Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι σπουδαστές δε θα χαρίσουν το μέλλον τους

Η θέση της ΠΚΣ για την οξυμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΤΕΙ και τη λύση που μπορεί και πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα, με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα τα ΤΕΙ, μόνη λύση είναι η «ριζική αλλαγή της κατάστασης με την υιοθέτηση της θέσης του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στα ΤΕΙ. Ο «Ρ» παραθέτει ολόκληρη την ανακοίνωση, που αποτελεί και συνοπτική παρουσίαση της θέσης της ΠΚΣ για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα τα ιδρύματα.

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, από την ίδρυση των ΤΕΙ μέχρι σήμερα, το μόνο που έχει καταφέρει είναι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των σπουδών, των πτυχίων μας, αλλά και της αξιοπρέπειάς μας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν καταφέρει την ισοπέδωση των ΤΕΙ, την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, την εξασφάλισή μας στην ανεργία. Οι σπουδαστές καθημερινά νιώθουν στο πετσί τους αυτή την πολιτική που τους οδηγεί στην απόγνωση, πολιτική που εφαρμόζει σε όλο το μήκος και το πλάτος της εκπαίδευσης, με πρόσφατο παράδειγμα το νόμο Αρσένη, που οδηγεί χιλιάδες μαθητές έξω από το Λύκειο και τους στέλνει από νωρίς στην αγορά εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί. Ειδικότερα για τα ΤΕΙ η εναρμόνιση με την 89/48 Ευρωπαϊκή Οδηγία και η τεχνική διαρροή της απόφασής του ΣτΕ κάνουν πλέον με τον πιο τραγικό τρόπο φανερό ότι θέλουν τα ΤΕΙ - ΙΕΚ χωρίς κανένα δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.

Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι λογικές του μπαλώματος, του συντεχνιασμού, των ψεύτικων ονείρων που αποπροσανατολίζουν τους σπουδαστές είναι εκ του πονηρού και δεν οδηγούν πουθενά. Είναι υπεύθυνες για το χάλι που ζούμε (τόσο όσο και η πολιτική που ακολουθείται) μια και στρώσανε κόκκινο χαλί για το πέρασμα αυτού του αντιδραστικού οδοστρωτήρα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η στάση τους για την κοινοτική οδηγία 89/48, που ισοπεδώνει τα πτυχία (ΤΕΙ - ΙΕΚ) και τα αποσυνδέει από το επάγγελμα.

Οι σπουδαστές δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν το μέλλον τους, τα όνειρά τους, το χρόνο, τον κόπο και τα χρήματα που ξόδεψαν και ξοδεύουν οι οικογένειές μας και εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τη μείωση του χρόνου σπουδών και το πέταγμα της πρακτικής τους έξω από το πτυχίο. Απαιτούμε να δώσει λύση η κυβέρνηση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται τώρα.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει η λύση που θα πρέπει να δοθεί δεν είναι άλλη από τη ριζική αλλαγή της κατάστασης με την υιοθέτηση της θέσης του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Απορρίπτουμε τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα, δε θέλουμε να είμαστε ένα μισομορφωμένο, στενά καταρτισμένο δυναμικό, χωρίς καμιά ουσιαστική σχέση με την επιστήμη μας. Δε θέλουμε αύριο να είμαστε άνθρωποι - εργαλεία - κατσαβίδια που θα μας πετάνε στα σκουπίδια της ανεργίας και της επανακατάρτισης κάθε φορά που θα βγαίνει κάποιο άλλο, καινούριο εργαλείο - κατσαβίδι. Προειδοποιούμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία, όπως πιθανή μετονομασία των ΤΕΙ κενού περιεχομένου.

Η ενότητα των σπουδαστών είναι η δύναμή μας, στον αγώνα μας είναι η νίκη. Δε θα ανεχτούμε κανέναναυτόκλητο σωτήρανα παίξει πάνω στις πλάτες μας τα δικά του παιχνίδια (βλ. πρόεδρος ΤΕΙ). Οι σπουδαστές δεν πρόκειται να δώσουν λευκή εξουσιοδότηση σε αυτούς που παλεύουν δήθεν για το καλό μας, αλλά στην ουσία μας σπρώχνουν στον Καιάδα της υποβάθμισης. Μόνη λύση είναι η ενότητα, που περνά μέσα από τη συμμετοχή του κάθε σπουδαστή στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων μας.

Απέναντι σ' όλα αυτά η ΠΚΣ προτάσσει την καθάρια απαίτηση για:

  • Κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ με τη δημιουργία Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημόσιας και Δωρεάν.
  • Μη εφαρμογή της οδηγίας 89/48.
  • Να εργάζονται οι σπουδαστές με μόνο προαπαιτούμενο το πτυχίο τους. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.

Επίσης, στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προσθέτουν την απαίτηση για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, υψηλού επιπέδου προπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που θα οδηγούν σε διδακτορικό, διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κλείσουν τα ΠΣΕ και να μη δημιουργηθεί κανένα τμήμα στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, να έχουν όλοι οι επαρχιώτες σπουδαστές δωρεάν σίτιση και στέγαση, να καταργηθεί το καθεστώς των εκτάκτων καθηγητών και να προασπίζεται το άσυλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ