαλλίας, που τάσσεται κατά της πρόβλεψης για αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης και απορρίπτει την αμερικανική στάση επιθετικότητας.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, η γρήγορη επίτευξη ομόφωνης απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας έμοιαζε μάλλον δύσκολη καθώς, ασχέτως εντυπώσεων και ελιγμών, η αμερικανική ηγεσία καθιστά, σε όλους τους τόνους, σαφές ότι δεν αλλάζει τη στάση της. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμιζε ότι το νέο ψήφισμα, που οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να καταθέσουν εντός της βδομάδας, θα περιλαμβάνει ένα «σκληρότερο καθεστώς επιθεωρήσεων» και θα προβλέπει «συνέπειες» σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί.

Μάλιστα, ο Πάουελ απέρριψε, σε πρώτη φάση, το γαλλικό αίτημα για νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και λήψη δεύτερης απόφασης σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, αν και παραδέχτηκε ότι οι διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεχίζονται. Την αμετακίνητη θέση της Ουάσιγκτον επανέφερε, και πάλι, στο προσκήνιο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, που τόνισε ότι η αμερικανική άποψη για αναγκαιότητα ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος δεν έχει αλλάξει, ακόμη και αν ο Σαντάμ «κάνει ό,τι έχει πει ο Μπους».

Συναντήσεις και μετακινήσεις

Με την τουρκική ηγεσία είχε επαφές, χτες, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν φυσικά το Ιράκ, και σύμφωνα με πληροφορίες ο Φρανκς επρόκειτο να επαναλάβει τις διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ανεξάρτητου ή αυτόνομου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ. Ο ίδιος ο Φρανκς αρκέστηκε να δηλώσει ότι, προς το παρόν, δε ζητήθηκε καμία βοήθεια από την τουρκική πλευρά, ενώ η τουρκική κυβέρνηση επέμενε ότι η απόφαση για κλείσιμο του πολιτικού αεροδρομίου στα Αδανα οφείλεται στην ανάγκη για «επισκευές» και δε σχετίζεται με το Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης που εδρεύουν στο Λονδίνο (και υπενθυμίζεται ότι έχουν ανύπαρκτο λαϊκό έρεισμα εντός του Ιράκ) δήλωνε ότι, εντός των ημερών, ο αμερικανικός στρατός θα αρχίσει να εκπαιδεύει 5.000 διαφωνούντες Ιρακινούς, προφανώς για να τους χρησιμοποιήσει ως «εμπροσθοφυλακή» σε περίπτωση πλήγματος. Τέλος, τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατούσε στην Ιορδανία καθώς, όπως κατήγγειλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, άρχισε η απέλαση εκατοντάδων Ιρακινών προσφύγων που είχαν καταφύγει στη χώρα από τον Αύγουστο, ενώ ανακοίνωνε σκληρότερα μέτρα στα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ