Την αντίσταση των ηθοποιών προσπαθεί «να σπάσει» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Βίκτωρ Αρδίτης. Ετσι άρχισε να μην ανανεώνει συμβάσεις εργαζομένων, που δούλευαν στο ΚΘΒΕ τα τελευταία 20-25 χρόνια. Κι αν υπό την πίεση των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις τους ο Β. Αρδίτης αναγκάστηκε να υπογράψει συμφωνία ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όσων ήθελε να απολύσει, δε δίστασε αντί γι' αυτούς να απολύσει τις γυναίκες τους. Πολλοί εργαζόμενοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΚΘΒΕ, πιστεύουν ότι ο Β.Αρδίτης, με εκδικητικό μένος, παίρνει αποφάσεις που, θεωρεί, ότι θα πλήξουν όσους εργαζόμενους δε συμπλέουν με τις απόψεις του ή είναι μακριά από διαπλοκές.
Οι συνδικαλιστές, πάντως, κατέγραψαν 119 καταστρατηγήσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόλυση, ουσιαστικά, του ηθοποιού Δ. Αραμπατζόγλου, από τους παλιότερους στο ΚΘΒΕ, με σημαντική συνδικαλιστική δράση - δύο φορές εκλεγμένο στο ΔΣ του ΣΕΗ. Να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός πριν τέσσερα χρόνια έκανε αγωγή κατά της διοίκησης του θεάτρου, γιατί αυτή αρνιόταν να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους ηθοποιούς και κέρδισε το δικαστήριο. Σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Θέατρα, με βάση αυτή τη δικαστική απόφαση πληρώνονται Κυριακές και αργίες. Μήπως, κάποιοι που θέλουν τον εργασιακό μεσαίωνα στο θέατρο δεν του το συγχώρεσαν αυτό;
Οπως πιστεύουν οι εργαζόμενοι από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (1994) άρχισαν να παρουσιάζονται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και στο ΚΘΒΕ. Διάλυση κάθε καλλιτεχνικού προγραμματισμού, οικονομική καταβαράθρωση του θεάτρου -έφτασε να έχει έλλειμμα 700 εκατομμυρίων επί διευθύνσεως Παπαβασιλείου, ενώ μεγάλο είναι το έλλειμμα και τώρα-, αλαζονικές συμπεριφορές, οι οποίες απορρέουν από το νόμο, που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ και 8 χρόνια. Νόμος που δίνει υπερεξουσίες στην καλλιτεχνική διεύθυνση, ενώ το ΔΣ αποτελεί διακοσμητικό όργανο, χωρίς δικαίωμα λόγου και παρέμβασης.